≫ 

Prenos uživo iz gnezda vetruški: Vetar i Ruška se već pet godina vole u istom domu kraj Šapca

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije omogućilo prenos iz gnezda

  • 0
Ptice Printskrin: pticesrbije.rs

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) omogućilo je danas svim posetiocima njihovog web sajta pticesrbije.rs da uživo posmatraju gnezdo vetruški i prate njihovo razmnožavanje, od polaganja jaja do izletanja mladunaca.

Junaci ovog šoua, Vetar i Ruška, petu godinu zaredom gnezde se u domu Zorana i Jasmine u selu Tabanović kod Šapca.

Vetruška (Falco tinnunculus) je vrsta malog sokola koja naseljava vrlo različita otvorena i mozaična staništa od nizija do planinskih predela. Redovno se gnezdi i u naseljima, uglavnom na kućama i zgradama. Rasprostranjena je u celoj Evropi, delovima Azije i Afrike. Ptice sa severa Evroazije u jesen se pomeraju u srednju i južnu Evropu, dok vetruške iz Srbije zimu provode u Sredozemlju.

Ugrožena je gubitkom staništa usled intenziviranja poljoprivrede, prekomernom upotrebom pesticida, stradanjem na električnim vodovima i neposrednim ubijanjem.

Evropska populacija umereno opada, a u Srbiji se gnezdi stabilna populacija od 4.300–5.500 parova, navodi se na sajtu Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Veoma je korisna ptica, jer gradove, kao i sova, oslobađa velike količine glodara. Procenjuje se da samo beogradske vetruške godišnje grad oslobode od oko desetak tona miševa i sitnih glodara.

Kako su u vrhu lanca ishrane, prisustvo vetruške znak je da je životna sredina i dalje koliko toliko zdrava, jer su ove grabljivice prve na udaru preteranog zagađenja, zbog specifičnosti njihove ishrane, prenosi Tanjug.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA