≫ 

Mali Luka (7) živi sa bakom i bolesnom mamom: Nemaju šta da jedu, dečak samo želi da ne bude gladan

Simonovići nemaju nikakva primanja, a dečak ne može da ima srećno detinjstvo kao i njegovi vršnjaci, jer se prerano suočio sa nemaštinom i bolesti

  • 18
Baka Nada Simonović i unuk Luka, Kuršumlijska banja Printskrin: Facebook/Dejan Marković Milošević

Mali Luka iz Kuršumlijske Banje ima svega 7 godina, a već jako dobro zna šta znače one najteže i najsurovije reči koje deca nikada ne bi trebalo da upoznaju: siromaštvo, bolest, glad... Ovaj predivni pametni dečak ne može da ima bezbrižno i srećno detinjstvo kao njegovi vršnjaci, jer Luku, tako malog, već muče pitanja poput nemaštine i borbe za jedno parče hleba. Jer Luka nema tatu, a u dotrajaloj kući, u nehumanim uslovima, živi sa bolesnom mamom i bakom Nadom Simonović.

Njihova stara kućica koja ima dve prostorije smeštena je u Kuršumlijskoj Banji, u kojoj danas živi ne više od 15 ljudi. Baka Nada još nema uslova za penziju zbog godina, a posla nema - ima dijabetes i srčane probleme, te je njeno zdravstveno stanje ozbiljno narušeno.

Živeli su, moglo bi se reći, koliko-toliko pristojno dok je njen suprug bio živ, a ćerka radila. Najpre je pre nekoliko godina Lukin deda preminuo, a potom se razbolela i njegova majka koja ima psihičke probleme, posle čega su ostali bez ikakvih primanja.

- Nemaju nikakva primanja, imaju dug za struju od 11.000 dinara. Žive u potpuno nehumanim uslovima od danas do sutra. Prinuđeni su da nekada jedu samo suvu koru hleba. Nisu imali ništa da jedu kada smo ih posetili. Baka Nada je plakala, kaže tu neki komšija im da da imaju za ručak. Šta skuva njegova žena, to pojedu i oni - kaže za Telegraf.rs humanitarac iz Kuršumlije, Dejan Marković (Milošević).

Pešaka pređu i više od 20 km

Ovoj porodici još veći problem predstavlja sama udaljenost od Kuršumlije, najbližeg grada, gde se nalazi i prva prodavnica, Lukina škola...

- Luka ide u školu u Kuršumliji udaljenoj od njih 11 kilometara. Na sreću, škola je obezbedila prevoz dece, ali baka i mama nemaju kako da odu do prodavnice. Koliko su samo puta išle pešaka... - priča naš sagovornik.

Marković navodi da je životna priča ove porodice veoma teška i apeluje na sve ljude dobre volje da pomognu.

- Od nameštaja skoro da nemaju ništa, kuhinja je potpuno uništena, imaju neki stari šporet i frižider... Najgore od svega je što Nada nema ni za lekove, a Luki nemaju odakle da spreme užinu. On je, inače, kako kaže, odličan đak i sve razume. Najveća mu je želja da ne bude gladan jer često jeste. Kaže da jede ono što mu baka donese. Stidi se pomalo, a i plašljiv se. Plaši se za majku, jer je video da je bolesna - ističe ovaj humanitarac.

Kako dodaje, baka je pokrenula postupak za dobijanje socijalne pomoći, ali dok se to ne reši, ovoj porodici je hitno potrebna pomoć u vidu hrane, odeće i nameštaja.

Ukoliko želite da pomognete Luki da ima srećnije detinjstvo, to možete da učinite uplatom na račun: 160-0000000509654-28 Udruženje Gvozdeni puk Republike Srbije, svrha uplate: pomoć za porodicu Simonović. Takođe, Markovića možete pozvati na broj telefona 061/171-4045.

Video: Baka Božana živi u nehumanim uslovima: Nema šporet, ni krevet u trošnoj kuća od blata

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M

    28. april 2021 | 11:39

    Migrantima tri obroka, smestaj, grejanje, a nasa sirotinja raja nek lipcuje.

  • mauzer

    28. april 2021 | 09:41

    Ajmo gospodjo iz vrha drzave I socijlni radnici pomozite ovim ljudima a , ne dade pare daju za Albaniju, Notrdam I td... Ovo su nasi ljudi I deca bolesna. A ne Albanci koji nam vracaju pokusajem ujedinjenja...

  • Marko

    28. april 2021 | 09:58

    Drži se Luka! Stiže sutra paketić za tebe, majku i baku!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA