≫ 

Novi vlasnik najstarije kuće u Novom Sadu, Špilerove, poklonio bi je Gradu, ali uz jedan uslov

- Ta firma nudi Gradu Novom Sadu da tu kuću pokloni, a zauzvrat traži da mu Grad odobri određeni broj spratova pošto je on investitor - kaže Siniša Jokić, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada

  • 1
Špilerova kuća, pšetrovaradin, najstarija kuća u Novom Sadu Printskrin: Google maps

Najstarija kuća u Novom Sadu, tzv. Špilerova kuća, iako pod zaštitom države, decenijama propada. Krajem prošle godine dobila je novog vlasnika koji demantuje optužbe da će je srušiti i navodi da bi je poklonio gradu. Međutim, uz poklon ide i uslov.

Prema legendi, ovu kuću sagradili su Jezuiti 1693. godine. Novosađani su je nazvali Špilerovom, po porodici u čijem je posedu bila u prvoj polovini 20. veka.

Kući danas fali deo krova, prozori, a potporu bočnom zidu prave stubovi, kako se kuća ne bi srušila. Takvo stanje posledica je nemara države i bivših vlasnika, koji su, kako iz Zavoda za zaštitu spomenika, kažu, dolazili s predlogom da kuću sruše, ne bi li na placu zidali druge objekte.

- Novi vlasnik je došao da razgovara još prošle godine, rekao je da je sad vlasnik ne samo Špilerove kuće, već i čitavog tog kompleksa i da on ima nameru tu da zida, mi smo mu objasnili da je to spomenik kulture - ističe Siniša Jokić, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada, navodi RTS.

Novi vlasnik nema nameru da ruši?

Iako se suočava s optužbama kako će kuću srušiti, ne bi li na tom mestu sagradio višespratnicu, novi vlasnik to demantuje.

Slobodan Bojčić, pravni zastupnik vlasnika Špilerove kuće kaže da nikada namera vlasnika tog objekta nije bilo rušenje i bilo kakva gradnja na tom mestu.

- Predmetna oštećenja koja možemo videti na ovom objektu su nastala usled višedecenijskog zanemarivanja, neadekvatnog održavanja, kao i vandalizma u istom, ali najveći deo oštećenja koji možemo videti na krovu ove kuće jeste uzrok požara koji se desio pre nekoliko godina - objašnjava Bojčić.

Kuću, kako tvrdi, vlasnik želi da pokloni gradu.

- Što smo i pismeno predočili gradu Novom Sadu da se izjasni na koji način žele da prihvate naš poklon - navodi pravni zastupnik vlasnika.

Zavod za zaštitu spomenika kulture: Uslov uz poklon

Međutim, uz poklon ide jedan uslov.

- Ta firma nudi gradu Novom Sadu da tu kuću pokloni, a zauzvrat traži da mu Grad odobri određeni broj spratova pošto je on investitor. On ima pravo da zida van tog obuhvata zaštićene zone na svom privatnom placu, e tu ćemo se dogovoriti šta on traži zauzvrat - poručuje Siniša Jokić.

Bez obzira na ishod dogovora, Zavod planira da ove godine krene s obnovom Špilerove kuće. Sredstva za rekonstrukciju tog i 13 drugih spomenika u Petrovaradinu, obezbedilo je Ministarstvo kulture.

Bogata istorija zdanja

Objekat su izgradili jezuiti u periodu boravka u Petrovaradinu od 1693. godine do 1773. godine, kada je ovaj katolički red zabranjen, navodi se na sajtu Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novi Sad. Nacrti za gradnju nisu pronađeni, a pretpostavlja se da je objekat služio kao letnjikovac, ili po novijim istraživanjima kao školska zgrada. Naziv "Špilerova kuća" je po vlasniku iz prve polovine XX veka Tiboru Špileru odnosno po jednoj od njegovih sestara koja je tu živela, zvali su je Špilerkina kuća.

U njoj je snimana i serija "Pop Ćirai pop Spira".

Slobodnostojeći objekat, tipa „kuće u prirodi“, postavljen je uvučeno u odnosu na zakrivljenu uličnu regulaciju. Ima izduženu pravougaonu osnovu, koja je proširena na levoj strani uličnog dela. Ukupni volumen sa mansardnim krovom pokrivenim biber crepom, sa teškim rešetkama od kovanog gvožđa na prozorima i zidanom kapijom sa dve velike kamene kugle pri tlu, govore o arhitektonskom delu baroknog stila. Ovu činjenicu potvrđuje orginalno sačuvan enterijer. Najreprezentativnija je ˝velika sala˝ smeštena u središte kuće, kvadratne osnove, sa jednostavno rešenom svodnom konstrukcijom – četiri široka luka koja se susreću nad središtem prostora.

Pogledajte Špilerovu kuću od 2:27:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dron

    20. april 2021 | 16:33

    Da nije možda investitor brat srbin iz Bosne ili Grdne Gore?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA