≫ 

Od 5 žena koje su svedočile protiv Jutke, samo je Marija još u Brusu. Posetili smo Snežu, ovako živi

Milutin Jeličić Jutka krajem meseca na slobodi

  • 10
Snežana Bojić brus

Foto: Mateja Beljan

Milutin Jeličić Jutka uskoro će ponovo biti na slobodi. Odslužiće svoju kaznu, tri meseca zatvora za danonoćno seksualno uznemiravanje devojaka iz Brusa, gradića na čijem čelu je bio do marta 2019. godine, kada je konačno podneo ostavku. Marija, Snežana, Daniela, Sandra, Marijana - pet hrabrih žena svojim upornim svedočenjem uspele su da dokažu Jutkinu krivicu, ali, danas, uglavnom, žive daleko od mesta u kom su trpele traumu.

Jutka će krajem meseca ponovo kročiti tim istim ulicama, sedeti u istim kafićima, ali žene sada mogu da ga pogledaju pravo u oči. Pravda je na njihovoj strani.

Jedino je Marija Lukić, koja je prva izašla u javnost sa svojom ispovesti i objavila delić od 15.000 proganjajućih poruka ostala u Brusu. Sprema i privatnu tužbu protiv Jutke. Angažovana je u podršci drugim ženama, u drugim mestima, gde još ima skrivenih "Jutki". Snima i film, ali o detaljima još ne može da govori. Ona nije uspela da pobedi samo Jutku, već i mržnju prema njemu. Na to je posebno ponosna. Nije dozvolila da je sopstveni afekat obori na zemlju.

- Ja sam Jutku sretala tokom suđenja, čak smo svi zajedno sedeli u kafiću koji je pored suda. Sretala sam ga i na ulici. Ali sam se trudila da imam tu samokontrolu, da ni u jednom trenutku ne počnem da ga mrzim, da sebe zauzdam i da budem racionalna. Jer, ako se desi da počnem da ga mrzim, ja ću da izgorim. Nisam htela da idem na destrukciju i autodestrukciju i ponosna sam na to. Navikla sam da je tu, da je prisutan i da uvek može da se pojavi on ili neko njegov - priča za Telegraf.rs Marija Lukić.

Pretnje, koje su u jednom trenutku postale opasne i česte, utihnule su. Jedna pretnja smrću je i procesuirana. Marija se nije raspitivala dalje o tome da li je počinitelj na slobodi... Jutka je svoju kaznu, kaže, odlužio, i na njoj je da sada nastavi svoj život. Žene, koje su zajedno vodile bitku na sudu, sada se povremeno čuju, ali, tek uzgred spomenu njega, provrljaju to preko usana, pa onda, pređe se na priču o životu, deci, porodici... Jer, ipak je Jutka ostao bolna tačka za žrtve.

- Skoro sve su se odselile iz Brusa. Sandra je u Nemačkoj. Veliki je to pritisak, jer je malo mesto, provincija. Neko može da podnese taj pritisak, a neko ne može. Ja sam ostala, za sad sam tu. Sada je malo drugačije, jer je javnost uključena i ako se nešto desi, znaju da ću to da objavim u medijima - kazala je Marija i dodala da nema nikakvih problema sa muškarcima, nikome ne pada napamet da joj pošalje nepristojnu poruku.

Snežana Bojić: Danas bi od mene dobio šamar

 

Osim Marije, jedino je još Snežana Bojić, najmlađa žrtva, bibliotekarka iz Brusa, pristala ranije da otvoreno govori pred kamerama. Snežana danas živi nadomak Beograda, u Novim Banovcima, gde i radi u školi. Posetili smo je u ovom mestu.

Dočekala nas je sa osmehom i zagrljajem, a onda smo prošetali od njene kuće do škole. Nova sredina za nju znači novi početak. Kada smo je ranije posetili u selu Žunje kod Brusa, bila je tužna, potresena, nadala se novom poslu i novom početku. Jer, njen rad u Brusu sveo se na kuvanje kafice Jutki, koji nije prezao od toga da je i fizički uznemirava.

Malo joj je teško da se navikne na ravnicu. U mirnom mestu kraj Dunava ona živi u jednoj kući kao podstanar i radi u osnovnoj školi, a angažovana je i oko studiranja, tačnije - mastera. Usamljena je malo, ipak je daleko od mesta u kom je odrasla, a još nije pronašla životnog saputnika.

Bilo je teško započeti razgovor o njemu. O Jutki. Devojku, koja se herojski ponela i ostavila traume iza sebe, ipak smo morali da pitamo - kako se oseća kada zna da će on uskoro ponovo biti slobodan.

Pogled je ustremila u jednu tačku, telo kao da se steglo. Sećanja naviru.

- Ne daj bože da ga sretnem! Mogu da ga pogledam u oči, ali je pitanje da li može on mene. Kada se samo setim kako me je njegova žena gledala na ročištu u Brusu, sačuvaj bože. Njegova sestra od strica me je jednom videla u Beogradu, samo je pobegla - priča Snežana.

Taman kad bi joj se svi utisci slegli, ona je morala nanovo da svedoči. Samo one, te istrajne žene, znaju kako je to.

- Ranjiva sam. Kroz sve sam prošla sama sa svojom porodicom, mamom, tatom, bratom. Ja pod stresom, oni pod stresom...

Ali, ta priča je iza nje. Više nikada ne bi dozvolila da joj se približi na način na koji je to činio tada. Ne bi trpela nijednu reč, nijedan neželjeni dodir.

- Šamar! Ono što nisam tada uradila, sada bih. Šamar, sigurno, odgurnula bih ga - priča Snežana.

Ne namerava da podnosi privatnu tužbu. Ne želi nova ročišta i višegodišnja suđenja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    14. april 2021 | 20:27

    Nazalost dvostruki arsini sudskog pravosudja,drzava mora da razvija sistem gde pravda i pravicnost mora da pobedjuje gde se nece gledati ko je i staje,niti uticaja javnosti ,ovaj proces i sudske odluke su komedija .tako svaka zrtva moze biti sutra deo scenarija komedije

  • Ljubiša

    14. april 2021 | 21:34

    15 000 poruka??? Poštena žena to prekine posle 2-3 poruke, a ova se setila da je uznemiravana posle 15 000 poruka. Biće tu još ''volkanja''. Ne odobravam nikakvo nasilje nad ženama, ali ovo zaudara na neko obećanje koje Jutka nije ispunio.

  • Sudija

    14. april 2021 | 20:30

    Za njega se znalo da ce izaci kad-tad,...ili mozda nece ni biti osudjen,...Ali da li je to bilo najpametnije,vreme ce pokazati...Srecno i Hrabro...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA