Detaljna prognoza za naredne dane: Meteorolog otkriva tačan datum kad nam stiže pravo proleće

Ovaj april hladniji je nego prosečno, a ni kiša nas u narednih 5, 6 dana neće obići

  • 0
haljina, devojka, šešir, proleće Foto: Freepik/lookstudio

Meteorolog Marko Čubrilo objavio je danas prognozu za naredni period, kojom najavljuje kišovito vreme, ali navodi i od kog dana bi trebalo da počne pravo proleće.

Posle još jednog vrlo hladnog jutra koje ponovo donosi opasnost od kasnog mraza, u petak nas tokom dana očekuje pretežno sunčano i još malo toplije vreme uz slab vetar i dnevni maksimum od 8 do 14 stepeni, navodi Čubrilo.

Kako kaže, razvijanjem novog ciklona nad obalom Severne Afrike, već u subotu pre podne na jugu, jugoistoku, a kasnije i nad istočnim, središnjim i severnim predelima regiona, očekuje se jače naoblačenje sa kišom, duž južnog i dela srednjeg Jadrana i na jugu Hercegovine i grmljavinskim pljuskovima, dok će ponovo na planinama biti snega uz snežnu granicu na oko 800 metara nadmorske visine.

- Od subote uveče do srede naredne nedelje sve je izglednije da vremenske prilike nad većim delom regiona biti pod uticajem ciklona koji će se preko Jonskog mora i Grčke premeštati dalje na istok. On bi posebno uticao na vreme iznad istočnih, jugoistočnih, severoistočnih i delom središnjih predela regiona donoseći nalete dosta jake kiše u nizijama i nalete snega na oko 800 do 900 metara nadmorske visine, dok bi duž južnog Jadrana povremeno bilo i grmljavinskih pljuskova - ističe meteorolog.

Za deo regiona gde će uticaj ciklona biti najjači modeli daju akumulacije koje prelaze 30 milimetara, a vrlo često prelaze i 50 mm taloga u tih nekoliko dana. To su vrlo značajne akumulacije za relativno kratko vreme i razvoj sinoptike oko ovog datuma treba detaljno pratiti, jer u koliko bi se ovakve projekcije zadržale dobar deo regiona bi imao izuzetno obilne padavine za ovaj mesec te bi moglo biti problema sa vodom, posebno kod planinskih potoka i reka.

- Na sreću, posle 22. aprila sve upućuje da konačno ulazimo u lepši deo proleća gde bi se maksimumi kretali i oko 20 stepeni Celzijusa, a pojava kiše bi najčešće bila u obliku prolećnih pljuskova. Sumirano, pred nama je barem još 5-6 dana vrlo hladnog i padavinama bogatog vremena, ali će se posle vikenda fokus pažnje iz niskih temperatura, snega i mrazeva polako premestiti ka potencijalno obilnim padavinama nad delom regiona - saopštio je meteorolog.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA