≫ 

Počela proizvodnja vakcine Sputnjika V na "Torlaku": Vakcina će moći da se izvozi u zemlje regiona

Ovim je Srbija postala prva država u južnoj Evropi koja će proizvoditi Sputnjik V. Proizvodnja u Srbiji je u skladu sa najstrožijim standardima

  • 91

Proizvodnja vakcine Sputnjik V protiv virusa korona pokrenuta je na institutu "Torlak" i ubuduće će moći da se izvozi u države regiona, saopštio je Ruski fond za direktne investicije (RFPI).

- RFPI i Institut za virusologiju i vakcine "Torlak" objavljuju da je pokrenuta proizvodnja ruske vakcine protiv virusa korona Sputnjik V u Srbiji. Ovim je Srbija postala prva država u južnoj Evropi koja će proizvoditi Sputnjik V. Proizvodnja u Srbiji je u skladu sa najstrožijim standardima - saopštili su u fondu.

Iz fonda su naglasili da će ubuduće biti moguć izvoz vakcine u druge države regiona, piše "Sputnjik".

- U skladu sa dogovorima koji su postignuti između Ruskog fonda za direktne investicije i Instituta "Torlak" u Srbiji je u kratkom roku uspešno pokrenuta proizvodnja vakcine "Sputnjik V". Srbija je prva evropska država koja je počela da proizvodi rusku vakcinu - izjavio je direktor ruskog fonda Kiril Dmitrijev.

On je podsetio da se od početka ove godine preparat aktivno koristi za vakcinaciju stanovništva i zahvaljujući pokretanju lokalne proizvodnje razmere vakcinacije mogu biti značajno uvećane.

Prvi kontigent vakcine Sputnjik u Srbiju je stigao 30. decembra, a vakcinacija tim cepivom počela je 6. januara.

Sputnjik" je do sada registrovan u 56 zemalja sveta. Vakcina je,prema podacima objavljenim u časopisu Lanset efikasna 91,6 odsto.

Zasnovana je na humanom adenovirusu i daje se u dve doze.

Video: Putin se obratio novinarima čim je primio drugu dozu vakcine

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • USA

    14. april 2021 | 19:36

    Bravo, e to je Srbija.

  • DARKO 100%

    14. april 2021 | 19:18

    Dolaze bolji dani,medicina ce napredovati bar ce imati prilike da blagovremeno ima obavestenja o modernoj medicini i dostignucima preko Rusa,takvu vezu treba cuvati i jacati na korist Srpsko Ruskog naroda

  • Sasa

    14. april 2021 | 19:34

    Sad bi bilo dobro od strane države da stane iza svoje vakcine i preuzme odgovornost za svoje gradjane da se ne potura papir odricanja od ikakve odgovornosti pre vakcinacije ljudi i vakcinisace se narod ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA