≫ 

Dečak iz Vladičinog Hana, koji je na respiratoru zbog korone, nema 8 već samo 4 godine

Dete ima bolesti pluća, njegovo stanje je nepromenjeno

  • 4
Bolnica, bolesno dete u bolnici, ranjeno, koma

Foto-ilustracija: Shutterstock

Dečak iz Vladičinog Hana zaražen korona virusom nema osam kao što se prvobitno govorilo, već samo četiri godine. On je hospitalizovan u Univerzitetskom kliničkom centru Niš, rekao je danas direktor UKC Zoran Perišić, dodajući da dete ima urođene bolesti pluća i da je trenutno na mehaničkoj ventilaciji.

Perišić je za Južne vesti rekao da je, prema poslednjim podacima kojima raspolaže, stanje deteta nepromenjeno.

- Dete je na respiratoru, ima problema sa disanjem. Ima urođene bolesti koje su dovele do toga, ima bolesti pluća, to ga je uvelo u problem da ne može spontano da diše. Deca inače slabo tolerišu maske za invazivnu ventilaciju, pa je bolja opcija da se muskulatura relaksira stavljanjem na respirator - rekao je Perišić.

Zbog korona virusa dosad su dva deteta bila priključena na respirator. Oboje su imali pridružene bolesti.  Jedno dete je imalo kardiološke probleme i bilo je u Institutu za majku i dete. Drugo je imalo neurološki poremećaj i bilo je u Univerzitetskoj dečjoj klinici u "Tiršovoj".

Podsećamo, lekari iz Pedijatrijske klinike Kliničkog centra Kragujevac bore se za život devojčice koja je rođena u kraljevačkom porodilištu, potvrdila je doktorka Dragana Savić.

Beba ima plućnu hipertenziju koja je životno ugrožava. Ona je iz kraljevačkog porodilišta primljena u subotu rano ujutru. Kovid pozitivna je bila kod njih u porodilištu, antigenski test je kod nas takođe bio pozitivan, urađen je i PCR test koji pokazao pozitivan rezultat. Beba je bila relativno stabilna prvih dana, a onda je od trećeg dana života na mehaničkoj ventilaciji - rekla je dr Savić.

Beba je na intenzivnoj nezi i prima terapiju, a doktorka Savić je ispričala da je devojčica odmah nakon rođenja, posle tri sata, počela da iskazuje simptome infekcije virusom korona.

Pretpostavlja se da je infekcija nastala još dok je beba bila u stomaku, s obzirom na to da je već u trećem satu pokazala simptome kovid-infekcije.

Majka novorođenčeta je bila pozitivna, ali nije imala simptome kovida.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bakica

    17. april 2021 | 23:09

    Daće Bog da i dečak i devojčica budu dobro i da uskoro ozdrave.💕

  • Maja B.

    17. april 2021 | 22:54

    Molim se za dete🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻

  • Rada

    18. april 2021 | 08:44

    DRAGA DECO ZELIM VAM BRZ OPORAVAK.NEK VAM JE I BOG NA POMOCI.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA