≫ 

Aleksa do škole pešači preko 5 brda, ali na čas nikad ne zakasni: A tamo ga čeka samo pet drugara

Selo ima manje od hiljadu stanovnika, iz trećine od 500 domaćinstava odžak se ne puši

  • 1
Selo Metlić, đaci

Printskrin: RTS

Zbog velikog broja dece u pocerskom selu Metlić pre 90 godina je izgrađena prva škola, a pre 60 godina - otvorena je i druga. Obe škole rade i danas, ali ne zbog brojnosti đaka nego da bi mlade zadržali na porodičnim imanjima.

S jednog na drugi kraj Metlića - 15 kilometara, između su brda i 10 seoskih mala. Šestočlana družina škole "Metlić 1" sakupljena je iz pet zaselaka, četiri prvaka, jedno drugi i jedno treći razred. U školu se ne kasni.

- Ja dolazim sa sestrom i drugaricom, mama me dovodi jer ne živim daleko, do škole mi treba tridesetak minuta - kaže Anastasija Gligorić, učenica škole "Metlić 1" za RTS.

Aleksa Igranjatović, učenik prvog razreda u školu kreće u šest sati i pređe pet brda.

- Nažalost malo je dece koliko je selo, selo polako izumire, deca putuju po četiri, pet kilometara - ističe Ninković Ljiljana učiteljica u školi "Metlić 1".

Put je isti i iz drugog kraja sela ali do druge škole. U "Metliću 2" jedini đaci su sestre Stevanović. Tamara Stevanović kaže da kada je krenula u prvi razred bila sama, a kada je i sestra pošla u školu ona je bila drugi razred.

- Za dve godine će i moj brat i njegov drug Luka u školu i tada će nas biti četvoro - poručuje Tamara.

Škole su udaljene tri kilometra, renovirane su pre desetak godina, dograđen je i predškolski deo. Tada je bilo oko 30 đaka. U obe učionice, koje su im kažu na ponos i za opstanak sela, imaće još 18 školaraca.

- Život na selu je težak, moramo sve učiniti da zadržimo ovo malo mladih što je ostalo. Ako Bog da ove godine imaće još dve prinove tako da moramo sve učiniti za našu decu da bi i dalje ovde pohađali škole i da bi im olakšali život - smatra Dragić Pavlović, predsednik Mesne zajednice Metlić.

Selo ima manje od hiljadu stanovnika, iz trećine od 500 domaćinstava odžak se ne puši. Plodnog pocerskog pobrđa se ipak ne odriču. U domaćinstvu Nikolića četiri generacije.

- Nama je lepo i stvarno nam se ovde dopada, ja sam iz grada suprug mi je iz sela i navikli smo, bavimo se poljoprivredom i rešili smo da ostaemo. Deca će nam ovde ići u školu, imamo tri kilometra do prve škole -  kaže Ana Nikolić iz Metlića.

Sledeće godine Lazar će biti jedini predškolac u školi "Metlić 1", a ovog septembra u selu još dva prvaka.

Video: Kruži snimak kako da odgovarate na online nastavi a da vas nastavnici ne uhvate da varate

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ha

    19. april 2021 | 09:00

    I jel ima sada neki roditelj koji bi hteo da i njegova deca ovako zive...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA