Već počela sezona komaraca? Krvopije stigle, iako im nije vreme. Postoje dva razloga za to

Pročitajte i detaljne preporuke kako da se zaštitite od komaraca

  • 12
Komarac Komarac / Foto: Pixabay

Toplije vreme mnogim građanima je dovelo i nezvane goste - dosadne krvopije, komarce, koji su ulazili u kuće tokom cele prošle nedelje u kasnim večernjim satima. Ispostavilo se, međutim, da sezona komaraca nije krenula, već da su se aktivirale krvopije koje su se sakrile i prezimile u unutrašnjem prostoru. Sezona se očekuje sredinom maja. 

Menadžer novosadskog preduzeća "Ciklonizacija" Dario Aćimović, kaže za Telegraf.rs da postoje dva razloga zašto se sada pojavljuju komarcu, a nije im sezona.

- Kada je reč o kućama i stanovima, ukoliko se u ovom periodu pojavljuju komarci, može biti reči o dva problema. Ili se radi o prezimelim formama, komarcima koji su bili negde sakriveni, pa su se sada sa povećanjem spoljašnjih temperatura aktivirali, ili je reč o mikroizvorištu urbanih komaraca u zatvorenom prostoru. To mogu biti podrumi pod vodom, septičke jame koje imaju otvore, ili burad, kofe, konzerve, stare gume ili bilo šta u čemu stoji voda - navodi Aćimović za Telegraf.rs.

Da bi se komarci pojavili u većem broju, ipak, kako nam objašnjava, potrebno je da se steknu različiti uslovi.

- Zavisno od vrste komaraca, za početak produkcije potrebni su različiti uslovi. Ako govorimo o urbanim komarcima, vrste kuleks (culex) potrebno je da temperatura vode u kanalu ili nekoj drugoj vodenoj površini u kojoj se legu pređe 20 stepeni Celzijusovih. To se obično dešava negde oko sredine maja meseca.

-  Kada govorimo o rečnim - ruralnim (Aedes), komarcima, tu temperatura ne igra tako veliku ulogu, već početak produkcije određuje plavljenje reka, odnosno aktiviranje izliva koji su njihova izvorišta. To dakle zavisi od vodostaja reka, a u ovom momentu Dunav i druge velike reke na našem području su na niskim vodostajima - objasnio je Aćimović za naš portal.

Komarci su, inače, insekti, koji prenose virus Zapadnog nila. Prošle, 2020. godine prvi put posle 8 godina nije zabeležila nijedan slučaj ove groznice kod ljudi, iako su komarci zaraženi Zapadnim nilom bili prisutni u 11 gradova, i iako je ova groznica u Evropi potvrđena kod 308 osoba.

Ova infekcija je zvanično prvi put registrovana kod građana u Srbiji krajem jula 2012. godine. Od 2012. do 2019. godine u našoj zemlji registrovano je ukupno 1.016 slučajeva zaraze i 98 smrtnih ishoda, zvanični su podaci Instituta "Batut".

Radi se o virusnom oboljenju koje se prenosi ubodom zaraženog komaraca. Većina inficiranih osoba, 80 odsto, nema nikakve simptome i znake bolesti. Kod manjeg procenta zaraženih osoba, oko 20 odsto, simptomi podsećaju na grip, sa naglom pojavom povišene telesne temperature, glavoboljom, bolovima u mišićima i zglobovima, umorom, blagim prolaznim osipom i limfadenopatijom (uvećanje limfnih čvorova).

Kod pojedinih osoba, dolazi do nastanka aseptičnog meningitisa ili encefalitisa, odnosno neuroinvazivnog oblika bolesti, koji zahteva hospitalizaciju. Kod njih se javlja glavobolja, ukočen vrat, stupor (tupost), dezorijentisanost, koma, tremori, konvulzije, slabost mišića i paraliza. Nakon preležane infekcije često dolazi do razvoja dugotrajnih posledica, kao što su umor, gubitak pamćenja, teškoće prilikom hodanja, mišićna slabost i depresija.

Smrtnost je veća kod starijih osoba, naročito kod osoba iznad 75 godina života.

Na sreću, zapadnonilski virus ne prenosi se kontaktom među ljudima, ali može putem transfuzije krvi, transplantacijom organa, transplacentarno sa majke na dete i dojenjem. Osoba se može zaraziti samo ako je ujeo zaraženi komarac, a simptomi bolesti se javljaju za tri do 14 dana posle uboda.

Inače, cirkulacija ovog virusa prisutna je svuda na Evropskom kontinentu još od 60-ih godina prošlog veka.

Preporuke Instituta "Batut" za zaštitu od komaraca

- koristite repelente na otkrivenim delovima tela prilikom boravka na otvorenom

- nosite odeću dugih rukava i nogavica, svetle boje. Najbolje je da bude komotna, jer komarci mogu da ubadaju kroz pripijenu odeću.

- izbegavajte boravak na otvorenom u periodu najintenzivnije aktivnosti komaraca – u sumrak i u zoru

- koristite zaštitne mreže protiv komaraca na prozorima, vratima i oko kreveta

- ako je moguće, boravite u klimatizovanim prostorima, broj insekata u takvim uslovima značajno je smanjen

- izbegavajte područja sa velikim brojem insekata, kao što su šume i močvare

- najmanje jednom nedeljno ispraznite vodu iz saksija za cveće, posuda za hranu i vodu za kućne ljubimce, iz kanti, buradi i limenki

- uklonite odbačene gume i druge predmete koji mogu da prikupljaju vodu

Video: Sve o komarcima na jednom mestu: Koji tip ljudi najviše vole i kako se zaštititi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    26. april 2021 | 19:37

    U Svedskoj dobiješ neku tabletu u poštanskom sanducetu koju baciš u wc i tako ubiju većinu larvi, možda to da probamo.

  • Brk

    26. april 2021 | 19:22

    Samo je 1 razlog!Nesposobnost Srba da ne pokradu novac opredeljen za prskanje i unistavanje komaraca!Ne postoji niti 1 razlog da se komarci ne unistavaju dok su jos u larvi u trenutku kada treba da se izlegu!Za mojih 50 godina to se samo dogodilo samo jednom,pre nekih 3 godine i ponadao sam se da će to konačno postati normalnost ali ništa,to je bio potez nekog entuzijaste ili puka slučajnost.Malo mozga i poštenja nije na odmet....

  • Milorad

    26. april 2021 | 20:17

    A tek krpelji, stigli pre nove godine, uzas jedan!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA