≫ 

Pod kojim uslovima možemo da vratimo život u normalu, koju je narušila korona? Od Vaskrsa do odmora

Od nas zavisi

  • 17
korona maska Foto: Shutterstock

Mnogo je uslova koji bi trebalo da se ispune da bi se život u našoj zemlji, koji je poremetio korona virus, vratio u normalu. Možda smo blizu odlaska na more, ali smo daleko životu bez maski i fizičke distance, a još dalje odjavi epidemije od posebnog značaja, koja, dok je na snazi, diktira određene mere.

Otkako je epidemija počela, pored života pod maskama, "druženja na distanci", nikad češće reči dezinfekcija, uskraćeni smo za svadbe, punoletstva, slave na kakve smo navikli... U prodavnice, ako rade, odlazimo pod posebnim pravilima ponašanja, učenici pohađaju nastavu čas u školi, čas od kuće,  a tako se sveo i rad većine zaposlenih...

Prošle godine retko ko je išao na more, nada postoji da ćemo ove godine ipak ići. Prošle godine Prvi maj i Vaskrs bili su pod najstrožim merama, a postavlja se pitanje kako će izgledati ovaj koji je za dve nedelje...

Da li ćemo i kada uopšte odjaviti epidemiju, što bi nam možda "skinulo" masku i izbrisalo distancu... Bar onima koji mere strogo poštuju.

Osim u pridržavanje mera, stručnjaci za sve ovo velike nade polažu u vakcinaciju koja je u Srbiji počela u decembru prošle godine.

Da krenemo redom i postepeno.

Pred nama su praznik rada 1. maj, i pravoslavni Vaskrs, koji je 2. maja. Kako je ranije za naš portal izjavio profesor dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa, mere bi ove godine za Vaskrs mogle da budu uobičajene ali samo ako bismo broj zaraženih na dnevnom nivou sveli na broj ispod 1.000, i da imamo sporadične slučajeve na respiartoru.

Međutim, kako stvari stoje dve nedelje pred ovaj praznik, to je teško.

- To bi bilo lepo, ali je teško. U našem slučaju ovo je više san nego mogućnost - kaže prof. dr Tiodorović.

Na more u junu 

Sledeće što Srbe interesuje jeste odlazak na letnji odmor. Profesor je u petak, nakon sednice Kriznog štaba rekao da bismo to možda i mogli u junu, ali je neophodno da se pored mera, vakcinišemo u što većem broju i dostignemo kolektivni imunitet od 60 do 70 odsto.

- To nije nerealno. Ali, i pored svih otvaranja i popuštanja mera, mi treba da se pridržavamo osnovnih, da budemo ozbiljni i da se vakcinišemo. Vakcinacija ne zavisi mnogo ni od nas, već i od proizvođača vakcina. Ako bismo mogli da obezbedimo da se sledećih mesec i po dva vakcinišemo normalno makar ovim tempom koji je sad a koji je dobar, i da sprovodimo opšte mere bez obzira na vakcinaciju, onda bi stvarno postojala mogućnost da u junu mesecu budemo spremni za Grčku. Nije to nemoguće dostići ali zahteva izuzetnu ozbiljnost, normalan odnos, odličnu vakcinaciju - kaže prof. dr Tiodorović.

Nula zaraženih i odjava epidemije

Pravi znak da život može da se vrati u normalu bio bi odjava epidemije od posebnog značaja koja je u Srbiji na snazi od 19. marta. 

Da bismo odjavili epidemiju neophodno je da imamo 28 dana bez jedne zaražene osobe na dnevnom nivou, ili da to učini Svetska zdravstvena organizacija.

Tek od ovog uslova smo daleko. Ne znamo da li da se tešimo ili ne što to nije uspeo još niko u svetu.

- To nemaju ni Izraelci a ni Britanci. I Kinezi imaju svaki dan barem 20, 30, 40 pozitivnih. Na njihov broj stanovnika to je neprimetno, ali nemaju nulu. Nemaju ni Izraelci koji su najbolje sproveli vakcinaciju i  sada skoro, pa žive normalno. I mi ćemo imati sporadičnih slučajeva. Daleko smo mi od toga barem ove godine. Imaćemo sigurno sporadične slučajeve, ali i kada bismo imali 10, 20, 30 to bi bilo fenomenalno u odnosu na ovih 3.000, 4.000, pa čak i 2.000 - kaže prof. dr Tiodorović.

Video: Maske su pale: Kina dobila bitku protiv korona virusa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gaga

    13. april 2021 | 08:15

    Iskljucimo tv

  • panic

    13. april 2021 | 07:41

    veliki novac je u igri i svi zaradjuju nece se skoro prekinuti covid-19 /obicna jaca gripa

  • GP

    13. april 2021 | 07:20

    Sprema se ogroman protest i akobogda pocetak pada globalista u Srbiji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA