≫ 

Za 2 nedelje spasene dve otkinute ruke, obe povrede na radu: Podvig tima lekara iz Urgentnog centra

* O ovakvim podvizima se priča tek kada je sigurno da je operacija uspela * Ruke su spasene jednom muškarcu iz Šapca, i mladiću koji je u Urgentni dovezen iz Gornjeg Milanovca

  • 7
Operacija ruke, urgentni centar Foto: Urgentni centar

Tim stručnjaka Urgentnog centra Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, sa Odeljenja za rekonstruktivnu mikrohirurgiju i hirurgiju šake, spasao je za dve nedelje dve ruke, dvojici muškaraca, kojima su ih mašine bukvalno otkinule. Obojica su povredila desnu ruku, obojici se to desilo na radu, i obojica su već gledala život u svojoj budućnost bez jedne ruke.

Na sreću, spasli su ih lekari, tako da se ovi muškarci, jedan iz Šapca, a drugi iz Gornjeg Milanovca, oporavljaju.

Docent dr Slađana Matić, koja je sa timom kolega izvela ove dve operacije, ispričala je za Telegraf.rs da su jednu ruku spasli pre 18 dana, a drugu su spasavali prošlog četvrtka, 8. aprila.

- Tim od više ljudi je izveo ova dva poduhvata. Jedan pacijent ima 37 godina. To je bilo nešto pre više od 2 nedelje, tačnije pre 18 dana. On je upućen iz bolnice u Šapcu, a doživeo je povredu na mašini u kožarskoj industriji, znači, na poslu. Mašina mu je uhvatila ruku od nivoa lakta, i vukla, i izvukla i kosti i kožu, i tetive... Ruka skoro da je bila otkinuta - priča doc dr Matić za Telegraf.rs.

Doktorka Rada Klačar, anesteziolog iz tima koji je učestvovao u spasavanju ruke ovom čoveku, odreagovala je munjevito u sekundi čim je pacijent stigao u Urgentni centar, pa je on je za jedno pola sata bio na operacionom stolu što je, kako kaže naša sagovornica, bilo ključno.

- Jer, ta arterija na kojoj žuvi ruka bila je skroz uvrnuta. Da je samo još malo stajala tako, napravila bi trombozu i pacijent bi nepovratno izgubio ruku iznad lakta. Dakle, to je bila munjevita reakcija. Ne čekaju se ni nalazi, ni pregledi, već se samo juri da se spasi ruka - ističe doc dr Matić koja je tog dana bila dežurna:

- To ne može jedna osoba da radi. Bili su tu i dr Marko Simić, Uroš Stanković i mlađi lekar Katarina Gambiroža. Svi prelomi su spojeni sa onim našim metalima, mišići i meka tkiva. Prvih 48 sati je to bila ogromna ruka i pod velikim rizikom da bez nje ostane, i da dobije ili emboliju ili trombozu, međutim, ruka je stabilna, boja odlična, počeo je da vežba sa njom i za koji dan ćemo ga pustiti kući. Pacijent je dobro, oporavio se... Naravno, moraće da ima još neku naknadnu operaciju ali tek posle puno meseci.

Druga ruka spasena je dečku od 22 godine, koji je u Urgentni centar dovezen iz Gornjeg Milanovca. Ruku je povredio na presi za kamen, koja mu je odsekla kompletnu šaku malo iznad ručnog zgloba. Zbog njega je ceo operativni tim došao od kuće, i izvodio intervenciju koja je trajala čak 8 sati. Iz sale su izašli pred zoru.

- Dovezen je u četvrak uveče. Naš dežurni anesteziolog dr Svetlana Srećković uvela ga je u salu i onda se pristupilo dugoj operaciji pripreme šake a onda i njenom spajanju. To je trajalo negde oko 8 sati. Završili smo pred zoru. U replantacionom timu smo bile nas četiri žene, što je neoobično u hirurugiji - ja koja sam najstarija, zatim dr Suzana Milutinović, naš podmladak Marina Brndušić i opet Katarina Gambiroža. Četiri žene do jutra - kaže dr Matić.

Prema njenim rečima, i ovaj pacijent je dobro. Ceo tim se nada da nikakvih komplikacija neće biti.

- Neće biti isto kao pre, ali bilo kakva ruka je bolje nego da je proteza - ističe naša sagovornica.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pink panter

    14. april 2021 | 15:39

    Svaka čast

  • ivana

    14. april 2021 | 15:50

    Bravo bravo bravo!!!

  • Marko

    14. april 2021 | 16:12

    Veliki pozdrav za svo divno osoblje odeljenja mikro-hirurgije a posebno za dr. Suzanu Milutinović. I meni je spasla šaku 2015 godine :)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA