Policija pojačava kontrolu na pešačkim prelazima: Zaboravite na slušalice i mobilni telefon

Prošle godine je poginulo 56 pešaka

  • 32
Pešački prelaz Foto: Mateja Beljan

Od početka godine u saobraćajnim udesima su stradale 53 osobe, što je 30 manje nego prošle godine, opominju u Agenciji za bezbednost saobraćaja. Međutim, prošle godine je poginulo čak 56 pešaka, od čega dvoje dece, a ostali stradali spadaju u starosnu kategoriju 60 i više godina.

Apel Agencije je da stare ljude uvek prati neki mlađi član porodice, da budu obučeni u odeću jarkih boja i da sami shvate da nije potrebno da žuri jer prehrambeni objekti rade čitav dan.

- Apelujemo na pešake da prelaze ulicu na pešačkom prelazu. To se posebno odnosi na lica starija od 65 godina. Oni su najviše stradali, jer, da kažem, vremenom je došlo do opadanja psihofizičkih sposobnosti ove kategorije u saobraćaju, pešaci od 65 godina i dalje misle da mogu istom brzinom da pređu ulicu, međutim, vremenom su opali refleksi - rekao je za RTS  irektor Agencije za bezbednost saobraćaja Duško Pešić.

I vozači moraju, naročito u gradskim sredinama, da se pridržavaju propisane brzine naročito u okolini škola jer jedino brzina od 30 kilometara na čas garantuje da deca neće biti fatalno povređena, tačnije manje su šanse za smrtni ishod.

- Takođe, skrećem pažnju vozačima da moraju da prilagode vožnju vremenskim uslovima i pešak ne sme da ih iznenadi na površinama kao što je obeleženi pešački prelaz - naveo je Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Policija će pojačati kontolu na pešačkim prelazima naročito zbog onih koji pričaju mobilnim telefonom ili koriste slušalice, jer oni nisu u stanju da prate zvukove i sabraćaj oko sebe.

Mnogi od njih su nastradali i od vozača trotineta i elektrobicikla, pa iz Agencije apeluju da svako koristi svoju kolovoznu traku, a da se trotoari oslobode za pešake.

Video: Ovako se radi narko testiranje vozača u Srbiji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 534

    10. mart 2021 | 07:46

    Kad negde pogine pešak nikada se ne objavi čijom krivicom nego se po difoltu smatra da je kriv vozač. Pogledajte kako i gde se pešaci kreću i prelaze ulice a neretko i auto put. 90% pešaka ulicu prelazi sa telefonom u ruci od kojih bar polovina i gleda u njega dok prelazi ulicu. Pešak je učesnik u saobraćaju isto kao i vozač. Ako za vozače nije dozvoljena upotreba telefona onda to isto važi i za pešake. Posebno bi naglasio da i vozači bicikala nisu cvećke. Svi smo do sada primetili da oni samo produže na semoforu dok je crveno svetlo. Za njih izgleda to ne važi. Dokle?

  • Zlizo

    10. mart 2021 | 08:01

    Neverovatno kakvi komentari. Pa pešak ne mora ni da stane na pešački ti moraš da stanes sa kolima. Pre mesec dana gledam sa terase dva klinca oko 10tak godina čekaju na pešačkom,32 automobila su prošla i niko nije stao. Došlo mi da sidjem i da pomerim kontejnere na put, da zaustavim saobraćaj.

  • 123

    10. mart 2021 | 07:36

    Juci mi izletela zena sa cerkom na pesacki, jezivo koje pravo ona sebi daje i jos vuce dete sa sobom, ni levo ni desno, pa sta da nisam gledao u tom momentu? Moraju i pesaci da gledaju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA