Ministarka Obradović: Naš cilj je uprava po meri svih građana

Reforma javne uprave uz podršku Evropske unije

  • 13
Marija Obradović Foto: Ivan Zupanc

Vlada Srbije usvojila je nedavno novu Strategiju reforme javne uprave, koja propisuje pravac razvoja i promena u domenu rada javne uprave u narednih 10 godina. Usvojeni dokument predviđa efikasnu, odgovornu i transparentnu upravu, po meri građana i privrede, kaže ministarka državne uprave i lokalne samouprave (MDULS) Marija Obradović.

- Mi želimo da stvorimo stanje, i na dobrom smo putu ka tome, u kom građane "ne boli glava" kada treba da izvade novi pasoš, prijave dete u vrtić ili školu, registruju vozilo ili započnu sopstveni biznis. Od 2014. godine smo intenzivno radili na ovome, veliki posao je urađen, naročito u oblasti elektronske uprave i pojednostavljivanja upravnih postupaka, ali je u narednom periodu ključno da se dalje unapređuju postojeće usluge, kreiraju nove i intenzivno radi na njihovoj promociji kako bi što veći broj građana koji sada ne koristi ove mogućnosti, to počeo da čini - objašnjava ona.

Sem Fabrici Foto: Ivan Zupanc

Iako reforma javne uprave ne predstavlja posebno pregovaračko poglavlje, Evropska komisija je definisala principe javne uprave na osnovu međunarodnih dobrih praksi i iskustava država članica. Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici kaže da se za detaljnu procenu napretka reforme u Srbiji koriste principi koji pokrivaju sve oblasti njenog rada.

- Usvajanje nove Strategije je veoma važan korak u reformi, a posebno je značajno što je ona usvojena blagovremeno, u smislu da se obezbeđuje kontinuitet sa prethodnim Akcionim planom koji je pokrivao period 2018-2020. godina. Takođe, važno je što je Strategija usvojena za period od 10 godina čime je Vlada Srbije pokazala da ima dugoročniju viziju razvoja i konsolidacije reforme javne uprave. Ipak, važno je imati na umu da je ovo samo jedan korak u daljem razvoju uprave. Usvajanje strategije nije dovoljno samo po sebi, već je ključno u narednom periodu obezbediti njeno puno sprovođenje, uključujući sve predviđene mere i aktivnosti“, kaže Fabrici i dodaje da će Evropska komisija u narednom periodu nastaviti pomno da prati implementaciju konkretnih politika i propisa u praksi. „Na primer, ako govorimo o oblasti javnih usluga, Vlada Srbije je već pokazala političku posvećenost i rezultate u procesu digitalizacije. Sa novom Strategijom, neće biti dovoljno donošenje programa za razvoj eUprave, pa čak kreiranje pravnog okvira za smanjenje birokratije i opterećenja za građane, već je pre svega potrebno u praksi obezbediti njihovu punu primenu - kaže on.

Da je usvojena Strategija samo put, saglasna je i Marija Obradović koja je na čelu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, ministarstva koje je i koordinator cele reforme.

- Neophodno nam je jačanje ljudskih i tehničko-tehnoloških kapaciteta u javnoj upravi kako u pogledu sistematičnog određivanja broja zaposlenih, tako i kontinuiranog stručnog usavršavanja na principima usmerenosti u pružanju usluga ka krajnjim korisnicima. Drugo, ključno je u što većoj meri oslanjati se na nove informacione tehnologije u kreiranju i pružanju usluga i naročito veštačku inteligenciju, koja ima ogroman potencijal u pružanju javnih usluga. Treće, kako bi moderni sistemi za pružanje usluga uopšte mogli da zažive u praksi neophodno je raditi na povećanju osposobljenosti stanovništva za upotrebu novih digitalnih servisa. Konačno, kako bi u što većoj meri zaživeli ovi servisi potrebno je raditi na popularizaciji njihove upotrebe među građanima, i dati im mogućnost da daju svoje mišljenje i iskažu da li su i u kojoj meri zadovoljni radom uprave. Na taj način biće omogućeno da u kontinuitetu unapređujemo usluge na osnovu iskustava. - kaže Obradovićeva.

Fabrici: Očekivanja od Vlade Srbije su da se obezbede puna politička podrška i koordinacija kao i neophodni ljudski, tehnički i finansijski resursi za uspešno sprovođenje ciljeva nove Strategije u praksi. Na taj način će Srbija imati upravu po meri svih, kao i upravu koja je nosilac promena i reformi, koja će približiti Srbiju punopravnom članstvu u Evropskoj uniji.

Marija Obradović: Ministarstvo koje vodim je motor, odnosno pokretač ovih procesa, ali reforma javne uprave prožima sve sfere života, pa samim tim i sve resore u Vladi. Vlada Republike Srbije je od 2014. godine u kontinuiranom procesu razvoja uprave i zajedničkim snagama svih resora je u proteklih sedam godina urađeno mnogo toga. Ipak, za potpuni uspeh reforme je potrebna sinergija svih aktera u društvu od republičkih organa, preko jedinica lokalne samouprave, preduzeća koje pružaju usluge na lokalu, sve do građana i privrednika.

(Telegraf.rs/PR)00

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA