Dva "lica" dr Krajinovića u komentarima mama nakon priče Mine: Od "Debela" do brižnog anesteziologa

* Loše preporuke: "Koji će ti epidural? Debela si!" * Dobre preporuke: "Malo je čudan, ali zna znanje; Slikao mi je dete na grudima"

  • 37
Trudnica doktor bolnica Foto: Shutterstock

Anesteziolog, dr Tomislav Krajinović, koji je prema navodima novinarke i porodilje Mine Smiljanić, napravio pakao od njenog porođaja, vređao je i omalovažavao, dobro je poznat lekar u Beogradu i mnoge mame prošle su "kroz njegove ruke".

Međutim, zanimljivo je da su njihova iskustva, sudeći po komentarima na instagramu, potom onih na našoj vesti o slučaju Mine Smiljanić, ali i na raznim forumima poslednjih 10 godina, zapravo dijametralno suprotna. Majke se ili slažu sa Mininim tvrdnjama, a posebno u delu kada trudnice naziva "debelim" (kao da mu je to "omiljen" način vređanja), ili, pak, baš preporučuju doktora, ne samo kao izvrsnog stručnjaka, već i kao učtivog, ljubaznog i finog.

Loše preporuke: "Koji će ti epidural? Debela si!"

Jednoj mami, koja se 2012. godine porodila u GAK "Narodni front", celokupan utisak o osoblju, koji je, kako piše, izvrstan, pokvario je samo - doktor Krajinović.

- Ove godine sam rodila treće dete, u Narodnom frontu, u Beogradu. Nisam uopšte zadovoljna ponašanjem anesteziologa Krajinovića, koji me je tretirao kao da sam došla da mu uzmem pare umesto da mu dam tih 12.000 dinara koliko su mi naplatili epidural. On nije uradio svoj posao kako treba, nije mi dao dovoljnu dozu anestezije, tako da sam osetila dilataciju vulve koju je manuelno radila babica, ušivanje ruptura na vulvi i pražnjenje mokraćne bešike na silu kateterom i to tri puta. A da ne pričam kako mi je dr. Krajinović rekao da sam debela, upitao me 'koji će mi epidural kad mi je treći porođaj po redu', itd. Osoblje na trećem spratu u Frontu, gde sam ležala posle porođaja, je jednom reči - predivno!

Druga majka čak ne može ni da upotrebi u komentaru reč "gospodin".

"Moj prvi porođaj je trajao nešto više od 12 sati, i takođe sam bila zatečena komentarima gorepomenute spodobe (reč gospodin se ne može upotrebiti u ovom kontekstu). Nažalost. Ovo je zaista, imam utisak, 'tabu tema' kod nas. I čini mi se da sve više žena, nažalost, prolazi kroz takvu torturu. Ne spominjemo žene koje privatno vode trudnoću. Uzgred budi rečeno, ja sam upravo iz tog neprijatnog iskustva prvi put, svoju drugu trudnoću i vodila privatno", pisala je jedna mama.

Mediji su objavili i ostatak njene izjave.

"Dotični anesteziolog je tu noć bio dežurni anesteziolog. Kada je trebalo da dobijem epidural (porođaj mi je izazvan vaginaletama), dotični anesteziolog je rekao da 'ne može sada da dođe kod mene jer gleda utakmicu'. Da, zaista je gledao utakmicu. Došao je, najzad, tek tamo, kada sam bila otvorena već nekih 7, 8 prstiju... I onda su usledili neumesni komentari kada me je pitao koliko godina imam, i kada je čuo da imam (tada sam imala) 24. Komentar je bio nešto u smislu 'ah, pa šta će tebi epidural. Tebi to i ne treba'. Hm... idemo dalje. Dalje su usledili komentari tipa - kako sam debela, i tome slično. Mene je to, naravno, nerviralo. Ali u momentu kada vam kroz telo prolazi neverovatan porođajni bol, kontrakcije, koje su pritom izazvane... A sa druge strane, dok slušate nebulozne komentare od osobe od koje ste svesni da vam, na neki način, zavisi potencijalno umanjenje tog istog bola, onda prosto ne znate kako da odreagujete u momentu, i da li uopšte da reagujete. Ja sam slušala njegove baljezgarije i onda sam mu onako, prilično, hladno postavila pitanje 'Odakle ste vi?' na šta je čovek potpuno zanemeo, pocrveneo. Zamislite. Obično, smireno pitanje, njega je na neki način uznemirilo. I ja nastavljam 'odakle ste, pošto vidim da pričate ijekavicu'. Nije hteo da mi odgovori odakle je. I onda je promenio malo ton i pitao me 'A odakle si ti'. Ja ponosno kažem 'ja sam sa Romanije'."

Čovek je, pričala je, pocrveneo. Otišao u drugu prostoriju i opet se vratio, pa se "izgubio".

"I dolazio da me povremeno obiđe. Ne, on nije sa Romanije. Niti ima veze sa istom. To sam saznala kasnije. Ali, očito ga je nešto 'uzdrmalo' u mom govoru. I u mom prkosu. Nisam mu ostala 'dužna' i opet bih isto odreagovala. Sutradan je jedino mene upitao u sobi 'kako sam i da li sam uspela posle epidurala otići u toalet', a sve žene (tad sam bila u sobi sa više žena) su me gledale bledo, u fazonu 'zar ovaj može i prema kome biti pristojan'. Ja im nisam ništa pojašnjavala o mom iskustvu... Ali, eto. Nešto u njemu se uzdrmalo posle mog pitanja 'odakle ste vi'. Nije očekivao to pitanje. Inače, imam radno iskustvo u sudu, upoznata sam da su protiv dotičnog već pokrenute privatne krivične tužbe. O ovakvim stvarima ne sme da se ćuti. Ovakve teme su kod nas, nažalost, i dalje tabu tema. Moramo stati na kraj ovakvim vrstama nasilja".

Jedna majka takođe je samo mogla da se saglasi sa Mininim tvrdnjama.

"Kroz slično iskustvo sam prošla sa pomenutim anesteziologom. Od tada često sanjam kako sam ga premlatila. Znam da to nije rešenje ali žene ako hoćete da se okupimo i nešto uradimo protiv ovog nečoveka, neka peticija, protest bilo sta tu sam, spremna sam da budem prva koja će podeliti svoje iskustvo!"

Pronašli smo još jednu ženu koja nema lepe reči za ovog lekara.

"Isti kreten mi je davao anesteziju u Frontu, isto ponašanje, udarao me, govorio da ne zaslužujem da postojim i još neke gore stvari!"

Dobre preporuke: "Malo je čudan, ali zna znanje; Slikao mi je dete na grudima"

Jedna majka složila s tim se da je ovakvo ponašanje lekara loše. Međutim, začudila se, jer je njeno iskustvo bilo potpuno drugačije.

"Žao mi je za ovakvo iskustvo. Meni je on bio anesteziolog i bio je fenomenalan, svima sam ga preporučivala, ceo porođaj bio pored mene, ovako bih mogla jos trista puta da se porodim. Ne želim nikoga da branim, samo da podelim da imam drugačije iskustvo... Kroz to što si ti prošla ne bi trebalo niko da prolazi, pogotovo ne trudna žena na porođaju...", napisala je.

Evo još jednog pozitivnog komentara, i to od srca.

"Javlja se jedna majka koju je dr. Krajinović neizmerno obradovao kada je izašao iz operacione sale i sav ozaren i srećan rekao da je operacija moje ćerke završena i da je sve u redu... Sve pohvale za dr. Tomu".

Mnogi kažu da je lekar Krajinović dobar, ali "čudan".

"Da, doktor jeste pomalo čudan, ali to sve kroz šalu kaže. Jedini doktor koji mi je dodavao anesteziju i bio uz mene svaki minut porođaja. Obično daju anesteziju i odu, a kada prestane anestezija baš ih briga. Doktor me je čak i u sobi obišao da vidi kako sam. Tako da od mene samo preporuke."

"Mi smo imali lepo iskustvo sa anestezilpgom Krajinovićem sve je lepo proslo, malo je čudan al ok, zna znanje", još je jedan od komentara, ali on ima i svoju repliku "Znaju oni sve, ali kada se plati onda su najbolji i najosetljiviji, kao i najbrizniji".

Još neke, obične preporuke i pohvale smo pronašli, bez mnogo detalja.

"Inače, anesteziolog mi je bio Toma Krajinović. Odličan."

Jedna majka opisala je, ipak, u dužoj poruci svoje pozitivno iskustvo.

"Drugi sin. Posle 9 meseci zatrudnim, posle 18 meseci se rodi on. Moja druga sreća. Promenila sam i doktora (jer je prethodni načelnik otišao u penziju) i porodilište. Odem u ordinaciju J, kod Ž. i A. Po preporuci. Celu trudnoću uživam, sve u najboljem redu. Rezervišem i apartman u Narodnom frontu i jedva čekam sam porođaj. Ali, na nagovor doktorke, dogovorim opet i epidural, iako sam bila protiv njega. Ali "Dina, 21. vek je, nećeš se valjda mučiti satima" me je ubedilo. Tako i bude. Porođaj da poželiš. Na dan termina, dolazim tamo, otvorena dovoljno za epidural. Opet mi oni probuše vodenjak, dečak se rodio za 10 minuta, sa dva napona. Anesteziolog Krajinović nas je čak i slikao u momentu kada su mi ga stavili na grudi i to mi je najlepša uspomena u životu. Hvala mu na tome! Svih 5 dana u porodilištu me je dr Toma Krajinović obilazio i pazio na mene. Divan čovek. Iskustvo sa drugog porođaja... divno. Za poželeti. Od lekara, babica, osoblja, bez bola... prosto divno. Strah od porođaja nije postojao naravno, staviše, jedva sam čekala."

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SSM

    7. april 2021 | 23:04

    Uzasno me nervira kada neko, ko nije doziveo maltretiranje od strane dr kaze, nee, nije tacno to, meni je bas super. Pa ljudi moji, ne mozete generalizovati ili sumnjati u neciju pricu. Ni doktoru nije svaki dan isti. A da je, blago receno, bezobrazan i nekulturan, jeste. Sto ne znaci da neko drugi nema lepo iskustvo. To vam je isto kao i sa profesorima na faxu. Nekome bude vrh, a opet drugom katastrofa. Znam iz iskustva.

  • V.P.

    7. april 2021 | 23:58

    "Pristojno ponasanje i postovanje licnosti pacijenta nije stvar doktorove dobre volje, vec njegova zakonska obaveza!"

  • Prle

    7. april 2021 | 20:27

    Cto znaci da dr. Kada naplati kroz ptivatnu praksu bude vise nego ljubazan zakljucih iz ovog ; rezervisem apartman ; a ovi ka ja bez para za nase zene vaze drugi arsini ali ako dr . Naleti na nekog ja i ostane bez zube sve bez anestezije mozda promijeni pristup.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA