Preminuo Dušan Čamprag: Bio je jedan od najistaknutijih inženjera poljoprivrede i entomologa

Njegov odlazak veliki je gubitak za Srpsku akademiju nauka i umetnosti i srpsku i svetsku agronomsku nauku

  • 1
Dušan Čamprag Dušan Čamprag Foto: sanu.ac.rs

Preminuo je redovni član Odeljenja hemijskih i bioloških nauka SANU Dušan Čamprag u Novom Sadu u 96. godini života. Bio je jedan od naših najistaknutijih inženjera poljoprivrede i entomologa koji je čitav život posvetio izučavanju i borbi pritiv insekata štetočina poljoprivrednih, posebno ratarskih kultura.

Čamprag je preminuo 22. marta, objavila je Srpska akademija nauka i umetnosti.

Rođen je 14. marta 1925. godine.

Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Novom Sadu, gde je i maturirao 1946. godine. Učestvovao je u narodnooslobodilačkoj borbi i od posledica ranjavanja ostao ratni vojni invalid.

Poljoprivredni fakultet u Beogradu završio je 1951. godine. Studirao je i na Agronomskom univerzitetu u Budimpešti i bio na specijalizaciji u Pokrajinskom institutu za Poljoprivredna istraživanja u Novom Sadu.

Radio je u Zavodu za šećernu repu u Crvenki. Godine 1957. izabran je za asistenta na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, gde je i odbranio doktorsku disertaciju 1961. godine. U zvanje docenta izabran je 1962. godine, za vanrednog profesora 1969. i za redovnog profesora 1975. godine.

Tokom radnog veka posetio je, u vidu kraćih studijskih putovanja, većinu evropskih zemalja i SAD. Na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu predavao je na Odseku za zaštitu bilja i Odseku za ratarstvo i povrtarstvo sve do 1982. godine kada je penzionisan.

Najpre je, od 1979. godine, bio član Vojvođanske akademije nauka i umetnosti (VANU), dok je za dopisnog člana SANU izabran 1991, a za redovnog člana SANU 1998. Godine 2004. izabran je za inostranog člana Mađarske akademije nauka.

Bio je i član Upravnog odbora Matice srpske, predsednik Saveza društava za zaštitu bilja Jugoslavije, počasni član Mađarskog entomološkog društva, počasni član Saveza poljoprivrednih inženjera i tehničara Srbije i drugo.

Oblast istraživačkog rada akademika Dušana Čampraga čine poljoprivredna entomologija i zaštita bilja. Naučnim radom se bavio više od pola veka, proučavajući štetne insekte ratarskih kultura koji su naročito rasprostranjeni u Panonskoj niziji i jugoistočnoj Evropi.

Njegov rad je imao veliki značaj i uticaj na praksu suzbijanja štetočina u poljoprivredi. Bio je zagovornik integralne zaštite od štetočina.

Posebno su značajni njegovi radovi u kojima je izneo rezultate višegodišnjeg praćenja fluktuacije brojnosti štetnih insekata u zavisnosti od klimatskih faktora, agrotehničkih mera i doprinosa predataora, iz kojih su proistekle prognoze pojave štetočina na osnovu kojih su preduzimane adekvatne mere suzbijanja i smanjenja njihovih populacija i samim tim umanjivanja šteta na poljoprivrednim kulturama.

Bavio se štetočinama u poljoprivrednom zemljištu, a u poslednje vrema posvetio se istraživanjima introdukovanih termofilnoh vrsta ineskata. Za uspešan višegodišnji naučno-istraživački rad dobio je brojne nagrade i priznanja.

Njegov odlazak veliki je gubitak za Srpsku akademiju nauka i umetnosti i srpsku i svetsku agronomsku nauku.

Video: Otišao je Vlasta Velisavljević: Čuveni glumac preminuo je u 94. godini

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Margit

    30. mart 2021 | 19:53

    Moje duboko saucesce porodici, Dusan je bio pacijent doktora sa kojim sam radila, bio je skroman i divan pacijent, sa puno postovanja se ophodio prema meni med. sestri i prema doktoru. Ja licno nisam znala da je bio visoko obrazovan covek, veliki stručnjak, jer je toliko bio fin i skroman. Drago mi je da sam bar sada saznala sa kakvom sam divnom osobom kontajtirala jedno 15 godina, a ja sam u penziji 20 godina. Uvek je dolazio sa cokoladom i stavljao je pored aparata za EKG, ili neki deo stola, tek kad ode ja sam je videla. Boze kako je bio skroman divan, obrazovan a toliko skroman. Neka pociva u miru.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA