Beba u teškom stanju, na respiratoru zbog korone: Ima citokinsku oluju, lekari u Kragujevcu se bore

Kako je doktorka Savić rekla, pretpostavlja se da je infekcija nastala još dok je beba bila u stomaku, s obzirom na to da je već u trećem satu pokazala simptome kovid infekcije

  • 33

Devojčica rođena u kraljevačkom porodilištu pre sedam dana pozitivna je na korona virus i u teškom je stanju, potvrdila je za Tanjug pedijatar Dragana Savić, iz Pedijatrijske klinike Kliničkog centra Kragujevac i rekla da se u ovom trenutku lekari bore sa plućnom hipertenzijom koja je ugrožava.

- Beba je iz kraljevačkog porodilišta primljena u subotu rano ujutru. Kovid pozitivna je bila kod njih u porodilištu, antigenski test je kod nas takođe bio pozitivan, urađen je i PCR test koji pokazao pozitivan rezultat. Beba je relativno stabilna bila prvih dana, a onda je od trećeg dana života na mehaničkoj ventilaciji - rekla je dr Savić.

Ona je rekla da se beba nalazi na intenzivnoj nezi i da prima terapiju.

Kako su lekari objasnili medijima, nažalost, uprkos terapiji zapaljenski parametri su nastavili da rastu i došlo je do tzv. citokinske oluje, koja se inače javlja kao posledica infekcije korona virusom.

Prema rečima doktorke Savić beba je odmah nakon rođenja, posle tri sata, počela da iskazuje simptome infekcije korona virusa.

- Već nakon tri sata od rođenja beba je počela respiratorno da se pogoršava, dobila je visoku temperaturu, urađen je antigenski test po protokolu i prebačena kod nas radi daljeg lečenja i praćenja - rekla je dr Savić.

Kako je doktorka Savić rekla, pretpostavlja se da je infekcija nastala još dok je beba bila u stomaku, s obzirom na to da je već u trećem satu pokazala simptome kovid infekcije.

- Mama je bila pozitivna takođe, ali bez kliničke simptomatologije. Beba je, na žalost, razvila tešku i ozbiljnu kliničku sliku, tako da je verovatno, ona teorija da ne postoji ili je smanjen rizik od prenosa, ovim opovrgnuta - zaključila je dr Savić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Komsinica Cica

    16. april 2021 | 16:26

    Jojj tuge. Izdrzi bebice. Boze molimo se svi za ovo neduzno bice. 😪

  • mila

    16. april 2021 | 17:05

    Neka je Bog uz tebe!

  • tea

    16. april 2021 | 17:07

    bebo ti si borac pobedices koronu svi smo uz tebe i tvoje roditelje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA