≫ 

Stanko i Stanojka treće proleće žive na Seleninom krovu: Tu gaje svoju ljubav i male rode

Ovaj par roda prvi put se nastanio na njenom krovu 2019. godine, a od tada se vraćaju svom letnjem domu

  • 4
Stanko i Stanojka, rode

Foto: Privatna arhiva

Stanko i Stanojka Rodić, kako ih je nazvala porodica na čijem su se krovu nastanili, već treću godinu se gnezde na istom mestu u Velikoj Grabovnici, a njihovi domaćini sa oduševljenjem ih dočekuju svakog proleća.

Oni su se treću godinu zaredom vratili u svoje gnezdo na krovu kuće Selene Jovanović, koja iz godine u godinu beleži njihov boravak u svom domaćinstvu.

"Stigao je gospodin Stanko Rodić u svoj topli dom u gnezdo na našoj kući. Odmara i čeka gospođu Stanojku", objavila je Selena 23. marta.

Očekivana gospođa naknadno mu se pridružila.

"Opet zajedno. Stanko i Stanojka. Ovo im je treća godina zajedničkog života. Imaju dvoje dece koja su sada odrasle rode. Dolazili su pre 10 dana kod tate, ali im je tata objasnio da sada moraju da se osamostale i osnuju svoje porodice", napisala je juče uz fotografiju para roda na svom krovu.

- Danas sam ugledala Stanka kako nosi nešto u kljunu i taj ulov je, u stvari, poklon njegovoj voljeno Stanojki. Onda je poče da klepeće i maše krilima. To je ljubavni ples kojim on pokušava da joj poželi dobrodošlicu i da joj pokaže koliko je voli i koliko želi da sa njom opet zasnuje porodicu. Rode su fascinantna stvorenja - dodaje ona.

Ovaj par roda se na prvi put naselio na dimnjak ove kuće 2019. godine. Naredne su svoje gnezdo pomerili na krov. Prvi je stigao mužjak, koji se odmah bacio na posao popravljanja gnezda i, kako kaže Selena, "tek povremeno stajao na dimnjak da se zagreje". Njegova "gospođa" odmah se uputila u lov. Na ovaj način započeli su svoj drugi boravak u Velikoj Grabovnici.

Prošle godine dobili su i prinove nad kojima du danonoćno bdeli. Nakon mesec dana rodići nisu više bili tako mali.

- Porasli su brzo, ali želeli su da ih mama i tata još maze i paze. A mama i tata su ih uporno i strpljivo terali da nauče letenje i budu samostalni - Kaže Selena.

Kada se rode, dolaskom hladnijih godišnjih doba, pripremaju za put u toplije krajeve, Selena se rastuži jer se navikla na njhovo klepetanje ili društvo. Ipak, gotovo da je sigurno da će se viđati i narednih godina.

Video: Mama roda je hrabro čuvala svoje gnezdo i jaja dok je sve oko nje gorelo

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toni

    23. april 2021 | 16:40

    Gledao sa u nemackoj covek je izdigao postolje a oni su napravili gnezdo I vecsu stigli da stvaraju mlade.

  • Lea

    23. april 2021 | 16:13

    Zivotinje, nesto najisķrenije i najlepse sto je Bog mogao da stvori. Ako ikada i povrede to je od straha ili da bi se prehranili...nema one zlobe koju covek ima. Nazalost.

  • Rode

    23. april 2021 | 16:07

    Napravite reportazu o rodama u selu Sakule, a u Banatu...takodje i o velikom slikaru Zoranu Petrovicu....Trenutno je zanimljiv jubilej u galeriji Jovan Popovic u Opovu...zaista ima mnogo toga da se zabelezi u mestima Opovo, Baranda, Sefkerin i Sakule. Vise bi bilo korisno ovoj nasoj omladini da se upoznaju sa rodama i necim drugim nego sa glupostima. Tome doprinosite vi novinari i od medija mnogo zavisi...zato 30 km od Beograda, put ka Zrenjaninu...do Opova i posetite ovo i druga mesta, napisite nesto zanimljivo, privucite necim lepim ne samo mlade vec i sve druge i usmerite ih na lepotu Banata i ravnice.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA