≫ 

Opština Blace o slučaju dece iz Suvog Dola: Netačno da ne brinemo o socijalno ugroženom stanovništvu

Iz Opštine ističu da sa posebnom pažnjom prate i trude se da reše svaki problem ovakve vrste u skladu sa svojim ingerencijama

  • 0
Opština Blace Foto: Facebook/Opština Blace

U vezi sa slučajevima dece iz Suvog Dola i porodice iz sela Popova, koji su socijalni slučajevi, rukovodstvo Opštine Blace u saopštenju za javnost navelo je da nisu tačni navodi pojedinih medija koji jednostrano prenose informacije, kako ova opština ne brine o svom socijalno ugroženom stanovništvu.

- U vezi sa napadima pojedinih medija ili nazovi medija, posebna hajka se vodi na rukovodstvo opštine Blace kako se nije adekvatno uključilo u rešavanje slučajeva sa decom porodice iz Suvog Dola i prema porodici iz Popove. To, naravno, nije tako, jer Opština sa posebnom pažnjom prati i trudi se da reši svaki problem ovakve vrste u skladu sa svojim ingerencijama - navodi se u saopštenju.

Kako ističu, jedan od članova porodice iz Popove je redovni korisnik primanja iz oblasti socijalne zaštite, a redovno svake godine dobija drva, jednokratnu pomoć.

- Koriste i stan od opštine, što se svakako može proveriti uvidom u naše spise. Takođe, članovi ove porodice korisnici su narodne kuhinje i čudi nas njihova izjava da su gladni a i ljuti nas ujedno, jer se pitamo gde onda završava hrana koju redovno uzimaju? Ako smo im obezbedili hranu, krov nad glavom, socijalnu pomoć i ogrev, mora da im to smeta, čim se žale na nas. Neka se raspitaju u drugim opštinama da li su sve ove socijalne usluge dostupne. Smatramo da nije fer da nas napadaju oni kojima pomažemo na svaki mogući način - ističu iz opštine.

Slučaj porodice iz Suvog Dola

Kako dalje navode, kada je reč o slučaju dece porodice iz Suvog Dola, opština je odmah pokrenula proceduru za smenu direktorke i ogradila se saopštenjem od postupanja zaposlenih iz Centra za socijalni rad.

Ljiljana Dačević Foto: Dejan Marković Milošević

- Deca porodice iz Suvog Dola kao i njihova baka korisnici su svih prava koja im po zakonu pripadaju, a odnose se na prava iz oblasti socijalne zaštite. Imamo saznanja da je i Osnovna škola pomagala deci u školovanju. Koordiniramo sa svim institucijama na lokalnom nivou i trudimo se da prižimo istinsku podršku u svakom pogledu i nismo kvazi humanitarci kao pojedine organizacije i pojedinci koji gledaju da ostvare razne interese u ovim slučajevima - dodaju.

U budžetu skoro 29 miliona dinara za socijalnu zaštitu

Navode da su u budžetu Opštine Blace za 2021. godinu, za socijalnu zaštitu obezbeđena sredstva u ukupnom iznosu od 28.573.000 dinara. Navedena sredstva izdvajaju se za sledeća davanja:

- Preko Centra za socijalni rad „Blace" utvrđuje se i isplaćuje se pravo na jednokratnu pomoć, na opremu korisnika za smeštaj u ustanovu ili drugu porodicu, na novčanu pomoć radi najnužnije adaptacije stana;

- Iz budžeta opštine Blace, isplaćuju se prava za nezaposlene porodilje. Za novorođeno dete, za vantelesnu oplodnju, za troškove boravka dece u vrtiću, pomoć u kući itd.

- Naglašavamo da opština sa posebnom pažnjom vodi brigu o našoj najstarijoj populaciji stanovništva, pogotovo imajući u vidu da oni spadaju u osetljivu kategoriju, i u vreme borbe protiv virusa COVID-19, te smo samo za pružanje ove usluge, do polovine juna meseca obezbedili sredstva u visini od 5.400.000,00 dinara, za 5 meseci pružanja usluge u kontinuitetu za 180 korisnika a plan je da ova usluga traje u kontinuitetu tokom cele godine. Ova dva slučaja koji se koriste i za napad na lokalnu samoupravu koriste i dnevnu uslugu Pomoć u kući.

Na osnovu svega navedenog može se nedvosmisleno zaključiti da je opština uključena u rešavanje problema svojih stanovnika, a posebno u oblasti socijalne zaštite, i na svake neosnovane napade obavezni smo prema javnosti i našim sugrađanima da kažemo istinu, a ona je jedna - da nismo nemi posmatrači već aktivni učesnici u rešavanju problema svih naših sugrađana pa tako i u navedenim slučajevima.

Sve koji žele da provere ove navode pozivamo da to urade i uvere se da je hajka na lokalnu samoupravu jedna velika greška i loš marketing pojedinaca koji žele slavu preko osetljivih pitanja, koja se borimo da rešimo za sveopšte dobro naše zajednice i svih njenih stanovnika - poručuje rukovodstvo Opštine Blace.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA