≫ 

Darijan je pobednik meseca: Vidi svega 5 odsto, jedva govori, ali naučio je da čita i uživa u tome

Pandemija je donela nove izazove. Zbog toga je, osim nastave u školi, važan i dodatni rad sa defektolozima

  • 3
Darijan Printskrin: RTS

Šapčanin Darijan Bojić je slabovid od četvrte godine. Zbog postignutih rezultata u sticanju i primeni znanja, Društvo defektologa Srbije dodelilo mu je nagradu "Miodrag Matić", u kategoriji najboljih učenika.

Korak po korak, reč po reč, Darijan Bojić, učenik 6. razreda OŠ "Sveti Sava" je pomerao svoje granice. Naučio je da čita ali i da razume tekst.

Do pre godinu dana, nije razlikovao slova ni kada ih čuje, ni kada ih vidi.

- Mnogo volim da se družim, naučio sam sva slova, kada dođem ja uvek sednem da čitam - kaže Darijan Bojić.

Posle onlajn nastave za decu sa smetnjama u razvoju, Darijan svakog radnog dana, vežba u prostorijama uduženja "Živimo zajedno" i "Da budemo svi jednaki".

- Video je samo pet posto. Pored toga i motoričkih problema koje je imao, uz svakodnevni rad u školi i u udruženju, uspeo je da savlada azbuku i sada je u fazi već i da čita. Suština je u timskom radu, podršci i ljubavi koju ovde dobija i kod kuće, naravno - isiče Darijanova majka Milena Bojić.

Pandemija je donela nove izazove. Zbog toga je, osim nastave u školi, važan i dodatni rad sa defektolozima.

- Darijan je primer koliko mnogo uspeha i mnogo dobrog i lepog može da se postigne timskim trudom, zalaganjem i angažovanjem stručnjaka, uz saradnju roditelja i rad kod kuće. Ono što je u radu udruženja specifično, to je da se ovde radi bez distraktora koji postoje u redovnom sistemu obrazovanja, bez zvona, ograničenih časova, ograničenog vremena, potpuno opušteno. Mi u udruženju posedujemo i druge predmete i igračke, didaktička sredstva, koja deca u pauzama koriste kako bi se odmorila i kako bi efekat rada bio što bolji - kaže defektolog Jelena Đurđević.

Za izuzetan uspeh u sticanju i primeni znanja i veština, Darijan je dobio novčanu nagradu, lupu za slabovide kao i motivaciju za još veće ciljeve.

Video: Težak vam dan? Ovaj momak je ostao nepokretan ali radi ono što malo ko sme i može

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA