Evo kada pomeramo kazaljke: Tog dana ćemo spavati sat kraće

Sat ćemo pomerati u noći između 27. i 28. marta, sa dva sata na tri

  • 3
Sat, vreme, poklopljene kazaljke, čekanje Foto: pixabay.com

Pomeranjem kazaljki na satu jedan čas unapred, u noći između 27. i 28. marta, sa dva sata na tri, počinje letnje računanje vremena.

Ovakvo računanje vremena uvedeno je u bivšoj Jugoslaviji 27. marta 1983. godine, u cilju uštede električne energije i kako bi se što više iskoristila dnevna svetlost.

Međutim, sve više se spekuliše o odustajanju od ovakvih praksi. Tako je Evropski parlament 4. maja 2019. doneo odluku o ukidanju pomeranja kazaljki od ove godine. Budući da Savet Evrope još nije dao zeleno svetlo, stanovnici starog kontinenta će i ovog proleća spavati sat kraće.

Inače, u Srbiji se sezonsko pomeranje sata uređuje na osnovu Zakona o računanju vremena. Tokom prošle godine najavljeno je da je Srbija pripremila novi zakonski okvir koji bi trebalo da bude usaglašen sa evropskim.

Letnje računanje vremena počinje poslednjeg vikenda u martu i završava se poslednjeg vikenda u oktobru.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • tea

    26. mart 2021 | 12:21

    treba im 2 god kao da resavaju pitanje zivota ili smrti.

  • Ena

    26. mart 2021 | 15:42

    Nestedi se tako elektricna energija ,ima milion drugih nacina .Ovo samo dovodi do poremecaja kod ljudi i stresova za organizam.Novogodisnji ukrasi kod nas svetle od novembra do marta to nigde u svetu nema ,gasiti svako drugo ulicnosvetlo na sat vremena ,gasiti semafore vikendom na manje promwtnim raskrsnicama itd.....

  • Svejedno

    26. mart 2021 | 15:18

    Posto telefon sam menja vreme, ja ne osetim promenu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA