≫ 

Sramota na Kosovu: Albanci ne dozvoljavaju obnovu stoletne crkve, koriste je kao toalet i smećarnik

Uništenje crkve posledica je martovskog pogroma

  • 10
Martovski pogrom na Kosovu 2004. godine Foto: Profimedia/AFP

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić objavio je na svom Tviter nalogu slike crkve Svetog Jovana Preteče u Samodreži, koje svedoče da je ova svetinja pretvorena u smetlište i javni toalet za lokalnu albansku školu.

- Još jedna srpska pravoslavna crkva na Kosovu iz 1932. godine, sagrađena na istorijskoj lokaciji srpske srednjovekovne crkve, teško je oštećena od strane kosovsko-albanskih ekstremista tokom nereda 2004. godine - napisao je iguman Sava Janjić.

- Od tada kosovske vlasti nikada nisu dozvolile njenu obnovu - naveo je on i dodao da su lokalni kosovski Albanci crkvu u Samodrežu pretvorili u smetlište i javni toalet za lokalnu albansku školu.

- Toliko o verskoj i etničkoj toleranciji na Kosovu - poručio je iguman Sava Janjić i istakao da međunarodno posredovanje u obnovi i zaštiti crkve do sada nije pomoglo.

Sava Janjić je podsetio i na uništeni pravoslavni manastir Dolac iz 14. veka, koji je do danas devastiran, kao i desetine drugih svetinja SPC na Kosovu, dok lokalni političari tvrde da je Kosovo "raj verske tolerancije".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Karlo

    14. april 2021 | 15:54

    Šiptar jedino može biti šiptar Svako ko je sa njima proveo samo deset dana, zna o čemu pišem.

  • Maverick

    14. april 2021 | 16:13

    Priroda se malo poigrala sa šiptarima,u svakom smislu.

  • Geras

    14. april 2021 | 18:05

    Treba samo da se medju narodna zajednica povuče na 24 sata.... I da srpska vojska uleti na Kosovo i po isti sve siptar i Cao..... Toliko

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA