Groblje u Čačku uskoro će postati pretesno: Jedno od rešenja seča šume, meštani se ne slažu

Grad je skupštinskom odlukom obavezao JKP "Gradsko zelenilo" da proširi groblje za još 3,5 hektara na zemljište koje je u svojini Grada Čačka

  • 3
Groblje u Čačku Foto: Rina.rs

Gradsko groblje u Čačku postalo je tesno za sve potencijalne korisnike jer će na dostupnom zemljištu pokojnici moći da se sahranjuju, kako su istakli nadležni, još vrlo kratko, jer je dostupna ostala samo parcela od 40 ari. Grad je skupštinskom odlukom obavezao JKP "Gradsko zelenilo" da proširi groblje za još 3,5 hektara na zemljište koje je u svojini grada Čačka.

- Krenuli smo u proširenje gradskog groblja, privodimo parcelu nameni na nepuna četiri hektara, koja je u vlasništvu grada Čačka, trenutno je na tom prostoru šuma koju planiramo da posečemo i samoniklo rastinje. Trenutno vadimo panjeve, ravna se teren i postavljaju grobni okviri sa kompletnom infrastrukturom, kako bismo proširili gradsko groblje - rekla je za RINU Dragica Juković, tehnički direktor JKP "Gradsko zelenilo".

Međutim, nekoliko meštana koji žive u neposrednoj blizini, pobunilo se protiv seče drveća tvrdeći da su to pluća grada, kao i da njihovim kućama, ukoliko dođe do seče, preti klizište.

Sekli bi stogodišnje šume, a ima napuštenih domaćinstava

- Problem je što bi se privođenjem nameni parcele kojom se proširuje gradsko groblje, posekla stogodišnja šuma za koju smatramo da je od velike koristi, za prečišćavanje vazduha i da je treba sačuvati. Na lokaciji ima parcela i napuštenih domaćinstava koji se prostiru na površini od oko 20 hektara, čijom bi se kupovinom ovaj problem rešio. Stahujemo i da će doći do erozije tla na kom se nalazimo i time će biti ugrožene naše kuće - kaže Živorad Vasović čija kuća se nalazi u neposrednoj blizini gradskog groblja.

Tadašnja vlast obećala da će kuće biti otkupljene

Pojedini vlasnici kuća pored gradskog groblja tvrde da im je još pre 20 godina, tadašnja vlast obećala da će im biti otkupljene kuće, a oni iseljeni i kažu da je bolje rešenje da im se otkupe domovi nego da se seče šuma. Sa druge strane, u JKP "Gradsko zelenilo" ističu da taj predlog nije moguće realizovati.

- To iziskuje da se izdvoji više desetina miliona dinara, što bi dodatno opteretilo budžet, a već imamo parcelu namenjenu za to i to bi bilo praktično bacanje novca. Za to vreme šumokradice, kradu stablo po stablo, a neki su uhvaćeni i na licu mesta i niko o tome ne priča - rekli su JKP "Gradsko zelenilo".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljiljana

    9. mart 2021 | 17:24

    Pa imaju pravi, To drvece su nasa pluca

  • Jelena

    9. mart 2021 | 17:33

    Otkud uopšte ideja da u Čačku treba da postoji samo jedno "gradsko" groblje? -U Kragujevcu postoje groblja u naselju Bubanj, u naselju Mala Vaga, zatim Bozman, itd. Organizovan je prevoz autobusima i nema problema.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA