≫ 

Milena ima samo godinu i po dana i član je biblioteke: Najmlađi Jagodinci najveći ljubitelji knjige

Natraženija su dela Dejane i Vesne Aleksić, Jasminke i Uroša Petrovića, a najčitaniji pisac je Branko Ćopić

  • 0
Dečak čita, čitanje, knjige, dete Foto-ilustracija: Pixabay

Devojčica iz Jagodine Milena Stanković ima samo godinu i po dana i član je jagodinske Narodne biblioteke "Radislav Nikčević".

U blibloteku ju je upisala majka Nađa, jer je želela da je od najranijeg uzrasta uvede u magični svet knjiga, pišu Novosti.

Nađa je četvrta generacija u porodici Stanković koja će odrastati uz knjige ove ustanove. Ali ova mala ljubiteljka knjige nije jedino dete koje su roditelji u ovom uzrastu učlanili u biblioteku, jer sve više Jagodinaca ovde upisuje decu koja su tek rođena.

- Naš najmlađi članovi su bebe od po nekoliko meseci, koje roditelji dovode još dok su u kolicima. Roditelji se rado vraćaju ovde gde su i oni rado provodili svoje vreme. Veoma nam je drago što se te čitalačke navike formiraju tako rano – kaže bibliotekarka u Dečjem odeljenju Jasmina Živanović, na kome je najmlađima na raspolaganju preko 22.000 knjiga.

Prema zvaničnim podacima, prošle godine je upisano 1.142 deteta, od kojih je 83 predškolskog uzrasta, dok su ostali đaci od prvog do osmog razreda osnovne škole. Od oko 4.000 aktivnih članova, 2.130 je u Dečijem odeljenju.

Kad su u pitanju domaći pisci, natraženija su dela Dejane i Vesne Aleksić, Jasminke i Uroša Petrovića, a najčitaniji pisac je Branko Ćopić.

- Nažalost, svi parametri bibliotečkog poslovanja smanjeni su zbog epidemiološke situacije, ali je broj upisanih korisnika približno isti onom pre epidemije. Deca su mnogo volela da borave u Biblioteci, da sama istražiju, ali zbog epidemije nemaju slobodan pristup fondu – navodi bibliotekarka Živanović i dodaje da prilikom nabavke novih naslova biraju knjige koje šalju psihološke, moralne, edukativne i vaspitne poruke.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA