Direktorka škole u koju idu deca iz Blaca: "Mahom brinu sami o sebi, učinili smo sve što smo mogli"

Marija Ćurčić navodi da su dečak i devojčica iz Suvog dola dobra i pristojna deca, te da njihov razvoj prate školski psiholozi i pedagozi

  • 28
Ljiljana Dačević Foto: Dejan Marković Milošević

Dečak (14) i devojčica (10) iz Blaca koji žive kod svoje bake Ljiljane Dačević, a koje su radnice Centra za socijalne rad prisilno pokušale da odvedu u drugu, srodničku porodicu, učenici su Osnovne škole Stojan Novaković u Suvom Dolu. Direktorka ove obrazovne ustanove Marija Ćurčić, kaže za portal Telegraf.rs da su oboje veoma dobra deca i redovni učenici, a da je školu o njihovoj, nimalo lakoj situaciji, najpre obavestila učiteljica devojčice koja ide u 4. razred.

- O njihovoj situaciji, koja je vrlo delikatna, tako smo saznali - preko učiteljice, ove školske godine. Onda nam se i razredni starešina dečaka koji ide u 7. razred takođe obratio, a mi smo im odmah obezbedili besplatne udžbenike i obroke - navodi direktorka.

Kako objašnjava, svoje učenike obišli su početkom školske godine i ustanovili da "deca mahom brinu sama o sebi".

- To smo ustanovili i u izveštaju Centru za socijalni rad, kao i to da je kuća uslovna za život, te da nismo imali saznanja da je bilo nekog nasilja. Deca su redovna, dolaze u školu, mentalno su zdrava, ali na njima je veliki teret i mi smo kao škola to shvatili. Kao ustanova, učinili smo sve što mogli da im pomognemo. Sa njima redovno razgovaraju naši školski psiholozi i prate njihov razvoj cele ove školske godine - ističe Ćurčićeva.

Direktorka ističe da su deca dobra i pristojna, ali da su im ocene loše.

Oni i kod kuće rade neke druge poslove... Da deca sama cepaju drva, da sami kuvaju ručak... to nije nešto što bi trebalo da rade u tom uzrastu - naglašava naša sagovornica.

Direktorka navodi i da PePsi služba škole odmah reaguje čim primeti neki problem kod dece.

- Deca su pod stalnim nadzorom, jer mi na učenicima možemo da primetimo njihov teret i moramo da reagujemo, to je ljudski, moralno i profesionalno - zaključuje Marija Ćurčić dodajući i to da je sam način pokušaja da deca pređu u drugu, srodničku porodicu, bio pogrešan.

Podsetimo, direktorka Centra za socijalni rad u Blacu danas je smenjena, a protiv radnica koje su vukle dečaka iz kuće, pokrenut je disciplinski postupak.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Iva

    25. mart 2021 | 17:16

    Direktorka, šta mislite kako je živeti bez majke i problematičnim ocem. To što sami kuvaju i rade svaka čast. Pomažu baki, ali imaju ljubav. A, ima dece koja imaju sve pa su loši đaci. Pomozite im pri učenju. A najvažnije je da će njih dvoje biti dobri ljudi.

  • Goks

    25. mart 2021 | 17:10

    Dajte toj deci koliko dajete i hraniteljskim porodicama, a koliko smo videli imaju dobre komisije koje brinu o njima. Najvažnije da su u okruzenju gde su voljeni

  • Majka

    25. mart 2021 | 16:26

    Zašto dete od 14 godina ne može da naseče drva, založi vatru? Danas decu držimo pod staklenim zvonom, pa nam se dešava da nisu sposobna ni za šta. U tim godinama uveliko sam znala da skuvam, operem, ispeglam...ali sam završila ozbiljne škole i radim vrlo odgovoran posao! Možda ja ne razumem ovo "moderno" vreme ili mi svi negde grešimo u vaspitanju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA