≫ 

Mama u šoku pošto je njeno dete sa Daunovim sindromom dobilo poziv Vojske Srbije: Kako je to moguće?

Kod pojedinačnog poziva može da se desi da on bude upućen i osobi koja ima neki težak razvojni problem, ali nakon podnošenja dokumentacije o zdravstvenom stanju on se neće ponavljati

  • 86
Mihajlo dobio poziv za vojsku Foto-ilustracija: Shutterstock, Twitter

Mihajlo (18) je dečak iz Novog Sada. Dobio je "plavu kovertu" - poziv da se upiše u vojnu evidenciju. Majka - užasnuta. To nije moguće. Mihajlo ima Daunov sindorm.

Nažalost, to je tako, jer on je u sistemu, pošto je osoba muškog pola, rođena 2003. godine. Ne postoji nikakav državni registar osoba koje imaju težak oblik invaliditeta ili smentnje u razvoju. Mihajlo je u sistemu samo jedan JMBG. Kao i svaki drugi dečak koji dobije ovakav poziv.

Roditelji, koji ceo život, danonoćno brinu o deci sa posebnim potrebama, a tu spadaju i veoma teški oblici invaliditeta, potreba za punom dvadesetčetvoročasovnom negom, teški oblici autizma... dožive veliku neprijatnost kada dobiju ovakav poziv. Jer, to nije samo birokratija. Ni jedan papir. Ni jedno uverenje koje moraju da odnesu u vojni odsek. To nije ni samo nepotrebno gubljenje vremena za tu aktivnost. To je šamar za roditelja, koji ceo život provodi uz svoje dete sa specijalnim potrebama, a država kada šalje ovakav poziv to ne vidi, već to dete stavlja u jedan isti koš sa drugom decom: Rođen je 2003. godine - vreme mu je za vojsku.

Roditelj, koji vodi toliku borbu, sada mora da nosi nekakvu potvrdu da njegovo dete nije sposobno da ide u vojsku. I pita se, da li je potrebno da nekome išta više dokazuje. To grubo podseća te nesrećne ljude da su im deca drugačija, a ko ne bi voleo da se stvari nisu odvijale drugačije i da njegov sin danas može da obuče i uniformu.

Problem, međutim, i nije toliko do Ministarstva odbrane, već do celokupnog sistema. Normalno je da Ministarstvo odbrane može da vrši sopstvenu procenu sposobnosti za vojnu službu tek kada je dete u vojnom odseku upućeno na pregled u VMC. I normalno je da nema sopstvene podatke o tome koje dete ima smetnje u razvoju, ali mora nešto da se učini da ti spoljni podaci budu dostupni Ministarstvu odbrane, baš kao što im je dostupan JMBG i prebivalište regruta.

Povodom konkretnog slučaja obratili smo se Ministarstvu odbrane, Ministarstvu zdravlja, Ministarstvu za demografiju i populacionu politiku i Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Mihajlo dobio poziv za vojsku Foto: Twitter

Po pitanju registra, Ministarstvo za rad uputilo nas je na Ministarstvo zdravlja, ali još čekamo njihov odgovor.

U međuvremenu, stigao nam je i detaljan odgovor Ministarstva odbrane.

- Pozivanje regruta vrši se na osnovu Objedinjenog spiska za uvođenje regruta u evidenciju vojnih obveznika, koji se formira krajem tekuće godine za narednu kalendarsku godinu, a čiji je osnov za izradu baza Ministarstva unutrašnjih poslova koju teritorijalni organi Ministarstva odbrane službenim putem dobijaju od navedenog ministarstva i u kojoj se nalaze osnovni podaci o regrutima (ime i prezime, adresa prebivališta, JMBG i ostalo). Prilikom izrade Objedinjenog spisaka za uvođenje regruta u evidenciju vojnih obveznika teritorijalni organi Ministarstva odbrane ne raspolažu podacima o zdravstvenom stanju regruta (teške i neizlečive bolesti, invaliditeti, telesne mane i nedostaci i slično) - objasnili su nam.

Postoji tzv. opšti i pojedinačni poziv za upis u vojnu evidenciju.

- Ministarstvo odbrane u opštem pozivu obaveštava javnost putem sredstava javnog informisanja u periodu januar-februar tekuće godine, a regutima koji se nisu odazvali na opšti poziv nadležan centar Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu prema mestu prebivališta regruta upućuje pojedinačni poziv na adresu prebivališta i isti se uručuje u skladu sa odredbama Zakona o opštem upravnom postupku, prema utvrđenoj dinamici uvođenja, najmanje dva puta godišnje - poručuju u Ministarstvu.

Kod pojedinačnog poziva može da se desi da on bude upućen i osobi koja ima neki težak razvojni problem, ali nakon podnošenja dokumentacije o zdravstvenom stanju on se neće ponavljati.

- Ukoliko se desi da pojedinačni poziv stigne na adresu osobe sa invaliditetom, teško bolesne osobe ili one koja ima neku telesnu manu i oštećenje, potrebno je da neko od članova porodice dođe u centar Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu, nadležan po mestu prebivališta pozvanog regruta i donese validnu medicinsku dokumentaciju, na osnovu koje regrutna komisija centra Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu, za navedenu kategoriju lica, donosi rešenje o oceni sposobnosti za vojnu službu i navedena kategorija lica se više neće pozivati radi vršenja vojne obaveze - objašnjavaju u Ministarstvu odbrane.

Ne samo da ne raspolažu podacima o zdravstvenom stanju regruta, već, tvrde, nisu u zakonskoj mogućnosti da ih prikupljaju.

- Takođe, napominjemo da nadležni centri Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu prilikom dostavljanja pojedinačnih poziva radi uvođenja u vojnu evidenciju ne raspolažu podacima o zdravstvenom stanju regruta (teške i neizlečive bolesti, invaliditeti, telesne mane i nedostaci i slično), niti iste prikupljaju u skladu sa odredbama Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

Šta je vojna evidencija

Nakon stupanja na snagu Odluke Narodne Skupštine Republike Srbije o obustavi obaveze služenja vojnog roka od 1. januara 2011. godine, služenje vojnog roka izvršava se po principu dobrovoljnosti, ali je ostala obaveza uvođenja regruta (lica muškog pola) u vojnu evidenciju i obaveza služenja u rezervnom sastavu.

Uvođenja regruta u vojnu evidenciju predstavlja plansku aktivnost teritorijalnih organa Ministarstva odbrane, koja se odvija u skladu sa zakonom, u kontinuitetu, svake kalendarske godine. Zakonsku obavezu uvođenja u vojnu evidenciju imaju regruti koji u kalendarskoj godini navršavaju 18 godina života, kao i oni starijih godišta koji iz određenih razloga nisu uvedeni u vojnu evidenciju. U ovoj kalendarskoj godini u vojnu evidenciju uvode se regruti rođeni 2003. godine i starijih godišta (rođeni od 1991. do 2002. godine).

Video: Vuk (20) ima Daunov sindrom, odlično masira ali je još bolji učitelj šaha: Proveli smo dan sa njim

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Да

    10. april 2021 | 09:03

    И моја мајка је била ужаснута, кад је то исто добила за сина који има церебралну парализу,непикретан,нем....Отишла је у војни одсек, однела документацију и решила проблем, без да је обавестила новинаре и дизала буку....

  • Ilija Pandurović

    10. april 2021 | 08:57

    Zašto bi bila užasnuta?! Otkud Vojni odsek može znati kakvo je njeno dete dok to ne vide. Podatke o deci određenog godišta dobijaju od matičara, a matičar ne vodi zdravstvenu evidenciju. Nema razlog da bude "užasnuta", dok se ne dokaže drugačije svi su jednaki pred zakonom.

  • 968

    10. april 2021 | 09:06

    To je uvod u vojnu evidenciju. Kasnije se ide na lekarski pa ko je vojno sposoban sluzi a ko nije oslobađa se tih obaveza. U čemu je problem? Od uvek je tako.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA