Tri mere koje mogu biti izrečene dr Krajinoviću, ako disciplinski postupak pokaže da je vređao Minu

Može da mu se izrekne jedna od tri mere za nepoštovanje radne discipline, odnosno povredu radnih obaveza

  • 31
Mina Smiljanić Narodni front Foto: Instagram/mina_fu, Tanjug/Strahina Aćimović

Ginekološko-akušerska klinika "Narodni front" pokrenula je disciplinski postupak protiv dr Tomislava Krajinovića, anesteziologa, kojeg je novinarka Mina Smiljanić optužila da ju je pre tri meseca vređao i maltretirao na porođaju, a ukoliko komisija utvrdi da je on kriv može da mu se izrekne jedna od tri mere za nepoštovanje radne discipline, odnosno povredu radnih obaveza.

Prema članu 179a, Zakona o radu, poslodavac može zaposlenom za povredu radne obaveze ili nepoštovanje radne discipline - tačnije ako zloupotrebi položaj ili prekorači ovlašćenja i ako necelishodno i neodgovorno koristi sredstva rada (član 179, stav 2 i 3), da mu izrekne jednu od tri mere, ukoliko smatra da povreda nije takva da treba da dobije otkaz.

Jedna od mera supenzija, odnosno privremeno udaljenje sa rada bez naknade zarade, u trajanju do 15 radnih dana.

Druga mera je novčana kaznu u visini do 20 odsto osnovne zarade zaposlenog za mesec u kome je novčana kazna izrečena, u trajanju do tri meseca.

- Ona se izvršava obustavom od zarade, na osnovu rešenja poslodavca o izrečenoj meri - navodi se u Zakonu o radu.

Treća mera je opomena pred otkaz.

- Opomena sa najavom otkaza u kojoj se navodi da će poslodavac zaposlenom otkazati ugovor o radu bez ponovnog upozorenja iz člana 180. ovog zakona, ako u narednom roku od šest meseci učini istu povredu radne obaveze ili nepoštovanje radne discipline - navodi se u ovom zakonu.

Mina je da podsetimo, svoje iskustvo sa porođaja podelila u utorak na Instagramu, a u sredu je podnela prigovor GAK "Narodni front" na rad dr Krajinovića.

- Nisam se uključivala niti oglašavala do sada na temu seksualnog nasilja, niti drugih odgovornih tema, jer ni sama nisam bila spremna. Nisam mogla da se borim za druge žene, kada nisam imala snage ni da se za sebe izborim. Zato što sam doživela trenutke slabosti, kakve nisam mogla da zamislim da ću doživeti - zato mogu da razumem sve žrtve nasilja, i da razumem da one prosto nisu bile spremne niti dovoljno zalečene da bi o svojim traumama govorile glasno. Na vreme.

Ne, ja nisam bila žrtva seksualnog nasilja, ali sam bila žrtva akušerskog nasilja - o čemu se takođe govorilo mnogo u periodu dok sam se ja lečila od trauma svog porođaja. Prošla su tri meseca, dete mi je značajno poraslo, meni su se fizički bolovi sanirali, ali i dalje osećam sramotu i nemoć kada se setim pojedinih scena sa svog sedmočasovnog porođaja.

- Neki će reći da sam razmažena, da bi trebalo da me bude sramota što se žalim a rodila sam zdravo dete, da sam neodgovorna jer unosim strah budućim majkama... i to su neki od razloga zbog kojih sam stisla zube i prećutala. Ali prava istina je da sam toliko puta želela da vrištim, da sam danima plakala pod tušem i da mi dođe da odem do Narodnog fronta i dr Krajinoviću, cenjenom anesteziologu kažem - svaka čast, i da ga pitam - da li se oseća moćno kada vređa i ponižava ranjive i bespomoćne trudnice u porođajnim boksovima?

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Mina Smiljanić (@mina_fu)

Prva stvar koju mi je rekao, na moje dobar dan, jeste - “Ma vi novinarke se prodajete za 50 eura. Ova moja struka ne radi na vašu i još dve / Advokate jer su ološ..”, i ne mogu da se setim koga je još pomenuo... vidno sam bila u šoku. Na moje pokušaje da njegove izjave shvatim kao šalu, on je dodavao da sam debelguza, da sam nesposobna jer ne mogu sopstveno dupe da pomerim. U trenutku kada se jedna devojka pored mene porodila, a ja i dalje čekala da porođaj krene, on mi je dobacio - “Ti i dalje ništa!? Pa je l sam ti rekao da si nesposobna..?”

Da još pomenem da me je poprilično snažno udario u leđa i desno rame, kako bi mi objasnio kako da se namestim da mi ubo iglu u sred kičme. To su fragmenti kojih se sećam, jer sam u potpunom strahu bila, prestrašena za život svog deteta, zbunjena i oduzeta, prvi put zatečena u takvoj situaciji - napisala je Mina.

GAK "Narodni front" se odmah oglasio a i juče su najsnažnije osudili svako urušavanje kulture profesionalne komunikacije, nepristojnost i netoleranciju prema pacijentima.

Krajinović i dalje ćuti

Dr Krajinović ni u jednom momentu nije želeo da odgovori na ove optužbe. Na pozive novinara Telegrafa.rs ni danas nije hteo da se odazove.

U međuvremenu, i druge žene su Mini uputili podršku, sa pričama da su i one doživele ista ili slična iskustva. Ima i onih koji ovog vrsnog stručnjaka, brane i kažu da su njihova iskustva sasvim suprotna Mininim.

Bez obzira na to što je Mina pokrenula lavinu pa se javilo sijaset žena sa istim iskustvom, u GAK "Narodni front", osim njenog, nije stigao nijedan više prigovor na rad dr Krajinovića.

Kako praksa nalaže, ukoliko se pojavi novi prigovor, to će se voditi kao novi, odvojeni postupak.

Oduzimanje licence do 5 godina

Inače, ukoliko se Mina odluči da Lekarskoj komori Srbije, tačnije njenom sudu častu prijavi dr Tomislava Krajinovića, on bi mogao ako se utvrdi njegova odgovornost da ostane i bez licence na određeno vreme.

Milan Dinić, direktor Lekarske komore Srbije, kaže da oni još nisu dobili prijavu na rad dr Krajinovića, ali da će čim budu dobili, to ući u proceduru. 

- Čim budemo dobili, sud časti će je uzeti u dalju proceduru i razmatranje ako bude podneta nama -  naveo je on i dodao da Lekarska komora dobija oko 1.000 predmeta godišnje različite vrste.

Kako kaže, većina njih nije osnovana i ne ulazi u dalju sudsku proceduru, a maksimalna kazna koju Komora može da sprovede je oduzimanje licence na pet godina.

- Kazne su u rasponu od opomene, javne opomene, finansijske kazne, oduzimanja dela licence do oduzimanja licence na pet do šest godina - objašnjava Dinić.

On kaže da u tom pogledu, prošla godina nije bila reprezentativna, s obzirom na da su sudovi časti radili smanjenim intenzitetom.

- Oko 90 predmeta godišnje dobije sudski epilog, ali to ne znači da su svi osuđeni. Jedna od najčešće izrečenih mera jesu javne opomene - rekao je Dinić za Tanjug.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mama of 3

    9. april 2021 | 14:32

    Doktor Toma je jedan vrsni strucnjak....legenda i lik, samo ima cudan smisao za humor, ali je saljivdzija i to sto te zene pricaju ja sam sigurna da se dr samo nasalio sa njima...neko ne razume njegov smisao za humor mozda...Ja sam se tri puta poradjala u frontu, dr Toma Krajinovic mi je na dva porodjaja epidural dao, treci put nisam stigla da primim jer mi je takodje doktor Krajinovic kad sam ga pozvala rekao da nema potrebe za epiduralom jer sam dosla u bolnicu sa 7 prstiju otvorena i da cu se poroditi za 15 min.Bio je u pravu, bukvalno od kad sam sa njim pricala za 40 min sam se porodila. Tako da mislim da malo pretjerujete zene i da je najbitnije da vam strucnjak kao sto je on bude na porodjaju i da anesteziju i da sve prodje u redu, da mama i beba budu dobro i zdravo!

  • Em

    9. april 2021 | 14:23

    Treba prvo biti čovek, pa tek onda doktor. Ponašaju se gore nego čobani sa ovcama.

  • Mp

    9. april 2021 | 15:06

    Kako ima nezahvlnih pacijenata koji hoce da od doktora prave monstrume .Niko nije se pozalio do ove sad pacijentkinje koja hpce da se cuje za nju ne po pusanju nego po pljuvanju doktora .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA