≫ 

Sanitetska vozila za 20 zdravstvenih ustanova, Vučić: Jačanje zdravstvenog sistema i vakcine spas

Primopredaja vozila obavljena je u 12 časova na platou ispred Palate Srbija

  • 33

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je primopredaji sanitetskih vozila nabavljenih kroz program donacije EU uz posredovanje UNOPS za 20 zdravstvenih ustanova iz cele Srbije.

Predsednik Srbije zahvalio je Evropskoj uniji na podršci i rekao da je to posebna pomoć u vreme pandemije.

- Mi veoma cenimo novac koji poreski obveznici drugih zemalja plaćaju za našu zemlju. Dobili smo od EU 20 odlično opremljenih ambulatnih vozila za 20 mesta u Srbiji, od Bujanovca, do Bora i Loznice, u vrednosti od 800.000 evra, najmodernije opremljenim - istakao je Vučić nakon primopredaje.

On je rekao i da su predstavnici zdravstvenih ustanova koje dobijaju ta vozila srećni, jer trenutno raspolažu vozilima starim 10 i čak 25 godina kao i da je ovo prilika da obnovimo vozni park koji je značajan za život naših građana.

On je rekao i da je ova pomoć veoma važna u vreme pandemije, kada su nam takva vozila više nego potrebna.

- Iskreno smo zahvalni na ovoj podršci, i hvala i na podršci u strukturnim reformama. Mi veoma cenimo novac koji poreski obveznici drugih zemalja plaćaju za našu zemlju. Za nas je važno da u svakom trenutku ukažemo da se Srbija nalazi na evrospkom putu - rekao je on.

Vučić je poručio Fabriciju da je Srbija zahvalna njemu na ličnom angažovanju i podršci zemlji tokom pandemije, kao i svim ostalim zemljama čalnicama EU.

Primopredaja sanitetskih vozila, donacije EU Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Istakao da je zahvaljujući toj podršci u Srbiju stiglo 25 uređaja za ventilaciju i anesteziju, 50 uređaja za mehaničku ventilaciju, 50 monitora za intenzivnu negu, 100 stacionarnih koncentratora kiseonika, 300 termometara, 800.000 zaštitnih maski, dva laboratorijska PCR instrumenta, sa 25.000 testova...

- Dobili smo od početka pandemije, kroz saradnju sa EU i UNOPS-om pomoć od 8,2 miliona evra, a do kraja godine očekujemo još 900.000 - rekao je Vučić.

Predsednik je naveo i da Srbija na EU putu mora još mnogo toga da uradi, od dijaloga sa Prištinom do sprovođenja potrebnih reformi. Naglasio je da je jedna od vrednosti koju propagira EU solidarnost, koju Srbija pokazuje i ume da kaže hvala za ono što EU čini prema našoj zemlji i naše građane.

- Evropa je suočena sa četvrtim talasom pandemije koji postaje sve snažniji i opasniji. Dobra vest je da se zajednički borimo, da zajednički radimo da je pobedimo i uveren sam da ćemo u tome uspeti - podvukao je Vučić i dodao da je to jedini način na koji možemo da pobedimo ovu jezivu bolest koja ugrožava sve građane.

Fabrici: Ovo je deo šire podrške Evropske unije Srbiji

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici izjavo je da je primopredaja sanitetskih vozila konkretan primer solidarnosti i podrške EU Srbiji.

Kazao je da je reč o novim, brzim i poptuno opremljenim ambulantnim vozilima koja će biti raspodeljana tamo gde je to najpotrebnije.

- U novembru smo, zajedno sa ministrima Joksimović i Lončarem predali 12 ambulantnih vozila. Ovo je kontinirani znak podrške koju pružamo Srbiji - naglasio je Fabrici.

Istakao je da je to samo deo šire podrške EU Srbiji od pocetka pandemije i naveo da je u početku pomoć bila u medicinskoj opremi i materijalima, a da su posle, od jula, zaposlili 200 lekara i medicinskih sestara kako bi se pomogli zdravstveni kapaciteti Srbije.

Aleksandar Vučić, Sem Fabrici Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Dodao je da je EK odlučila i da se srpski budžet pomogne sa 12 miliona evra iz evropskog fonda solidarnosti.

Naglasio je da je vakcinacija prioritet, da se sprovodi u EU uz izvesne poteškoće i izrazio nadu da će vakcinacija biti ubrzana. Čestitao je Srbiji na odličnom sprovođenju vakcinacije stanovništva.

Kada je reč o Kovaksu, Fabrici je rekao da EU od početak podržala taj međunarodni program, čiji je princip bio da niko nije bezbedan dok svi ne budu bezbedni.

Napomenuo je da je vakcinacija sada uzela maha i na globalnom nivou i da se uskoro može očekivati pomoć iz Kovaks programa i ovde u Srbiji. Zahvalio je na tome što su i diplomatski predstavnici uključeni u vakcinaciju i dodao da će danas primiti revakcinu.

Fabrici je pozvao sve da se vakcinišu i naglasio da je to jedini način da se izborimo sa pandemijom.

- Ova godina je godina borbe koja treba da bude obeležena zajedničkom saradnjom i solidarnošću. Samo tako i Srbija i EU će uspeti da izađu iz pandemije i vide svetlo na kraju tunela - dodao je Fabrici i najavio da se uskoro u Srbiji mogu očekivati vakcine iz Kovaks programa.

20 zdravstvenih ustanova dobija nova sanitetska vozila

Sanitetska vozila dobile su Opšta bolnica u Chupriji, domovi zdravlja u Gornjem Milanovcu, Kraljevu, Kruševcu, Leskovcu, Golupcu, Opšta bolnica Bor.

Takođe, vozila će stići i u domove zdravlja Knjaževac, Pirot, Krupanj, Žagubica, te u Gradski zavod za hitnu medicinsku pomoć Beograd i Opštoj bolnici u Novom Pazaru.

Vozila su dobili i Specijalna bolnica "Sveti Sava", Opšte bolnice u Smederevskoj Palanci i Loznici, KBC "Bežanijska kosa", te domovi zdravlja u Bujanovcu, Medveđi i Jagodini.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kole

    20. mart 2021 | 08:19

    Ova donacija će itekako mnogo značiti za celu našu zemlju. Podrška EU je veliki korak ka budućnost za našu zemlju. Ponosan sam na sve što je naša zemlja ponstigla za ovo kratko vreme.

  • Jana

    19. mart 2021 | 12:44

    Jak zdravstveni sistem znaci zdravu naciju.

  • Djosa

    19. mart 2021 | 12:33

    Lep gest, al sve to dzaba kad to niko posle ne odrzava, treba se uves i odrzavanje . Gledam,kako ruzno izgledaju nasa Hitna vozila,takodje i policiska vozila, slupano ogrebano.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA