Navodi da su osmaci loše uradili testove nisu tačni: Analiza još nije završena

Završni ispit za učenike trogodišnjih srednjih strušnih škola, to jest državna matura, biće realizovana školske 2022/23. godine, a opšta, umetnička i stručna matura školske 2023/24. godine

  • 2
SRBIJA OBRAZOVANJE TEST Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Nakon što su se u javnosti pojavile informacije da su osmaci loše uradili probni završni ispit, održan 9. i 10. aprila, ministar prosvete Branko Ružić kaže da još nije završena analiza tih testova, te da će se vrlo brzo saznati rezultati.

- Analizom se bave škole i vrlo brzo ćemo imati određene podatke - rekao je Ružić.

On je rekao da se ti lošiji rezultati odnose na probu državne mature, održane krajem oktobra prošle godine, u kojoj je bilo obuhvaćeno 5.000 učenika.

Ružić je danas, na pitanje Tanjuga da prokomentariše loše urađene probne testove, istakao da se to odnosi na probnu državnu maturu i da to nema veze sa probom male mature, koja je nedavno održana.

Naveo je i da rezultati probne državne mature održane krajem oktobra prošle godine nisu relevantni, jer deca u to vreme nisu bila ni motivisana niti su stekla dovoljna znanja da odgovore na taj izazov.

Ružić dodaje da je takva provera znanja bilo upoznavanje sa kosturom pitanja i procedurama koja ona nose.

- Nije ni bila intencija da utvrđujemo nivo znanja - rekao je Ružić.

Krizni štab Branko Ružić Foto: ATA Images

On je rekao i da će se tek uvideti kakvi su rezultati probnog završnog ispita za osnovce, održanog 9. i 10. aprila i dodao da nije reč o klasičnoj proveri znanja u smislu davanja ocena, već sagledavanje šta je još potrebno da se znanje upotpuni kako bi se, kaže, na završnom testu 23, 24 i 25. juna pokazao što bolji rezultat.

Podsetio je da je formirana Komisija koja se bavi svakom konkretnom fazom u pogledu realizacije i otpočinjanja državne mature.

- U kontinuitetu ćemo pratiti epidemiološku sitiaciju i komisija će svaku fazu detaljno ispratiti kako bi taj krupan reformski iskorak napravili na vreme i na kvalitetan način, ne brzopleto - rekao je Ružić.

Završni ispit za učenike trogodišnjih srednjih strušnih škola, to jest državna matura, biće realizovana školske 2022/23. godine, a opšta, umetnička i stručna matura školske 2023/24. godine.

On je danas sa predsednikom Izvršnog odbora Erste banke Slavko Carićem potpisao Memorandum o saradnji na realizaciji projekta "Škola novca za osnovca", u cilju razvoja finansijske pismenosti učenika osnovnih škola.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Grunf

    15. april 2021 | 16:05

    Uopšte nije istina da su probne testove uradili loše. Uradili su ih katastrofalno loše. Jadna nam majka kad ovi budu vodili zemlju. Nadam se da će pre toga otići iz ove zemlje da kupaju tuđe babe, peru tuđe tanjire, voze tuđe autobuse, kreče tuđe stanove i šetaju tuđe kerove.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA