Truba će se ove godine verovatno oriti u Guči: "Spremni smo da se Sabor održi, prekinut samo jednom"

Sve i dalje zavisi od epidemiološke situacije

  • 1
Guča, festival, truba, sviranje Foto: ATA images

Korona virus odložio je prošle godine sve manifestacije po kojima je Srbija prepoznatiljiva širom sveta. Nakon što je najavljeno da će ove godine najverovatnije biti održan festival Egzit i Novom Sadu, u prestonicama trube i violine se takođe nadaju dobrim vestima. U Guči se uskoro očekuje sastanak Oranizacionog odbora Sabora trubača na kom bi trebalo da se ustanove svi detalji vezane za održavanje ove smotre.

- Sabor trubača u Guči je tradacija, koja je u svojoj dugoj istoriji prekinuta samo jednom i to zbog korona virusa. To nije manifestacija koju posećuje dve, tri hiljade ljudi, već na desetine hiljada posetilaca. U tehničkom smislu mi smo spremni da se Sabor održi, što bismo najviše i želeli, ali uz zadršku da ipak sve zavisi od epidemiološke situacije. S obzirom na to da se imunizacija kako u celoj državi, pa tako i u našoj opštini odvija po planu, nadamo se da ćemo do avgusta steći kolektivni imunitet i da će Sabor moći da se održi - rekao je za RINU Milivoje Dolović predsednik opštine Lučani.

U Gornjem Milanovcu takođe očekuju da će ovog avgusta na padinama Suvobora u varošici Pranjani biti održan Sabor violinista, koja je ujedno i najmasovnija manifestacija u ovoj opštini.

- Nadamo se i verujemo da će naša država do početka leta vakcinacijom poraziti najveću pošast 21. veka i da će se naši saboraši konačno ponovo okupiti u Pranjanima, da slavimo pobedu života nad smrti, ali iu čast kraljice svih instrumenata, violine - rekao je predsednik predsednik opštine Gornji Milanovac isaborskog odbora, Dejan Kovačević.

Inače, Guča je veoma značajan i veliki festival srpske trube, dok je Sabor violinista Srbije koji se odžava u Pranjanima, iako relativno mlad, samo 2019. godine kada je poslednji put održan okupio preko 50.000 posetilaca.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Salamander

    22. april 2021 | 10:40

    Kad bi se ja pitao ne bih organizovao mozda ce tako I biti sve je prerano o tome govoriti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA