≫ 

U GAK "Narodni front" sad pljušte pohvale na račun dr Krajinovića nakon optužbi, dobio čak i pesmicu

Osim novinarke Mine Smiljanić, uprkos brojnim ženama koje na društvenim mrežama tvrde da su imale isto ili slično iskustvo, niko nije podneo prigovor na rad dr Krajinovića. Naprotiv, stižu pohvale na njegov račun

  • 53
Ginekološko-akušerska klinika Narodni front, GAK, Mina Smiljanić Foto: ATA Images, Instagram/mina_fu

Na račun dr Tomislava Krajinovića, anesteziologa Ginekološko-akušerske klinike "Narodni front", kojeg je novinarka Mina Smiljanić optužila da ju je maltretirao i vređao na porođaju pre tri meseca, nije stigao više nijedan zvaničan prigovor ovoj zdravstvenoj ustanovi na njegov rad.

Posle lavine komentara žena koje su proživele ili slično isto što i Mina, kako saznajemo u ovoj ustanovi, stiglo je im je čak 100 pohvala za dr Krajinovića, a jedna pacijentkinja mu je čak napisala i pesmicu.

Ova ustanova je, da podsetimo, u četvrtak pokrenula disciplinski postupak protiv dr Tomislava Krajinovića zbog prigovora koji im je na njegov rad uputila novinarka Mina Smiljanić.

O ishodu postupka, javnost bi trebalo da bude obaveštena ove nedelje. Ako se ustanovi da je povredio radnu obavezu, njemu može da se izrekne jedna od tri mere. 

Prema članu 179a, Zakona o radu, poslodavac može zaposlenom za povredu radne obaveze ili nepoštovanje radne discipline da izrekne supenziju, odnosno privremeno udaljenje sa rada bez naknade zarade, u trajanju do 15 radnih dana. Druga mera je novčana kazna u visini do 20 odsto osnovne zarade zaposlenog za mesec u kome je novčana kazna izrečena, u trajanju do tri meseca, a treća je opomena pred otkaz. U njoj se ističe da će poslodavac zaposlenom otkazati ugovor o radu bez ponovnog upozorenja iz člana 180. ovog zakona, ako u narednom roku od šest meseci učini istu povredu radne obaveze ili nepoštovanje radne discipline - navodi se u ovom zakonu.

Mina je da podsetimo, svoje iskustvo sa porođaja podelila prošlog utorka na Instagramu, a u sredu je podnela prigovor GAK "Narodni front" na rad dr Krajinovića.

- Nisam se uključivala niti oglašavala do sada na temu seksualnog nasilja, niti drugih odgovornih tema, jer ni sama nisam bila spremna. Nisam mogla da se borim za druge žene, kada nisam imala snage ni da se za sebe izborim. Zato što sam doživela trenutke slabosti, kakve nisam mogla da zamislim da ću doživeti - zato mogu da razumem sve žrtve nasilja, i da razumem da one prosto nisu bile spremne niti dovoljno zalečene da bi o svojim traumama govorile glasno. Na vreme.

Ne, ja nisam bila žrtva seksualnog nasilja, ali sam bila žrtva akušerskog nasilja - o čemu se takođe govorilo mnogo u periodu dok sam se ja lečila od trauma svog porođaja. Prošla su tri meseca, dete mi je značajno poraslo, meni su se fizički bolovi sanirali, ali i dalje osećam sramotu i nemoć kada se setim pojedinih scena sa svog sedmočasovnog porođaja.

- Neki će reći da sam razmažena, da bi trebalo da me bude sramota što se žalim a rodila sam zdravo dete, da sam neodgovorna jer unosim strah budućim majkama... i to su neki od razloga zbog kojih sam stisla zube i prećutala. Ali prava istina je da sam toliko puta želela da vrištim, da sam danima plakala pod tušem i da mi dođe da odem do Narodnog fronta i dr Krajinoviću, cenjenom anesteziologu kažem - svaka čast, i da ga pitam - da li se oseća moćno kada vređa i ponižava ranjive i bespomoćne trudnice u porođajnim boksovima?

Prva stvar koju mi je rekao, na moje dobar dan, jeste - “Ma vi novinarke se prodajete za 50 eura. Ova moja struka ne radi na vašu i još dve / Advokate jer su ološ..”, i ne mogu da se setim koga je još pomenuo... vidno sam bila u šoku. Na moje pokušaje da njegove izjave shvatim kao šalu, on je dodavao da sam debelguza, da sam nesposobna jer ne mogu sopstveno dupe da pomerim. U trenutku kada se jedna devojka pored mene porodila, a ja i dalje čekala da porođaj krene, on mi je dobacio - “Ti i dalje ništa!? Pa je l sam ti rekao da si nesposobna..?”

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Mina Smiljanić (@mina_fu)

Da još pomenem da me je poprilično snažno udario u leđa i desno rame, kako bi mi objasnio kako da se namestim da mi ubo iglu u sred kičme. To su fragmenti kojih se sećam, jer sam u potpunom strahu bila, prestrašena za život svog deteta, zbunjena i oduzeta, prvi put zatečena u takvoj situaciji - napisala je Mina.

GAK "Narodni front" se odmah oglasio a i juče su najsnažnije osudili svako urušavanje kulture profesionalne komunikacije, nepristojnost i netoleranciju prema pacijentima.

Krajinović ćuti

Dr Krajinović ni u jednom momentu nije želeo da odgovori na ove optužbe. Na pozive novinara Telegrafa.rs ni danas nije hteo da se odazove.

U međuvremenu, i druge žene su Mini uputili podršku, sa pričama da su i one doživele ista ili slična iskustva. Ima i onih koji ovog vrsnog stručnjaka, brane i kažu da su njihova iskustva sasvim suprotna Mininim.

Bez obzira na to što je Mina pokrenula lavinu pa se javilo sijaset žena sa istim iskustvom, u GAK "Narodni front", osim njenog, nije stigao nijedan više prigovor na rad dr Krajinovića.

Video: Napuštanje Hale Čair: Aplauzi za porodilju

(Telegraf.rs) 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA