Posle leta brzinom od 130 kilometara na čas, grabljivica sleti na ruku: Ništa lepše, kažu sokolari

Jastreb kokošar ne odustaje od mete, a haris se vraća i sa dva kilometra leta.

  • 0
Sokoli, Sokolarstvo, Šabac

Printskrin: RTS

Sokolarstvo nije hobi, to je ljubav prema pticama, prirodi, stil života. Šabac je dobio i prvo udruženje - njihov cilj je što više sokolara i jastrebova.

Drug, saradnik, partner, mi smo im sluge ne gospodari. Na brigu odgovaraju poverenjem, na negu uzvraćaju povratkom.

Semiz Rapkić je uz grabljivice od 15. godine. Moć, snaga, brzina, i odlučnost oličeni su, kaže, u jastrebovima.

- Sve što joj je potrebno, mi joj dozvolimo, damo, svaki dan leti od dva do tri sata - obavezan trening, i ništa lepše kad vam doleti na ruku. Ptica nakon dugog leta, kad se odalji od sokolara, samo kad podignete ruku, to je jedan veliki užitak i lepota u sokolarstvu -  rekao je za RTS Rapkić, koji je i predsednik udruženja „Haris houk" iz Šapca.

Sa grabljivicama moraš da budeš da bi ih upoznao, kažu šabački sokolari. Uz domaćeg kokošara svakodnevno su i uz tri jastreba harisa.

- Sokolarstvo za mene je način života, ljubav prema pticama, prirodi, zadovoljstvo, i prvo što mora da se nauči je vezivanje sokolarskog čvora, ptica na desnoj ruci, čvor se vezuje levom rukom i to je prvi čas za početnike - objašnjava sokolar iz Šapca, Milan Jeremić.

Jastreb kokošar ne odustaje od mete, a haris se vraća i sa dva kilometra leta. Na ruku najčešće dolaze na zvižduk, za njih kažu da su najiteligentniji i da se najlakše pripitome.

U Južnoj Americi gde im je postojbina, gnezdo obično prave na kaktusu a u ovim našim krajevima čak i po vetru mogu da lete 130 kilometara na sat.

Ženke su bolji lovci, a tri jastreba harisa u letu je Semizov sokolarski trijumf.

- Za njih je najviše potrebno vreme i pažnja, a priroda, prostor ima svuda - savetuje Jeremić a Rapkić dodaje:

- Da nas bude što više u Šapcu i da bude što više ovakvih lepih ptica jer sa njima je uživanje, da se bude u prisustvu i njihovom letu.

Sklad sa prirodom i zakonima je osnov sokolarstva. Kad izgradiš poverenje, članovi šabačkog udruženja dodaju, prevoz u gepeku bez kaveza za jastrebove je uobičajen put.

Video: Priča o psu koji je starog konja vratio u život: Ovo je pravi prijatelj

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA