Rujevac je najbogatije planinsko selo, ali ne zbog novca: Ovde četvrtinu stanovništva čine deca

Momci i devojke uglavnom se tu udaju i žene, a iz sela se privremeno odlazi samo zbog školovanja

  • 9
Rujevac, Azbukovica, Ljubovija

Printskrin: RTS

Planinsko selo Rujevac u opštini Ljubovija, tvrde, najbogatije je mesto u Azbukovici, jer četvrtinu stanovništva čine deca. Momci i devojke uglavnom se tu udaju i žene, a iz sela se privremeno odlazi samo zbog školovanja.

Porodica Đuričić jedna je najbrojnijih i najvrednijih u Rujevcu. Braća Milenko i Mirko kao i njihov otac, zaposleni su u obližnjem rudniku, a vikendom rade na svom imanju, prenosi RTS.

- Brat i ja imamo 10 hektara zemlje, ali su naše najveće bogatstvo deca. Imam četiri sina, a brat dvoje i treće na putu - naveo je Milenko Đuričić iz Rujevca.

Mirko Đuričić kaže da je Rujevac najbrojnije selo kada je reč o deci.

U seoskom manastiru godišnje se sklopi sedam brakova. Devojke iz Rujevca ne žele da odu, a i momci im, u šali, kažu, ne dozvoljavaju. Bili u srodstvu ili ne, svi su, tvrde, velika porodica.

- Rodila sam se ovde u Rujevcu, imam dvoje dece, nikada nisam ni planirala da odem odavde, imamo sve - naglašava Ljiljana Ranković iz Rujevca.

Slađana Đuričić kaže da se svi druže: "Nedeljom je igralište puno, svi idu zajedno u školu."

Deca u svakoj kući, nedostaje samo asfalt 

 

I dok planinska sela širom Srbije izumiru, u Rujevcu dece ima u svakoj kući, zbog čega su obnovili i školu, a imaju i prodavnicu i ambulantu. Nedostaje im, kažu, još samo asfalt na osam kilometara seoskog puta.

- Mi se razlikujemo od drugih škola zato što imamo dve učiteljice, petnaestoro dece, imamo još malih beba koju su tek rođene tako da će ova škola da napreduje - rekao je Radovan Petrović iz Rujevca.

Meštani ukazuju i na nedostatke.

- Rujevac je najbolje mesto za život zato što su ovde divni ljudi, zato što se bave poljoprivredom i žive od tog proizvoda, kad bi put bio bolji da prevezu taj proizvod do otkupnog mesta, sve bi bilo još bolje - istakao je Darko Đuričić.

Dok im se put ne popravi, Rujevčani su prinuđeni da svoju malinu prodaju po nižoj ceni. Pre nekoliko godina, rekonstruisan je magistralni put koji ih povezuje sa Ljubovijom, i zato ne gube nadu da će mašine stići i u njihovo selo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 038

    14. april 2021 | 09:52

    Dajte 1% budzeta Beograda i resen problemLjudima, nek su vam ziva i zdrava deca i vi sa njima!

  • Map

    14. april 2021 | 10:29

    Asvalt ide za Albaniju tako naredjuju ovi sa zapada

  • Zoran

    14. april 2021 | 10:14

    E kada bi naš narod manje pozivao za glasanje (zadruge-parove) bilo bi više novca da se tom namučenom narodu izgradi put i ostala infrastruktura koja im još nedostaje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA