Alarmantno stanje na deponiji Goveđak, meštani 3 dana dežuraju na ulazu: Ekološka bomba na Zlataru

- Ne možemo da živimo od smrada i smeća već godinama unazad. Nećemo odustati od naše odluke, niti ćemo dozvoliti da nas otpad otera sa ognjišta predaka - kaže Nebojša Vasović

  • 2
Deponija, Zlatar

Foto: Rina

Na brdu Goveđak na planini Zlatar teška situacija zbog divlje deponije i dalje se ne smiruje. Meštani nekoliko sela koja gravitiraju u ovom području već tri dana blokirali su ulaz u deponiju i ne dozvoljavaju istovarivanje otpada.

- Danas je došao predsednik opštine Sjenica, a pre njega na kamionu su dovezli natovaren buldožer. Hteli su da poravnaju deponiju i da otpad nastavi da se istovara kao i do sada. To ne dolazi u obzir, ljudi su ostali gore da dežuraju. Ne možemo da živimo od smrada i smeća već godinama unazad. Nećemo odustati od naše odluke, niti ćemo dozvoliti da nas otpad otera sa ognjišta predaka. Ovo je ekološka bomba na jednoj od najlepših planina u našoj zemlji - izjavio je za RINU Nebojša Vasović iz sela Donji Goračići.

On navodi da je još 2009. godine Ministarstvo zaštite životne sredine donelo uredbu po kojoj se nalaže rekultivacija deponije i zabrana dovoženja otpada na brdo Goveđak koje se nalazi u jednom od najlpeših delova planine Zlatar.

Deponija, Zlatar

Foto: Rina

- Nadležni iz Sjenice su se potpuno oglušili na tu uredbu i nastavili da dovoze oko 16 tona otpada dnevno. Mi ne možemo normalno da funkcionišemo od svakodnevnog dima, smrada i od pasa lutalica. Oko stotinu ih je ovde na deponiji i šire zarazu. Ovo je stočarski kraj, a ljudima su zaražene krave i ovce, većina grla čije meso su poslali kod veterinara nije bilo za upotrebu - kaže Nebojša Vasović.

Nezadovoljni meštani naglašavaju da je još pre tri decenije sliv reke Uvac proglašen vodom prve kategorije i da je nejasno kako je uopšte moglo doći do odlaganja otpada na tom području. Kao jedno od rešenja navodi se izgradnja transfer stanice na Banjici, a taj projekat realizuje se kroz saradnju nekoliko opština.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sale

    2. april 2021 | 21:48

    sta radi ministarka ekologije? spava? odmor?

  • Danilo bgd

    3. april 2021 | 07:33

    To je nedaleko od Sjenice, tadasnja vlast SDA je tu napravila otpad u sred prirode Uglavnom su tu srpska sela, jer nisu hteli da prave smetliste gde zive bosnjaci Podrska za Nebojisu VASOJEVIĆA

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA