Sa jedne strane šlem i kalašnjikov, sa druge strane žice: Kako vojna oprema svira u Nikolinim rukama

Vajar iz Novog Sada pravi muzičke instrumente od ratnih rekvizita, snabedeva se materijalom na vojnim otpadima

  • 1
Nikola Macura -Nikolina gitara / RTS Printscreen

Novosadski vajar Nikola Macura već godinama pravi instrumente od oružja i druge vojne opreme, a zbog jedinstvene umetničke ideje, za njegove instalacije čuo je ceo svet.

Violončelo je od vojnog kanistera i šlema, a šlem je poslužio i za još jedan neobičan instrument – udaraljke od tenkovskih čaura i gusle na ručnom bacaču. To je deo Macurine zbirke instrumenata, koje je počeo da izrađuje pre više od šest godina, a delove kupuje na vojnim otpadima.

- Biram objekte koje želim da spojim jedan u drugi da bih dobio taj zvučni objekat, odnosno, kako ga svi zovu, instument, a onda se konsultujem sa akustičarem Željkom Škrbićem oko toga kakvu akustiku nosi koja forma i šta možemo od toga da očekujemo. Pravim taj objekat, u proces su uključeni i muzičari i onda se ti objekti usavršavaju - objašnjava umetnik, piše RTS.

Humanizacijom ubojitih naprava Nikola menja senzibilitet materijala, kako jarkim bojama, tako i specifičnim zvukom.

- S ove strane se može videti da je zvučni objekat koji za polaznu tačku ima gitaru sastavljen od automatske puške odnosno kalašnjikova, automatske puške M-70 i šlema. Ti objekti se spajaju u formu koja može da se svira i onda to otprilike sa prednje strane izgleda ovako - pokazuje Nikola.

O njegovim instalacijama pisalo se čak i u Japanu, a nedavno su o njemu izveštavali nemački i belgijski mediji. Cilj mu je da ratne rekvizite zameni koncertnim, i da osnuje orkestar.

Nikola Macura Njen jedinstven izgled s prednje strane / RTS Printscreen

- Orkestar koji bi putovao regionom i šire i gde bi se nudili ovi zvučni objekti koji su napravljeni ljudima na upotrebu odnosno da sviraju na njima, proizvode muziku na vojnim rekvizitima, odnosno puškama, bombama, ručnim bacačima koje su koristili da ratuju - navodi vajar Nikola Macura.

Najveća želja mu je da napravi muzički instrument od tenka, na kojem bi istovremeno moglo da svira pet perkusionista. Pokušava da pronađe novac za ovu ideju, a ukoliko je realizuje, planira da ga pokloni Novom Sadu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA