≫ 

Vapaj dr Radmila Jankovića: Umorni smo od apela, zakasnili smo s merama, ali nećemo propasti

Kako kaže, stvara se plodno tle za teoretičare zavere, za delovanje vakcina potrebno je vreme

  • 19
Prof dr Radmilo Janković Printskrin: Prva TV

Nažalost, zakasnili smo! Ove mere neće dati brzi efekat i zdravstveni sistem u Srbiji će biti pred najvećim izazovom u svojoj istoriji. Sledi nam teška nedelja! Spasa nam nema, ali propasti nećemo - kaže za Kurir prof. dr Radmilo Janković, zamenik direktora UKC Niš i direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju UKC posle odluke kriznog štaba da gotovo sve bude zatvoreno do ponedeljka.

Ističe i da će narednih 10 dana pritisak na sve bolnice rasti.

- Kovid bolnice biće opterećene na prijemu i u jedinicama intenzivne nege, a nekovid će smanjivati svoje kapacitete. Broj hospitalizovanih, koji je danas gotovo 5.000, ne oslikava realni pritisak na zdravstveni sistem jer nam se u bolnicama leče jako teški kovid pacijenti, a i taj broj će ubrzano rasti narednih dana. Ogroman je broj obolelih po kućama i veliki broj asimptomatskih zaraženih prenosioca, naročito među mlađom populacijom otežava situaciju - ističe Janković.

Kako kaže, stvara se plodno tle za teoretičare zavere, a zdravstveni radnici umorni su od apela.

- Najtužnije je nepoverenje, polarizacija, pritajena agresija među ljudima. Morali smo imati "mirnu situaciju" kad smo odlično pokrenuli vakcinaciju. Veliki broj zaraženih, a prethodno vakcinisanih dodatno unosi nemir i stvara plodno tle za teoretičare zavera, a zdravstveni radnici su umorni od apela, molbi i ubeđivanja da se stalno poštuju mere, jer se antitela ne stvaraju čim primiš vakcinu. Sledi nam teška nedelja. Izdržaćemo, nema nam druge. Borićemo se. Ali sada, kao nikada pre, moramo svi zajedno - zaključuje Janković.

Sve veće brojke

Korona virus je u poslednja 24 sata potvrđen kod 5.201 osoba, a istovremeno je od posledica ove bolesti preminuo 31 pacijent.

Testirano je 17.782 osoba.

Na respratoru je 211 pacijenata.

Ukupno je vakcinisano 2.049.898. Revakcinisano je 793.809.

Video: Lončar: Nove mere su jedino rešenje da sačuvamo živote

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mika

    16. mart 2021 | 16:50

    Niste vi umorni od apela vec zastrasivanja.Niste zakasnili sa merama jer nema nikakvih rigoroznih mera.A propasti naravno da necete,nego cete za sve ovo kada dodje vreme odgovarati!

  • Mihajlo

    16. mart 2021 | 17:11

    Još jedan SNS doktor.

  • ime

    16. mart 2021 | 17:55

    Normalno da necete to je vas posao radite ga za platu. Sad ga imaMalo vise, ali bolje nego da gladujete vi i vase porodice kao sto ce vecina ovih sto su ih danas zatvprili. Mnogi nece vise otvarati, unistili ste ih zauvek. Na 8000 dnevno obolelih je sve radilo do 17, sad dramite od kad je bilo 3500 na dan, ne znam koja je poenta. I niko vam vise ne veruje, a ko i veruje nije ga briga vise za koronu. Jer nece ona nestati ni alo zatvorimoNa 2 meseca kao sto vidite po evropi. Nije resenje niti pomaze!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA