≫ 

Posle mesec dana svi đaci uskoro u klupama, nastava po modelu od 1. septembra: Evo kako to izgleda

U prethodnom periodu samo mlađi osnovci su pohađali nastavu u školi

  • 34
Deca škola maska koronavirus Foto: Tanjug/AP

Ako se nastavi stabilizacija epidemiološke situacije u Srbiji, od narednog ponedeljka, 19. aprila, nastava se "vraća" u škole, i izvodiće se po modelu od 1. septembra, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić, a Telegraf.rs kroz kratak vodič podseća šta to konkretno podrazumeva. 

Ova odluka je doneta u petak na sednici Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa, a premijerka Srbije je precizirala danas da će Krizni štab  o tome još razgovarati ove nedelje.

- Ako se nastavi stabilizacija epidemiološke slike u Srbiji, mi ćemo 19. aprila vratiti nastavu u škole - rekla je Brnabić.

Ona je pojasnila da će se nastava izvoditi na isti način, kao što je bio slučaj od 1. septembra - po smenama, sa manje učenika u odeljenjima, uz obavezu nošenja maski.

- I tako će biti dok ne budemo imali u potpunosti situaciju pod kontrolom i dok ne pobedimo u vakcinaciji, kako bismo mogli da se vratimo normalnom životu - rekla je Brnabić i dodala da će se relaksaciji epidemioloških mera pristupiti čim to bude bezbedno:

Razgovaraćemo tokom ove nedelje i o otvaranju ugostiteljskih objekata u zatvorenom. Ali, ne mogu ništa da prejudiciram. Zavisiće od stručnog dela Kriznog štaba i od brojki kovid pacijenata u bolnicama, kao i novoobolelima.

U prethodnom periodu samo mlađi osnovci su pohađali nastavu u školi. Zbog pogoršanja epidemiološke situacije na onlajn nastavu su 15. marta prešli stariji osnovci, a nedelju dana pre njih i svi srednjoškolci.

Ukoliko korona dozvoli, svi oni bi mogli od sledeće ponedeljka da se vrate u školske klupe, a to znači i kombinovani model nastave. Naime, zbog epidemije korona virusa, koja u Srbiji traje duže od godinu dana, školska 2020/21 godina se mnogo razlikuje od svih prethodnih. Situacija diktira da učenici imaju kombinovanu nastavu, skraćene časove, da se dele u grupe, da škola u svakom momentu ne sme da ima više 50 odsto učenika, koji, sa druge strane, ne dele klupu sa drugarima, ne smeju da se drže za ruke, a moraju da nose maske...

Evo kako je organizovan taj model nastave. 

OSNOVNA ŠKOLA  

Kada je reč o osnovnim školama, u svakom trenutku broj dece u školi ne sme da prelazi 50 odsto. Učenici od 1. do 4. razreda ići će u školu, ali će se ukoliko ima više od 15 đaka po odeljenju, deliti u dve grupe. Učenici od 5. do 8. razreda imaće kombinovanu nastavu - u školi i onlajn, odnosno nastavu na daljinu.

Organizacija onlajn nastave 

Časovi će se prikazivati na RTS 2 i RTS 3, prema unapred određenom rasporedu i satnici.

Učenici 5.  razreda pratiće nastavu na RTS 2 od 8 sati, i imaće dnevno 3 časa, dok će se nastava za učenike od 6. do 8. razreda imitovati na RTS 3, takođe, od 8 sati. Učenici 1. do 7. razreda imaće dnevno do 3 časa, a osmaci - četiri. 

Iako će učenici od 1. do 4. ići u školu, i za njih je spremljena onlajn nastava, i ona će se emitovati putem multimedijske internet platforme RTS planeta. 

Nastava u školi u dve grupe

Kada je reč o nastavi u školi, svako odeljenje mora da ima svoju učionicu. Tokom malog odmora nema promene učionica i kabineta, osim ako je to neophodno zbog specifičnosti predmeta i posebne opreme.

Za učenike od 1. do 4. razreda nastava se organizuje svakodnevno u školi. Ukoliko je broj učenika u odeljenju veći od 15, ono se deli u dve grupe. Grupe dolaze u dva definisana termina, na primer od 8 sati, i od 10.45. Učenici jedne grupe imaju do 4 časa dnevno.

Časovi traju po 30 minuta. Pauza između prve i druge grupe je 20 minuta, i ona služi za čišćenje i provetravanje učionica i svih drugih prostora. Svi časovi se organizuju u školi, i napolju na otvorenom kada god je to moguće.

Nemački jezik danas otvara sva vrata Foto: Shutterstock

Učenici od 5. do 8. razreda

Ako škola ima prostor i kadar, nastava se organizuje svakodnevno u školi. I u ovom uzrastu važe pravila na podelu na dve grupe ukoliko u odeljenju ima više od 15 đaka, i za njih važi trajanje časova od 30 minuta. Razlikuje se samo što u ovom uzrastu učenici jedne grupe imaju do 5 časova.

Kombinovani model

U školama gde ne postoji mogućnost da se za sve od 5. do 8. razreda održi nastava u školi, nastava će se odvijati po kombinovanom modelu.

Učenici 5. i 6. razred u toku nedelje ići će u školu ponedeljkom, sredom i petkom, a učenici 7. i 8. razreda utorkom i četvrtkom. Naredne nedelje razredi se rotiraju. Kada đaci ne idu u školu, imaju onlajn nastavu na daljinu putem Javnog servisa Srbije. I u ovom kombinovanom modelu učenici se dele na dve grupe, časovi im, takođe, traju po 30 minuta, i imaju do 5 časova.

SREDNJA ŠKOLA

U srednjim školama biće dva modela nastave po kojima može da se realizuje planirani program - nastava po kombinovanom modelu i nastava na daljinu.

Kombinovani model

Nastava u gimnazijama i srednjim stručnim školama po kombinovanom modelu podrazumeva da učenici od prvog do četvrtog razreda jedne nedelje dolaze u školu na neposrednu nastavu, a sledeće nedelje realizuju časove putem nastave na daljinu.

Smenu čine učenici prvog i drugog razreda odnosno trećeg i četvrtog razreda.

Ukoliko je broj učenika u odeljenju veći od 16, odeljenje se deli u dve grupe (škola bira najoptimalniji kriterijum za podelu na grupe). Ukoliko je broj učenika u odeljenju, odnosno grupi za vežbe, praktičnu nastavu, strane jezike manji od 16 za njih se nastava održava bez podele na grupe i uvek u školi.

Ocenjivanje učenika u ovom modelu nastave se realizuje kada su učenici u školi uvažavajući sve principe ocenjivanja.

Časovi traju po 30 minuta. Pauza između smena u školi se koristi za čišćenje i dezinfekciju učionica, hodnika, laboratorija, radionica, biblioteka i svih drugih prostora u školi koji se koriste za nastavu i učenje.

Nastava na daljinu

Nastava na daljinu je poseban oblik obrazovno-vaspitnog rada gde učenici program nastave i učenja u celini ili jedan deo ostvaruju korišćenjem savremene informaciono-komunikacione tehnologije za učenje, bez neposrednog boravka u školi.

Ovaj oblik nastave se primenjuje kada se nastava u školi ne realizuje u cilju očuvanja bezbednosti i zdravlja učenika i nastavnika.

Srednja škola bira softver koji će koristiti za realizaciju nastave na daljinu. Ovi specijalizovani softveri mogu da obezbede formativnu i sumativnu procenu učeničkih postignuća ukoliko su epidemiološke mere takve da se direktna nastava ne preporučuje ni u najmanjim grupama.

Direktor i stručni saradnici prate nastavu i imaju pristup virtuelnim učionicama, onlajn časovima i drugim oblicima nastave na daljinu. Za sedam opšteobrazovnih predmeta (matematika, srpski jezik i književnost, fizika, hemija, istorija, geografija i biologija) pristup sadržajima i aktivnostima moguć je u bilo koje vreme (24 časa tokom 7 dana u nedelji).

Srednja stručna škola organizuje profesionalnu praksu u skladu sa zakonom i merama koje propisuje poslodavac u kompaniji u kojoj se ona ostvaruje.

Škole škola đaci učenici Francuska Foto: Tanjug/AP

Imajući u vidu da se realizacija praktične nastave i vežbi za medicinske škole neće realizovati u zdravstvenim ustanovama, škole treba da pripreme plan realizacije tog vida nastave u školskim kabinetima uz maksimalno korišćenje simulacija i ostalih prigodnih oblika praktičnog rada kojim se stiče kompetencija za standard kvalifikacije.

Mere za smanjenja rizika unosa korona virusa u školsku sredinu

Korišćenje toaleta treba da bude organizovano tako da u njega ulazi onoliko dece koliko kabina ima. Ostali čekaju ispred toaleta, u redu, sa poštovanjem fizičke distance od najmanje jednog metra.

- Učenici, nastavno i nenastavno školsko osoblje ne treba da dolaze u školu ukoliko imaju povišenu telesnu temperaturu i/ili simptome respiratorne infekcije.

- Roditelji treba svako jutro da provere telesnu temperaturu svojoj deci pred polazak u školu.

-  Nastavno i nenastavno školsko osoblje da provere telesnu temperaturu pred polazak u školu

-  Održavati fizičku distancu sa drugim osobama u školi od najmanje 1,5 metara

-  Svako dete u učionici treba da ima 4 kvadratna metra, i da sedi samo u klupi

-  Potpuno obustaviti sve aktivnosti kod kojih je moguće pojačano stvaranje aerosola (pevanje, vikanje, sport, navijanje), što bi značilo da se na časovima muzičkog ne peva, nema proba školskog hora, na fizičkom nema kolektivnog sporta, a za individualne sportove (gimnastika i sl.) treba proveriti uslove (veličina sale, mogućnost prirodne ventilacije i slično)

- Nastavu fizičkog vaspitanja organizovati na otvorenom kada god je to moguće. Savetovati učenike da ne stvaraju gužvu u svlačionicama već da budu strpljivi i sačekaju svoj red prema instrukciji nastavnika tako da se obezbedi 4 m2 po učeniku.

-  Osobe koje dovode decu u školu ne ulaze u školu već decu prate do ulaza

Nošenje maski

- Školsko nastavno i nenastavno osoblje sve vreme boravka u školi treba da nose maske

- Masku učenik treba da nosi pri ulasku u školu pa sve do dolaska do svoje klupe. Maska se obavezno koristi i prilikom odgovaranja i svakog razgovora. Maska se obavezno koristi i prilikom bilo kojeg kretanja van klupe, prilikom odlaska na odmor ili toalet.

-  Preporučuje se da učenici sve vreme boravka u školi nose masku, ali ona se može odložiti u periodu kada učenik sedi u svojoj klupi i sluša nastavu.

- Tokom boravka u školi moguće je da se koristi bilo koja maska (hirurška, epidemiološka ili platnena), ali ona treba da se koristi na ispravan način tako da pokriva nos i usta.

Redovno pranje ruku

- Ruke treba prati higijenski ispravnom vodom za piće i sapunom u trajanju od najmanje 20 sekundi ili upotrebom dezinfekcionog sredstva na bazi 70 odsto alkohola. Dezinfekcija ruku sredstvima na bazi 70% alkohola ne može zameniti pranje ruku vodom i sapunom ukoliko su ruke vidno zaprljane. Posle 3 do 4 izvršenih dezinfekcija ruku obavezno oprati ruke vodom i sapunom.

Merenje temperature, dete, koronavirus Foto: Tanjug/AP

- Na svim ulazima u školu i na izlazu iz fiskulturne sale postaviti dezinfekciona sredstva na bazi 70 odsto alkohola.

Šta ako se pojave simptimi kovida 19

Ukoliko se simptomi pojave van škole, potrebno je javiti se u Kovid ambulantu nadležnog doma zdravlja, i ne odlaziti u školu, već samo obavestiti nadležnu osobu u školi.

Ako se simptomi jave u školi, a radi se o učeniku, njemu se odmah stavlja maska, smešta se u praznu učionicu za izolaciju, i obaveštavaju se roditelji i nadležni institut, to jest zavod za javno zdravlje. O učeniku, u sobi za izolaciju do dolaska roditelja, potrebno je da brine jedna osoba koja mora da koristi masku i rukavice.

Ako se simptomi pojave kod osoblja, ona se odmah javlja u kovid ambulantu nadležnog doma zdravlja, a nadležna osoba iz škole o tome obaveštava nadležni institut odnosno zavod za javno zdravlje.

Video: Ublažavanje mera, evo šta se menja od ponedeljka i kada se deca vraćaju u škole

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gagi

    12. april 2021 | 18:32

    Cista glupost.Deca su bezbedna online i treba da zavrsavaju tako do kraja godine.Nadam se da Kon to nece dozvoliti ,jer jedino on nije podlozan ucenama i pritisku.Jasno je svima da politicari zbog pritiska donose ovakve odluke,koje nisu bezbedne ni po djake a ni za profesore.

  • Ivan

    12. april 2021 | 18:25

    To samo zbog pritiska donose takve odluke.Kako vracati djake u skolu, dok opasniji soj korone dnevno odnosi veliki broj zivota.

  • Goran

    12. april 2021 | 19:21

    Po meni je ovo pogresna odluka.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA