≫ 

Od virusa korona u Mokrinu stradala cela porodica: Najviše zaraženo radno sposobno stanovništvo

U Kikindi je broj aktivnih slučajeva još uvek visok i trocifren, a trenutno iznosi 719

  • 0
smrt, sahrana, kovčeg Foto: Tanjug/AP

Iako se u Srbiji zapaža blagi pad novozaraženih od virusa korona, kliničke slike obolelih su i dalje teške. O tome svedoći i nedavni slučaj jedne porodice iz Mokrina, gde su za kratko vreme oboleli otac, majka i sin, piše Gradski online. 

U roku od petnaestak dana preminula je cela porodica u ovdašnoj bolnici.

- Sve dok virus ima osetljivog domaćina i mogućnost da se razmnožava, on će biti prisutan. Zato je neophodno da se prekine lanac infekcije. To je moguće samo i isključivo uz poštovanje svih propisanih mera i vakcinacijom. U Kikindi je sa dve doze vakcinisano 11.000 ljudi, odnosno 25 odsto odrasle populacije. Jednu dozu neke od raspoloživih vakcina je primili 4.000 naših sugrađana. U naredne tri sedmice i oni će biti kompletno imunizovani - navela je dr SandraRadlović, direktorica kikindskog ZZJZ.

Ona je dodala da u zavisnosti od vakcine, potrebno je da između tri do šest sedmica, kako bi neko bio kompletno imunizovan.

- Dostupne su 'Fajzer', 'AstraZeneka' i 'Sinofarm', a očekujemo i dopremanje ruske 'Sputnjik V'. Sada imamo 25 procenta vakcinisanih sugrađana, dok je, okvirno, 15 odsto njih je preležalo koronavirus, odnosno, imaju prirodno stečen imunitet. Epidemija će biti stavljena pod kontrolu kada se na dnevnom nivou budu pojavljivali sporadični slučajevi. To će se desiti kada broj vakcinisanih i onih koji su stekli prirodni imunitet bude veći od 70 odsto - rekla je dr Radlović.

To što se na bolničkom lečenju u Opštoj bolnici nalazi rekordnih 56 pacijenata, a u febrilnim ambulantama dnevno registruje 30 novoobolelih, potvrđuje da je epidemiološka situacija u Kikindi i dalje vanredna. Iapak, kako kažu lekari, postoji trend stabilizacije obolevanja.  U Kikindi je broj aktivnih slučajeva još uvek visok i trocifren, a trenutno iznosi 719.

- U većini slučajeva, kovidom se zarazilo radno sposobno stanovništvo, osobe između 30 i 50 godina, a ove sedmice se registruje i pad obolelih srednjoškolaca. Trenutno je u kikindskoj bolnici hospitalizovano 56 pacijenata. Na mehaničkoj ventilaciji su dva pacijenta starije životne dobi sa nizom komorbiditeta - navela je doktorka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA