≫ 

Heroj sa Košara ostaje bez krova nad glavom, ima 2 gelera i posttraumatski stres: Nemam gde da odem

- Kad se završila ostavinska rasprava rekli su mi da nemam nikavo pravo na taj stan i da se vodim da sam bespravno useljen -  kaže Dalibor

  • 30
Dalibor Stanojević

Foto: Privatna arhiva

Dalibor Stanojević (42) iz sela Veliki Crljeni nadomak Lazarevca trenutno preživljava obavljajući povremene fizičke poslove. Jedan je od zaboravljenih heroja sa Košara koji u sebi ima dva gelera, posttraumatski stres, a uskoro će ostati i bez krova nad glavom.

Život je prema ovom borcu, nakon trauma koje je doživeo u ratu, ponovo postao surov pre nekoliko godina kada mu je preminuo otac. Daliborov otac bio je bivši radnik RB "Kolubare", koji je od tog preduzeća dobio stan na zakup. Međutim, zbog nemarnosti i neotplaćivanja rata na vreme, umesto stana, svom sinu je u nasleđe ostavio probleme.

- Otac mi je preminuo 2018. godine. Voleo je malo više da popije, pa nije vodio računa o stanu. Dobio je da na 30 godina otkupi stan, plaćao je u ratama, kako kad. Ostalo mu je još nešto malo da otplati, ali smrt ga je prekinula. Kad se završila ostavinska rasprava rekli su mi da nemam nikavo pravo na taj stan i da se vodim da sam bespravno useljen -  kaže Dalibor.

U istom stanu u Velikim Crljenima, kako tvrdi, pored oca, živeli su njegovi baba i deda. Tu je proveo najveći deo života, pa je vešću da je ostao bez stanarskog prava ostao zatečen.

- Tu sam bio gotovo uvek uz svoje. Čak i kad sam radio u inostranstvu i bio oženjen, dolazio sam.

Međutim, iako je tu od detinjstva, zvanično se prijavio na adresu stana u Velikim Crljenima tek u januaru 2020. godine.

Kao epilog ovih nesrećnih okolnosti, Daliboru je pre nekoliko dana stiglo rešenje kojim je poništena njegova žalba na odluku o iseljenju, a kojim se nalaže da prostor napusti u roku od osam dana. Ipak, on objašnjava da nema gde da ode.

- Nemam gde da odem. Ostaću ovde do kada budem mogao. Ako se baš dogodi da moram da izađem iz kuće postoji inicijativa da Udruženje boraca pokrene akciju prikupljanja novca da mi kupe bilo kakvu kućicu - kaže Dalibor.

Ono što Daliboru još više otežava je što nema stalan posao, iako ističe kako je u više navrata pokušavao da se zaposli. Tako se, "trbuhom za kruhom" uputio u inostranstvo, ali i odatle je morao da se vrati zbog očeve bolesti.

Inače, on je na ratištu zadobio i dva gelera - jedan u desnu ruku, drugi u nogu.

- Mi koji smo zaradili samo geler nemamo nikakvo lekarsko uverenje za takvu povredu. To su dobijali samo oni koji su izgubili ruku ili nogu - objašnjava Dalibor.

Ta činjenica ga, pak, ne sprečava da radi i nastavi svoju životnu borbu. Nekad se na poslovima koje obavlja zadrži i po ceo dan.

- Kad ima neki moleraj ili bilo šta drugo da se odradi, ja radim. Mogu da radim sve, ne smeta mi. Pre petnaestak godina sam gledao da vadim to iz sebe, ali kažu doktori da miruje, pa da je bolje da se ne dira.

Sa gelerima je naučio da živi, ali sa traumama koje je pokupio ratujući pre više od dve decenije se još uvek bori.

- Dešava mi se jednom, dva puta, pa i više, u dva meseca da se noću budim ili ne mogu da zaspim. Dođem uveče kući umoran, ali ne mogu oka da sklopim do dva- tri sata ujutru. Sad kada imam i ovaj problem sa stanom, to mi se češće dešava - kaže on.

Oglasili se i nadležni

 

U odgovorima koje su Opština Lazarevac i "Elektroprivreda Srbije" dostavili "Telegrafu", stoji da se sporni stan u Velikim Crljenima nalazi u vlasništvu JP EPS, te da je ranije bio pod zakupom Daliborovog oca Milorada Stanojevića koji je preminuo u avgustu 2018. godine.

"Javno preduzeće "Elektroprivreda Srbije" je vlasnik stana br. 6, u ulici Stara rudarska kolonija 19, u Velikim Crlјenima, površine 48 kvadratnih metara", stoji u odgovoru EPS-a.

"Za taj stan je sa zakupcem, Miloradom Stanojevićem, ocem Dalibora Stanojevića, u junu 2016. godine zaklјučen ugovor o zakupu na neodređeno vreme, u kojem Dalibor Stanojević nije naveden kao član porodičnog domaćinstva zakupca", navodi se i dodaje da:

"Kada je zakupac preminuo u avgustu 2018. godine, shodno zakonskim propisima, prestao je da važi ugovor o zakupu stana. Posle njegove smrti, u taj stan se bez pravnog osnova i saglasnosti vlasnika, uselio njegov sin Dalibor Stanojević, koji je JP EPS - Ogranak RB Kolubara podneo zahtev za zaklјučenje ugovora o zakupu."

Inicijativa za pomoć Daliboru

 

Podršku Daliboru dali su njegovi saborci koji su putem društvenih mreža odlučili da se oglase i pokrenu inicijativu za pomoć ovom heroju.

Tako u jednom od postova podrške piše: "Zato što stan nije otkupljen i nije otplaćivan na vreme, doneto je rešenje da se iz istog mora iseliti. Međutim, postoji mogućnost otkupa nekog drugog stana od Kolubare, za koji mu je potrebno od 9000 do 12000 eura".

Takođe, u postu je i naveden način na koji se može pomoći da reši ovu situaciju.

"Pozivamo i sve ljude dobre volje da se uključe u akciju i doprinesu koliko mogu uplatom na br računa 160-0800100121685-57, ime Vladimir Stanojević. Kao što smo nekad bili jedinstveni u odbrani svoje države, budimo solidarni i pomozimo bratu koji je bio na prvoj liniji odbrane Srbije", navodi se.

Далибор Станојевић из Великих Црљена код Лазаревца, ветеран са Кошара припадник 125 мтбр, ратовао, проливао зној, сузе и...Posted by Иван Ранковић on Среда, 14. април 2021.

 

 

Video: Drama! Pukovnik Lalović stavio omču oko vrata: Ponovo došli da ga isele, on pretio samoubistvom!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Manjača

    18. april 2021 | 21:49

    Uzas sta čovek heroj doživi , ali to je realnost u Srbiji , decu lečimo sms porukama , heroji ostaju bez krova nad glavom , a kriminalci se bogate drzavnim poslovima

  • Bg

    18. april 2021 | 21:28

    Nikada nesto posle komunizma Srbija nije marila za njene borce i vojnike... A naravno se ocekuje od vojno sposobnih da ratuju ako treba! Samo ne znam ko ce ratovati ako se daje ovakav primer!?

  • Zoki

    18. april 2021 | 20:56

    Kada bude ponovo( ne daj boze) trebalo braniti otadzbinu ove heroje iz EPS a poslati . Sramota, sta se radi!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA