Srpski zdravstveni radnici obišli dve zdravstvene ustanove u Hurgadi u Egiptu

Šef kovid odeljenja u Opštoj bolnici u Jagodini, pulmolog internista dr Vladimir Trajković, rekao je da je ovo putovanje značajno za njega i kolege iz "crvene zone", da predstavlja predah u borbi protiv nevidljivog neprijatelja

  • 2
Dragan Markovic Palma, zdravstveni radnici,Egipat Foto Telegraf

U Hurgadi boravi 100 lekara, medicinskih sestara i tehničara iz 15 kliničkih centara, bolnica i Domova zdravlja iz Srbije, u sklopu medicinsko - političke delegacije, na čelu sa Draganom Markovićem Palmom.

Njih 20, koliko je bilo dozvoljeno po kovid pravilima, danas je obišlo dve zdravstvene ustanove i kovid odeljenja u Hurgadi u kojima se vrši vakcinacija protiv korona virusa.

Šef kovid odeljenja u Opštoj bolnici u Jagodini, pulmolog internista dr Vladimir Trajković, rekao je da je ovo putovanje značajno za njega i kolege iz "crvene zone", da predstavlja predah u borbi protiv nevidljivog neprijatelja i da je zahvalan Markoviću.

- Egipat je jedna od kolevki civilizacije, a i vakcina je važna tekovina ljudske civilizacije i u tom kontekstu ja pozivam sve naše građane da se vakcinišu, jer samo tako ćemo isprazniti kovid odeljenja u koja se mi vraćamo odmah po povratku iz Egipta - poručio je Trajković.

Dr Sladjana Ilić, pomoćnik direktora Medicinskog sistema iz Beograda, inače poznati srpski dermatovenerolog, saglasna je sa svojim kolegom da je ovaj put divan gest organizatora i više nego potreban zdravstvenim radnicima koji su na izmaku snage.

Kaže da, kada vidi zdravstveni sistem ovde u Egiptu i mnogim drugim državama, Srbija je u tom kontekstu za njih Švajcarska.

Dragan Markovic Palma, zdravstveni radnici,Egipat Foto Telegraf

Među zdravstvenim radnicima je i specijalizant infektologije Opšte bolnice u Kruševcu, Rade Savković, koji je poručio da je ovo neophodan odmor za zdravstvene radnike i da je cela organizacija besprekorna.

Medicinske sestre iz KBC "Dedinje" i sa VMA u delegaciji

Medicinska sestra Ivana Đukićiz KBC "Dragiša Mišović" ističe da je za sve njih iz kovid odeljenja ovo putovanje nešto izuzetno, jer su, kako kaže, na izmaku snage.

- Kada se vratimo, opet ćemo u crvenu zonu gde smo stali i zato hvala na ovom putovanju - poručuje Đukić. Njena koleginica iz KBC "Dedinje" kaže da je putovanje kao san, da je iz jednog filma prešla u drugi, iz tragedije u jednu lepu priču.

Dragan Markovic Palma, zdravstveni radnici,Egipat Foto Telegraf

I ostali lekari i sestre koji su bili danas u poseti naglašavaju da je ovo putovanje od velikog značaja za zdravstvene radnike i da će po povratku nastaviti da se bore za svaki život i mole naše građane da se vakcinišu.

Inace u Hurgadi koja ima oko 100.000 stanovnika trenutno je na kovid odeljenjima desetak pacijenata. Oni trenutno raspolažu sa dve vakcine AstraZeneka i Sinofarm. Sada je trenutno mesec Ramazana i za očekivati je slabiji odziv za vakcinaciju.

Do sada je u Hurgadi vakcinisano oko 3.000 ljudi. Za neki dan počinje vakcinacija svih turističkih i ugostiteljskih radnika. U Hurgadi je epidemiološka situacija veoma povoljna i sve radi normalno. Svi tržni centri i prodavnice su otvoreni prakticno non-stop, svi hoteli normalno rade. Da podsetimo, da bi ste ušli u Egipat poteban vam je negativan PCR test.

Video: Palma poveo medicinsko - političku delegaciju u Egipat

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Petar

    15. april 2021 | 18:10

    Nista bolje nije zdravstvo u Jagodini.

  • J...

    15. april 2021 | 16:33

    Mozda je beograd svajcarska a unutrasnjost srbije je kao i hurgada cuprija jagodina paracin zajecar kladovo negotin,...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA