≫ 

Beloglavi supovi redovni gosti hranilišta Jadovniku: "Ples nebeskih kraljeva najveća nagrada za nas"

Otpad sa poljoprivrednih gazdinstava i iz klanica odnosi se na hranilište, što doprinosi rešavanju problema nesanitarnog odlaganja otpada životinjskog porekla, tako što je obezbeđena njegova pridodna reciklaža

  • 0
Beloglavi supovi

Foto: Rina.rs/UG "Jadovnik-oaza netaknute prirode"

Broj jedinki beloglavog supa u specijalnom rezervatu prirode Klisura reke Mileševke iz godine u godinu se povećava. Udruženje građana Jadovnik - oaza netaknute prirode, pokrenulo je inicijativu da se zaštiti beloglavi sup, u okviru projekta "Tvoje mesto u Srbiji", koji je finansijski podržala organizacija ORKA.

- U saradnji sa poljoprivrednicima i vlasnicima klanica udruženje Jadnovnik pokušava da se dogovori da kontinuirano taj otpad odnosi na hranilište, sa jedne strane da hrani supove, a sa druge strane da rešavamo problem sanitarnog odlaganja otpada, zbog toga je ova inicijativa dvostruko važna - rekla je Jelena Ilić, direktorka organizacije ORKA.

Prijepoljsko uduženje građana Jadovnik - oaza netaknute prirode, već više od jedne decenije brine o hranilištu za supove i drugu divljač na tom području. Na taj način doprinosi se rešavanju problema nesanitarnog odlaganja otpada životinjskog porekla, tako što je obezbeđena njegova pridodna reciklaža odvoženjem na hranilište Kašan.

- Za deceniju od uspostavljanja hranilišta, kolonija beloglavih supova se značajno povećala što potvrđuje opravdanost postojanja, a i meštani Jadovničkih sela imaju razloga za zadovoljstvo. Naše udruženje već jedanaest godina hrani divlje životinje i retke ptice na ovoj planini, zbog čega divljač sve ređe nanosi štetu meštanima u kanjonu Mileševke. Ples nebeskih kraljeva nakon obroka, sa rasponom krila i do tri metra najveća je nagrada za sve nas - izjavio je za RINU Vjekoslav Joksimović, predsednik UG "Jadovnik".

Dugoročni cilj projekta je doprinos uspostavljenom mehanizmu zaštite beloglavog supa u specijalnom rezervatu prirode Klisura reke Mileševke kroz upravljanje otpadom uginulih životinja na poljoprivrednim gazdinstvima i klanicama.

Očuvanje prirode, lepote i raznovrsnosti ovog kraja osnovna su motivacija članova udruženja, stoga su i svakodnevne aktivnosti uduženja usmerene na formiranju svesti kod građanja koji žive na ovom području i potrebama zaštite i očuvanja životne sredine.

Video: Ugrožen, ali slobodan: Uživajte u letu beloglavog supa iznad netaknute prirode Uvca

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA