≫ 

Endrju je Novi Zeland zamenio Leskovcem: Svaki dan sam čisti okolinu dok ga komšije samo posmatraju

Ovaj Novozelanđanin navikao se na ljude, na neposredan i otvoren odnos, uživa u hrani, jednostavnom životu, ali nikako ne može da se navikne na javašluk, loš odnos prema životnoj sredini, otpadu u dvorištu zgrade gde se igraju deca

  • 7
Endrju Hare, Novozelanđanin voli da živi u Srbiji Printskrin: Youtube/RTS Sajt - Zvanični kanal

Endrju Hare dolazi sa Novog Zelanda, a pre skoro deset godina se sa suprugom Vesnom Endrju Hare doselio u Leskovac. Ima srpsko državljanstvo, obožava našu zemlju, svoje komšije i sugrađane. Međutim, ono što mu jedino smeta jeste zagađena životna sredina, te je odlučio da uzme stvar u svoje ruke, prenosi RTS.

Ovaj Novozelanđanin navikao se na ljude, na neposredan i otvoren odnos, uživa u hrani, jednostavnom životu, ali nikako ne može da se navikne na javašluk, loš odnos prema životnoj sredini, otpadu u dvorištu zgrade gde se igraju deca.

Zbog toga Endrju svaki dan sam čisti okolinu dok ga komšije samo posmatraju.

- Mislim da radim dobru stvar zbog čiste okoline. Ne mogu da gledam kako se deca igraju, a pored njih đubre. Pre 20, 30 godina i na Novom Zelandu je bilo slično. Ali uloženo je mnogo novca i ljudi su shvatili značaj čiste životne sredine. I ovde svako treba da očisti ispred svog dvorišta. Ja volim ovu zemlju ona je sada moj dom i ne planiram da idem odavde i daću sve od sebe da se dece ne igraju u đubretu - odlučan je Endrju.

Endrju i Vesna često idu u Beograd, ali vole manje sredine i Leskovac im sada potpuno odgovara.

Kaže da bi grad bio mnogo lepši i sređeniji kada bi svi njegovi stanovnici više vodili računa o njegovom izgledu.

- Sve je prelepo i ja i suprug smo prezadovoljni samo brinemo za dečicu da to bude njima zgodno da se igraju u parkiću, ljuljaškica neka da se doda i da se očisti đubre - kaže Vesna Žižić.

- Pa se stalno šalimo ona polovina koja je sa Novog Zelanda je najverovatnije progovorila i odlučila da on uzme stvar u svoje ruke odnosno kolica, lopate, rukavice i da očisti ovaj prostor između ove tri zgrade - dodaje Vesna Đorđević.

Iako su komšije u neverici i pitaju se ko je odgovoran za izgled dvorišta u kojem žive, da li investitor koji je gradio ceo blok ili agencija zadužena za održavanje higijene, Endrju nastavlja svoju misiju.

Sopstvenim primerom pokazuje šta znači biti odgovora prema svojoj okolini. Zato, građani Leskovca bi od svog sugrađanina sa Novog Zelanda, koji Leskovac voli kao da je ovde rođen, mogli mnogo toga da nauče.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bgd

    7. maj 2021 | 14:27

    Pretpostavljam da ga gledaju kao vanzemaljca i budalu. Mi smo nebeski narod i nama je ispod časti da se sagnemo i pokupimo smeće, to treba da radi NEKO DRUGI (ko, nemam pojma) a mi ćemo visoko podignutog nosa ponosno da bacamo smeće gde nam padne na pamet. Ne bi me iznenadilo da još dobije i batine...

  • Silvija

    7. maj 2021 | 16:38

    Kada ides u WC ne zoves graditelja zgrade da ti obrise dupe,tako je i sa okolinom ,ne bacaj djubre na ulicu ,reku,sumu nego lencuge cekaju da neko besplatno dodje i ocisti Ovaj covek je primer da higijena je broj 1

  • Srbin 100%

    7. maj 2021 | 18:24

    Upravo sam na zapadu pre sat vremena ostavio metlu gde sam pola sata cistio pesacku stazu prema jednom marketu padaju stari plodovi od jelke, borica neznam sta je I zbog mene I ostalih dosta tu vozim biciklo I sa mojim cukom idemo u setnju I svaki deset minuta neko tom stazom prodje to cesto radim kako napisa I zbog mene I zbog drugih.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA