≫ 

Novi natpis sa imenom voljenog dr Laze krasi niški Urgentni centar: "Pretvorili smo ga u večnost"

Ratni hirurg dr Miodrag Lazić Laza preminuo je prošle godine, 14. aprila 2020. godine, a od sutra će Urgentni centar u Nišu nositi njegovo ime

  • 21
Urgentni centar Prim. dr Miodrag Lazić-Laza Foto: Zoran Bajić, Facebook/Zoran Bajic

Urgentni centar Kliničkog centra u Nišu od sutra će zvanično nositi ime voljenog, velikog i nikad prežaljenog doktora Miodraga Lazića - Laze.

Već danas se na vratima ove zdravstvene ustanove nalazi natpis zahvaljujući kojem veliki lekar, ratni hirurg ogromnog srca, neće nikada biti zaboravljen. Urgentni centar "Prim. dr Miodrag Lazić - Laza".

Sutra se ujedno i navršava godinu dana od njegove smrti. Doktor Laza preminuo je 14. aprila 2020. godine posle bitke sa korona virusom.

Inicijativu da se KC Niš nazove po doktoru Laziću pokrenulo je, na čelu sa Zoranom Bajićem, Udruženje penzionisanih pripadnika Vojske Srbije i vojnih veterana (UPPVVS), sa željom da se oduže dr Lazi.

- Doktor Miodrag Lazić veoma je zadužio ovaj narod, a od sutra će Urgentni centar u Nišu nositi njegovo ime. Na ovaj način, dr Lazu smo pretvorili u večnost - kaže za Telegraf.rs Bajić.

On dodaje da je veoma važno istaći i to da će, pored toga što će biti zvanično obeležena godišnjica i biti otkriven natpis sa njegovim imenom, dr Lazi na poklonjenje sutra doći njegovih 120 boraca iz Republike Srpske.

- Uz podršku koju imamo od strane Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, u hali Čair, svi oni će biti vakcinisani, a kasnije pozvani i na revakcinaciju, kada na to dođe red - ističe naš sagovornik.

Ko je bio dr Miodrag Lazić?

Rođen je u Beogradu, odrastao u Nišu. Specijalizovao je hirurgiju na VMA-a u 30. godini. Posle toga, godinu dana radio je u Vojnoj bolnici u Nišu, a onda je prešao na hiruršku kliniku Kliničkog centra. Smrt ga je zatekla na mestu direktora Urgentnog centra u Nišu. Bio je dobrovoljac u ratu na teritoriji Republike Srpske. Kao jedini hirurg za trbuh i grudni koš radio je skoro dve godine na prostoru najšireg ratišta, u pet opština sa više od 100.000 stanovnika.

Sećanja iz rata zapisao je u knjizi "Dnevnik ratnog hirurga", koju je objavio nakon rata. Pored pisanja Dnevnika, uspeo je da napiše i 16 stručnih radova i učestvuje na tri velika međunarodna kongresa. O njemu je snimljen i dokumentarni film "Dnevnik ratnog hirurga".

Godine 1994. dobija zvanje primarijusa. Za njegov rad u Republici Srpskoj, patrijarh Pavle ga je odlikovao Ordenom Svetog Save.

Ratni hirurg je želeo da bude ispraćen zvucima Marša na Drinu.

Video: Ovako je hirurg heroj dr Laza otvorio UC Niš

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA