≫ 

Ispred manastira Reškovica tabla sa neobičnim pravilnikom: Nisu svi dobrodošli!

Takođe je zabranjeno pušenje, posedovanje mobilnih telefona, ulazak muškaraca koji imaju minđuše, a sve uz veoma čudna objašnjenja

  • 22
Manastir Reskovica

Printskrin: Youtube/ ХРАМ САБОРА СРПСКИХ СВЕТИТЕЉА

Pravilnik istaknut na tabli ispred manastira česta je pojava i uglavnom ističe način oblačenja u manastiru, zabranu korišćenja telefona ili fotografisanja. Međutim, ispred Manastira "Nojeve lađe", odnosno Manastira Reškovica Braničevske eparhije, našao se čudan pravilnik, sa još neobičnijim objašnjenjima.

Za početak, u manastir nisu svi dobrodošli. Kako je napisano, u manastirsko dvorište zabranjeno je zakoračiti bez prethodne najave "jer nije svako dobronameran ko dolazi u manastir".

Takođe, osim standardne zabrane fotografisanja, tu je i zabrana pušenja u krugu manastira, ali uz veoma čudno objašnjenje.

"Pušenje je predskazivanje trećeg svetskog rata, nuklearnog rata, da će svet da izgine od vatre i dima. Da je bilo potrebno pušenje čoveku, Bog ne bi zaboravio da mu stvori dimnjak na glavi. S obzirom na to da čovek nije sazdan sa odžakom na glavi, ne treba ni da puši.

Danas se đavoreponja veseli govoreći: 'Uspeo sam da preobrazim usta i nos čoveku u jedan veliki odžak sa dva otvora!'", piše na tabli ispred manastira.

Ali, tu nije kraj krajnje neobičnim zahtevima. Ovde nije, kao u drugim verskim objektima, potrebno da se telefon skloni u torbu, ne koristi tokom posete i da zvuk bude isključen, već posetioci uopšte ne treba da ga imaju kod sebe.

"Budite razumni, poseta manastiru sa mobilnim telefonom u džepu nije dozvoljena, jer se preko mobilnih telefona stvaraju psihotorne vibracije, neprijatna atmosfera, glavobolja, pospanost, nervoza... U današnje vreme treba izbegavati mesta gde ima mnogo ljudi na okupu jer svaki čovek drži mobilni u džepu i svi budu ošamućeni", navedeno je.

Navikli smo da onaj ko hoće da poseti manastir mora da bude prikladno obučen, ali u ovaj ne smeju da kroče muškarci koji imaju minđuše.

Možda najbizarnije pravilo, koje nikom ne bi ni palo na pamet, jeste "upozorenje od izvora života na vračanje i gatanje".

"Ne obraćajte se ka vračarima i gatarima, niti ih pitajte, da se ne skrvnite o njih. Ja sam Gospod Bog vaš. A ko se obrati k vračarima i gatarima da ih sledi, okrenuću lice svoje nasuprot njemu i istrebiću ga iz naroda njegova", samo je deo citata iz Biblije koji se nalaze na tabli na ovu temu.

Posetiocima koji su bili u prolazu pored manastira i zabeležili ovaj čudan pravilnik, nije baš najjasnije, zbog čega je kao ime manastira Reškovica navedena "Nojeva lađa".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA