Više od 400 hektara priobalja kod Slankamena proglašeno za predeo izuzetnih odlika

Ovaj predeo obuhvata uzak pojas priobalja na desnoj obali Dunava, Urošev sprud i nekoliko manjih ada uz desnu obalu, kao i Veliku adu uz levu obalu te reke

  • 0
Stari Slankamen Foto: Shutterstock

Priobalje kod Slankamena koje se nalazi na teritoriji Inđije i zahvata 407,8 hektara, proglašeno je za predeo izuzetnih odlika, navodi se u Uredbi Vlade Srbije objavljenoj u Službenom glasniku.

Ovaj predeo obuhvata uzak pojas priobalja na desnoj obali Dunava, Urošev sprud i nekoliko manjih ada uz desnu obalu, kao i Veliku adu uz levu obalu te reke, objavila je eKapija.

Ovo područje stavljeno je pod zaštitu kao područje Prve kategorije, odnosno od izuzetnog je značaja.

Tako su pod zaštitu stavljeni zapisi prirode o prostiranju i evoluciji nekadašnjeg Panonskog mora na ovom prostoru, kao i Velika jaruga koja je jedan od najekstremnijih reljefnih oblika Vojvodine.

Na ovom prostoru se štiti 13 nacionalno i međunarodno značajanih biljnih vrsta, 19 tipova staništa, 55 značajnih vrsta beskičmenjaka, 38 vrsta riba, 11 vrsta vodozemaca i 162 vrste ptica od koji je 132 strogo zaštićeno.

Uredbom je ovaj deo poveren na upravljanje Udruženju građana Eko les part iz Starog Slankamena.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA