≫ 

Prof. Jovanović sa Medicinskog fakulteta za Telegraf: Da li ima brazilskog soja korone u Srbiji?

Direktorka Kovid bolnice Batajnica dr Tatjana Adžić Vukičević izjavila je jutros da ima naznaka da ima i brazilskog soja u našoj populaciji.

  • 9
KBC Bežanijska kosa

Foto: Marko Jovanović

Brazilski soj korona virusa nije potvrđen u Srbiji, ni on, a ni južnoafrički, kaže za Telegraf.rs profesorka Tanja Jovanović sa Medicinskog fakulteta u Beogradu, koja je u laboratoriji ove ustanove sa svojim timom ustanovila prisustvo britanskog soja u našoj zemlji početkom godine. 

Ona je za Telegraf.rs objasnila da oni rade sekvenciranje uzoraka od pacijenata koji su hospitalizovani ali da brazilski soj koji se pojavio pre dva dana u Evropi nije potvrđen kod nas.

- Mi nismo otkrili brazilski soj. Ni brazilski, ni južnoafrički. Za sada je još dominantan britanski soj - kazala je prof. dr Jovanović za Telegraf.rs.

Direktorka Kovid bolnice Batajnica dr Tatjana Adžić Vukičević izjavila je jutros da ima naznaka da ima i brazilskog soja u našoj populaciji.

- Brazilski soj je stigao u Evropu, pa je verovatno to bila aspiracija prof. Adžić da ima naznaka da je prisutan i u našoj populaciji - rekla je prof. dr Jovanović.

Odmah nakon toga u Kriznom štabu za borbu protiv korona virusa za Telegraf.rs je rečeno da u vezi sa tim zvanična potvrda ne postoji.

Brazilski soj stigao je pre dva dana u Evropu. On za sada ne predstavlja dominantan soj.

Simptomi koji ga prate slični su simptomima ostalih varijanti korona virusa – povišena telesna temperatura, kašalj, bolovi u mišićima, gubitak čula mirisa i ukusa...

Ipak, ono što se do sada zna o ovoj varijanti korone jeste da može da izmakne antitelima stečenim prirodnim putem i da dovede do reinfekcije. Naime, oni koji su već preležali korona virus nisu zaštićeni od brazilske varijante. To je jedna od dve varijante korona virusa koje su otkrivene u Brazilu ili kod ljudi koji su putovali iz Brazila, a nazvane su P1 i P2. Varijanta P1 ima više promena – tri mutacije spike proteina umesto jedne – i to je činjenica koja kod stručnjaka izaziva najviše zabrinutosti. 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Georg

    13. april 2021 | 13:49

    Čim se vi danas pitate da li ima brazilskog soja korone kod nas.. Očekujte narode do 1. maja da će ga biti. Tako su se pitali u martu prošle godine da li ima korone u Srbiji pa nam došla 15. Marta.

  • Don

    13. april 2021 | 14:01

    Ovome nema kraja, daj raspisite izbore da mozemo malo da izadjemo iz kuce.

  • WWW

    13. april 2021 | 14:39

    Dosta breeeeeee više, pustite nas da živimo!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA