Imaju 16 godina, a osmislili su kako da spasu živote i planetu: Neverovatni đaci škole u Svrljigu

Talentovani učenici srednje škole, koji su došli do genijalnih ideja, pohađaju program Učenička kompanija koju u Srbiji sprovodi ogranizacija Dostignuća Mladih u Srbiji

  • 12
Đaci, Svrljig

Neverovatni mladi ljudi Foto: Privatna arhiva

Sa samo 16, 17 i 18 godina učenici srednje škole "Dušan Trivunac Dragoš", u Svrljigu došli su do ideja kako da spasu živote i da smanje zagađenje planete. Jedna grupa đaka osmislila je senzor koji prilikom sudara automatski obaveštava službe o mestu nesreće. Druga je napravila biorazgradivi filter za cigarete koji u sebi sadrži seme biljke.

Učenička kompanija LifeAid spašava živote

 

Petoro tinejdžera, Teodora Savić, Petra Jokić, Đorđe Đurić, Luka Stojanović i Marko Petrović, koji su učenici treće godine smera Gimanzija, srednje škole "Dušan Trivunac Dragoš", čine učeničku kompaniju LifeAid.

Nakon što je jedan član kompanije doživeo saobraćajnu nesreću, đaci su odlučili da njihov projekat u okviru njihove kompanije bude senzor koji se povezuje na vazdušni jastuk vozača i koji, prilikom saobraćajne nesreće automatski, putem talasa i satelita Galileo, obaveštava centralu o lokaciji na kojoj se ona dogodila.

- Centrala obaveštava najbližu policijsku stanicu i Hitnu pomoć o lokaciji nezgode, kako bi povređenima pomoć bila pružena na vreme. U toku svog istraživanja došli su do informacija da je reakcija službi za spasavanje u prva 30 minuta nakon naobraćajne nezgode najbitnija kako bi se sprečili fatalni ishodi - objasnio je za Telegraf.rs profesor talentovanih đaka, Milan Nikolić.

Mladi ljudi, koju većina doživljava kao decu zbog godina, osmislili su projekat koji može da spasi nebrojano života.

Godišnje na putevima u Srbiji život izgubi više od 600 ljudi.

- Inače, ovakav proizvod bi pre svega bio namenjen starijim automobilima koji poseduju vazdušni jastuk, a kojih u Srbiji ima najviše. Takođe, oni naglašavaju da u EU vozila proizvedena nakon 2018. godine dostupan sistem E Call, ali da i tamo postoji veliki broj starijih automobila - istakao je naš sagovornik.

Učenička kompanija BioFilter spasava planetu

 

I ovu kompaniju čini petoro tinejdžera, Anđela Nikolić, učenica druge godine smera Gimnazija, Teodora Božinović, učenica druge godine smera Turističko-hotelijerski tehničar, Tadija Ristić, učenik treće godine smera Mašinski tehničar motornih vozila, Tanja Vasiljević i Uroš Žikić, učenici četvrtog razreda smera Ekonomski tehničar.

Inspirisani velikim brojem opušaka od cigareta, đaci su došli na ideju kako da spasu planetu. Iako imaju "mali" broj godina, odlučili su da urade veliku stvar.

- Učenici su u okviru svoje kompanije, a pod sloganom "Ne uništavaj, ozeleni" osmislili BioFilter, biorazgradivi filter napravljen od nebeljene celuloze koji u sebi sadrži seme biljke - kazao je profesor.

Kada se filter nađe na zemlji, odnosno kada dođe u dodiru sa vodom ili vlagom seme počinje da klija, filter u početku semenu služi kao rezervoar za vodu, a kada se koren biljke veže za zemlju počinje ubrzana razgradnja filtera.

- Nakon šest meseci iza filtera ostane samo biljka. Semena koja su se u ovom projektu pokazala kao najizdržljivija su semena deteline, trave, čie - objasnio je Nikolić.

U okviru svojih istraživanja, đaci koji su došli na fenomenalnu ideju, došli su do podataka da se dnevno na teritoriji Srbije odbaci oko 73 miliona opušaka, a da se na godišnjem nivou taj broj kreće oko 26 milijarde opušaka.

Profesor Milan Nikolić istakao je da je privilegija biti mentor ovakvim mladim ljudima, koji poseduju nesvakidašnji potencijal.

Đaci, Svrljig

Profesor Milan Nikolić Foto: Privatna arhiva

- Oni su puni fenomenalnih ideja koje treba podržati, i što više im davati vetar u leđa. Drago mi je da su naučili kako da prepoznaju prilike. Oni su u svojim učeničkim kompanijama radili na ostvarenju svojih preduzetničkih ideja, i drago mi je da su na tržištu prepoznali slobodne tržišne niše koje njihovi proizvodi mogu popuniti. Najponosniji sam zato što su tako mladi uspeli da ukažu na velike i ozbiljne probleme koje mi imamo kao društvo, a da su oni uspeli da pronađu potencijalno rešenje - naveo je za Telegraf.rs profesor.

Učenička kompanija

 

Talentovani učenici srednje škole, koji su došli na genijalne ideje, pohađaju program Učenička kompanija koju u Srbiji sprovodi ogranizacija Dostignuća Mladih u Srbiji.

Učenici tokom pohađanja ovog programa uče o preduzetništvu i tržišnoj ekonomiji, ali i razvijaju preduzetničke veštine. Unutar učeničke kompanije oni osmišljavaju proizvod ili uslugu koji mogu ponuditi tržištu, a kojim ujedno mogu rešiti neki problem.

U okviru programa, na ovogodišnjem takmičenju učeničkih kompanija, školu predstavljaju dve učeničke kompanije: BioFilter i LifeAid.

Video: Beogradski studenti napravili najnoviji bolid formule

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • oki

    21. april 2021 | 20:08

    Gledajte ostali i naučite nešto od ove dece. Ne koriste bejzbol palice, šipke, drogu , ne pijance , nije im bitno da slušaju muziku u podrumima na splavovima, da landaraju celu noc, već da urade nešto korisno. Živi bili i znaj te da ste čast i ponos vaših roditelja i cele nacije. Daj bože dragi da se bar pocnu udarati u celo ostali mladi , i da nauče nešto od ove dece. Odano nisam procitao nešto ovako lepo , da mi ulije veru da još ima nade za našu zemlju , i našu decu. Svako dobro vam želim.

  • Ja

    21. april 2021 | 20:09

    Bravo mladi, samo nastavite tako i ne gubite dragoceno vreme na gluposti tipa farme itd. Jos jednom BRAVO!

  • Mimi

    21. april 2021 | 21:42

    Na mladima svet ostaje. BRAVO!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA