≫ 

U centru Niša bilbordi na kojima su heroji sa Košara: "Bitka koja traje, da ne odu u zaborav"

Spomen ploča u čast heroja bitke na Košarama biće postavljena na niškom bulevaru 9. aprila u 12.30 sati, kada je počela najteža borba tokom NATO agresije na SR Jugoslaviju

  • 2
Bilbordi Košare Foto: D. K

Spomen ploča u čast heroja bitke na Košarama biće postavljena na niškom bulevaru nazvanom po njima 9. aprila u 12.30 sati, kada je počela najteža borba tokom NATO agresije na SR Jugoslaviju.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski najavila je da će na ovaj način svečan biti otvoren Bulevar heroja sa Košara.

- Na početku bulevara u njihovu čast biće postavljena spomen ploča – kazala je Sotirovski.

Povodom predstojećeg događaja postavljeni su bilbordi u Obrenovićevoj i raskrsnici Bulevara Zorana Đinđića i Vojvode Tankosića sa porukama u čast ove epske bitke.

Bulevar Heroja sa Košara dug je jedan kilometar, a povezuje Bulevar 12. Februara i Bulevar Nikole Tesle. Predlog da se imenovanjem niške ulice sačuva uspomena na heroje Košara još 2018. godine dao je tadašnji predsednik Komisije za nazive ulica Bojan Marinković, a na inicijativu borca sa Košara Darka Anđelkovića. Nakon toga, ova ulica je proširena, dobila je četiri trake i postala bulevar dostojan ljudi čije je ime poneo.

Anđelković: Bitka koja traje, da ne odu u zaborav

Darko Anđelković kaže za Telegraf rs da je život posvetio očuvanju uspomene na svoje saborce od kojih je 108 stradalo na braniku otadžbine.

- Bitka za Košare je bitka koja traje, borimo se da ona ne ode u zaborav… U tom cilju podigli smo spomenik za svih 108 stradalih junaka u Beogradu. Ponosni smo što smo uspeli da se izborimo da ova bitka uđe u udžbenike istorije, da učenici osmog razreda uče o najvećoj borbi u savremenoj istoriji – kaže Anđelković koji je kao devetnaestogodišnjak učestvovao u borbama sa daleko nadmoćnijim neprijateljem od prvog do poslednjeg dana.

Lik Dejana Mitića i saboraca na muralu

Pre tri godine nedaleko od hale Čair oslikan je i mural u čast stradalih heroja. Na njemu je lik dvadesetdvogodišnjeg vodnika Dejana Mitića iz niškog sela Trupale koji je poginuo mučeničkom smrću na granici sa Albanijom. Tu su i likovi njegovih saboraca Ivana Vasojevića koji je poginuo 11. aprila odbijajući napad mnogobrojnijeg neprijatelja, Predraga Leovca, koji se mada teško ranjen 1998. godine, vratio na front i stradao od snajperskog metka 14. aprila. Uz njih je je i Dragan Grubić koji je preživeo Košare, ali je stradao 2004. godine na auto-putu dok je pomagao povređenima u saobraćajnoj nezgodi.

Bitka na Košarama trajala je od 9. aprila do 10. juna 1999, a cilj joj je bio sprečavanje kopnene invazije OVK i NATO snaga sa teritorije Albanije na područje Kosova.

Video: Ovaj video je u čast mog oca heroja: 22 godine od pogibije Dalibora Dimova na Košarama

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nada

    6. april 2021 | 07:48

    Hvala vam junaci!

  • Lazar

    6. april 2021 | 09:27

    Heroji sa Košara i bulevar zorana đinđića ne paše jedno sa drugim. Dokle će izdajice da se veličaju ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA