≫ 

Pitanje je vremena kada će u Srbiju stići i brazilski soj: "Bićemo svedoci i drugih mutacija"

- Ako brazilski, afrički budu agresivniji od britanskog soja, oni će ga istisnuti iz populacije - rekla je dr Jelena Begović

  • 9
foto Pixabay foto Pixabay

Stručnjaci ukazuju da brazilski, afrički i drugi sojevi korona virusa za sada nisu registrovani kod nas, ali je pitanje vremena kada će se pojaviti. Oni kažu da pojava novih varijanti virusa nije neočekivana i ne postoji razlog za paniku, već za oprez i poštovanje mera prevencije. 

Tvrde da se mutacije stalno dešavaju i da je to u prirodi normalna pojava i forma. Virus može da postane manje ili više virulentan, i da daje različite kliničke slike.

Britanski soj, koji se lakše vezuje i ulazi u ćeliju, odavno je prisutan u Srbiji i polako postaje dominantan.

- U našoj populaciji je većina britanski soj. Što se tiče ostalih sojeva, oni će, takođe, da se šire - ukazuje dr Jelena Begović sa Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo za RTS.

Britanski soj, koji je prvi put otkriven u Britaniji u septembru, brzo se proširio i do sada je registrovan u više od 90 država.

Brazilski, afrički i drugi sojevi virusa za sada nisu registrovani kod nas, ali je pitanje vremena kada će se pojaviti.

- Ako budu agresivniji od britanskog soja, oni će ga istisnuti iz populacije. Sigurna sam da će se svi ovi sojevi pojaviti kod nas, pitanje je kakav im je potencijal za širenje, svedočićemo prisustvu još mnogo različitih sojeva koji nas čekaju - napominje Begovićeva.

Da li je brazilski soj virusa smrtonosniji, teško je reći. Tačno je da je broj umrlih drastično porastao sa 1.000 ljudi u januaru na 3.000 danas, ali kod nas je, za sada, potvrđeno samo prisustvo britanskog soja kovida-19, koji sada dominira i prisutan je kod više od 80 odsto pacijenata.

Kada se pojavio postojale su pretpostavke da je i do 70 odsto lakši za prenošenje, dok je kasnije istraživanje Javnog zdravlja Britanije procenilo da je to između 30 i 50 odsto.

Prema preporuci Svetske zdravstvene organizacije, Srbija prati prisustvo i širenje svih sojeva u zemlji. Kao što je na početku bio slučaj i sa novim koronavirusom, potrebno je da protekne određeno vreme da bi se dobile precizne informacije.

Da li će se i kada pojaviti novi sojevi virusa, zavisi od dinamike kretanja ljudi.

Video: Đerlek: Situacija zabrinjavajuća, britanski soj dominatan

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • LALE

    14. april 2021 | 08:46

    Najavljuje se i " LESKOVACKI " soj sa ukusom rostilja...Ubija koliko je dobar...

  • Ogi

    14. april 2021 | 08:43

    Kod nas sve moze da stigne , mi smo otvorena zemlja za sve .Nikakve kontrole na granici ne traze se testovi. A takodje taj virus je isto ko i svi drugi.Samo se narod vise ne boji tih prica jer mnogo je bilo laznih informacija do sada a videli smo da se ni vlast ne pridrzava mera .

  • Z

    14. april 2021 | 07:40

    Zar vec nije stigao.Nista ne verujem.....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA