Otkrivamo kako da manometar radi bez problema

U ovom tekstu bavićemo se dodacima kao što su: manometarske slavine, manometarski ventili, kompenzacione cevi i membranski prenosnik pritiska

  • 0
fadip manometar Foto: Shutterstock/Fadip

Kao što već znamo, manometar je merni istrument koji služi za merenje pritisaka, odnosno pokazuje razliku između pritiska koji merimo i atmosferskog pritiska. Sam manometar se sastoji od nekoliko delova, ali kako bi ceo sistem merenja funkcionisao dobro i neometano potrebno je postaviti još neke dodatke koji to omogućavaju.

U ovom tekstu bavićemo se dodacima kao što su: manometarske slavine, manometarski ventili, kompenzacione cevi i membranski prenosnik pritiska.

Manometarske slavine i ventili

Manometarske slavine i ventili služe za zatvaranje pritiska i neometano postavljanje manometra na sistem merenja. U zavisnosti od modela manometra i vrste fluida čiji se pritisak meri, postoje i različite pripadajuće slavine i ventili. Manometarski ventil trokraki služi i za rasterećenje manometra (zavrtanjem točka i odvrtanjem čepa ispušta se fluid iz ventila). Tada se može izvršiti i eventualna zamena manometra.

Pored navedene funkcije, ventili i slavine služe da odvoje manometar od sistema pritiska, sprečava udare pritiska tj pulsna opterećenja i reguliše protok fluida.

Manometarske slavine koriste se za u kombinaciji sa manometrom za merenje pritiska tečnih i gasovitih fluida, pri temperaturama radnog fluida do 60 stepeni i 6-25 bara. Klasične manometarske slavine mogu biti dvokrake i trokrake.

Kuglaste manometarske slavine koriste se za u kombinaciji sa manometrom za merenje pritiska agresivnih i neagresivnih tečnih i gasovitih fluida pri temperaturama radnog fluida do 180 stepeni i 16-140 bara.

Manometarski ventili takođe se koriste u kombinaciji sa manometrom za merenje pritiska tečnih i gasovitih fluida, ali pri većim temperaturama radnog fluida do 120 stepeni a mogu i do 200 stepeni, i 250-400 bara. Takođe mogu biti dvokraki i trokraki.

Pri većim temperaturama do 240 stepeni i većim pritiscima do 400 bara koriste se igličasti ventili i dvo-ventilski blokovi.

Kompenzacione cevi

Kompenzacione cevi služe da dodatno zaštite manometar od naglih pulsacija pritiska i velikih temperatura fluida. Ove cevi se koriste za ugradnju manometara i pretvarača pritiska ili prekidača pritiska na mestima gde je prisutna visoka temperatura fluida.

Mogu da podnesu temperaturu radnog fluida čak do 300 stepeni. Smanjenje temperature fluida koji dolazi u manometar je zbog "stagnacije" fluida u petlji. Preporučuje se da se ovi uređaji instaliraju na radnoj temperaturi iznad 80 stepeni.

Ove cevi se izrađuju od čelika i od nerđajućeg čelika, zavisno od potrebe i vrste fluida. Model od čelika može podneti do 60 bara, a model od nerđajućeg čelika može podneti do 100 bara.

Kompenzacione cevi se prave u dva oblika: “U” oblik i “O” oblik. “U” oblik tip A ulaz sa navojem, tip B ulaz bez navoja. “O” oblik tip C ulaz sa navojem, tip D ulaz bez navoja.

Membranski prenosnik pritiska

Membranski prenosnici pritiska su zaštitni uređaji za manometre koji služe za prenos gustih, zaprljanih ili agresivnih fluida. Prilikom odabira membranskog prenosnika potrebno je obratiti pažnju na podudarnost navoja na manometru i separatoru. Izrađeni su od nerđajućeg čelika ili crnog pocinkovanog čelika..

Postoji više različitih modela membranskih prenosnika, a neki od njih su: membranski prenosnik pritiska sa navojnom konekcijom (pritisak od 0/600 bara, temperatura radnog fluida do 80 stepeni), membranski prenosnik pritiska sa navojnim priključkom (pritisak od -1/160 bara, temperatura radnog fluida do 60 stepeni), membranski prenosnik pritiska sa zavarenim navojnim priključkom (pritisak od -1/160 bara, temperatura radnog fluida do 60 stepeni), membranski prenosnik pritiska sa sterilnom konekcijom (pritisak od 0/25 i 0/45 bara, temperatura radnog fluida do 140 stepeni), membranski prenosnik pritiska sa klamp sterilnom konekcijom (pritisak od 0/25 i 0/45 bara, temperatura radnog fluida do 140 stepeni).

Ponuda manometara i dodatne opreme

Kompanija “Fadip - Merna Tehnika u svojoj ponudi ima veliki broj različitih modela manometara za različite namene i potrebe. Takođe, proizvode dodatnu opremu: manometarske slavine, manometarske ventile, kompenzacione cevi i membranski prenosnike pritiska.

Na njihovom sajtu možete pronaći ponudu i informacije o svakom proizvodu. Ukoliko vam budu potrebne dodatne informacije, budite slobodni da kontaktirate njihovo stručno osoblje koje će odgovoriti na sva vaša pitanja i zahteve.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA