Direktor LKS podržao obaveznu vakcinaciju lekara, slučaj lekarke Jovane Stojković pred sudom časti

Vakcinacija treba svima - ističe Dinić

  • 2
Direktor Lekarske komore Srbije Milan Dinić

Printskrin: Youtube/TV Prva

Direktor Lekarske komore Srbije Milan Dinić smatra da je pitanje obavezne vakcinacije zdravstvenih radnika čisto pravno pitanje i poručuje da je imunizacija potrebna svima.

- Mi smo struka, bavimo se stručnim pitanjima, vakcinacija treba svima - ističe Dinić i dodaje da je to jedini način da se efikasno izborimo sa trenutnom epidemijom, ali i svim budućim koje budu dolazile.

- Mi vakcinaciju moramo promovisati na svaki mogući način - odgovara Dinić na pitanje da li Komora podržava predlog o obaveznoj vakcinaciji u Srbiji, a naročito imunizaciji zdravstvenih radnika.

On kaže da je slučaj lekarke Jovane Stojković koja je u javnost iznosila antivakserske stavove i koja je privedena kod tužioca zbog sumnje da je širila netačne informacije i uznemiravala javnost, trenutno pred sudom časti Komore.

- Lekari su dužni da iznose naučno utemeljene i dokazane činjenice, i sve što nije u skladu sa tim za nas nije prihvatljivo - poručuje Dinić.

Na pitanje da li će Komora reagovati na optužbe pacijentkinje iz bolnice Narodni front da je lekar ove bolnice zlostavljao na porođaju, Dinić kaže da Komora još uvek nije dobila tu prijavu.

- Čim budemo dobili, sud časti će je uzeti u dalju proceduru i razmatranje ako bude podneta nama - naveo je on i dodao da Lekarska komora dobija oko 1.000 predmeta godišnje različite vrste.

Kako kaže, većina njih nije osnovana i ne ulazi u dalju sudsku proceduru, a maksimalna kazna koju Komora može da sprovede je oduzimanje licence na pet godina.

- Kazne su u rasponu od opomene, javne opomene, finansijske kazne, oduzimanja dela licence do oduzimanja licence na pet do šest godina - objašnjava Dinić.

On navodi da u tom pogledu, prošla godina nije bila reprezentativna, s obzirom da su sudovi časti radili smanjenim intenzitetom.

- Oko 90 predmeta godišnje dobije sudski epilog, ali to ne znači da su svi osuđeni. Jedna od najčešće izrečenih mera jesu javne opomene - kaže Dinić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Brundo

    9. april 2021 | 13:50

    Zato sto je iznela sastav vakcine?Pa i ja znam sastav vakcina.I sta sad?

  • Tasa

    9. april 2021 | 22:24

    Hajde reci i nama da i mi znamo,nisi valjda stipsa.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA